ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCS

17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ (WORLD GEOTHERMAL ENERGY DAY)

Το Milgro Nurseries κοντά στο New Castle της Γιούτα, είναι ένα από τα περίπου 40 θερμοκήπια σε εθνικό επίπεδο που επωφελούνται από την άμεση χρήση της γεωθερμικής ενέργειας, ΗΠΑ. 

Η 17η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γεωθερμίας (World Geothermal Energy Day). Καθιερώθηκε το 2021, οπότε φέτος είναι η 3η χρονιά που γιορτάζεται. Αν και δεν ήταν εύκολη η επιλογή της κατάλληλης ημερομηνίας, επιλέχθηκε τελικά η 17η Οκτωβρίου σε ανάμνηση της έκρηξης του Βεζουβίου το 79 μ.Χ., ως ένα γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την τεράστια θερμική ενέργεια που υπάρχει στο εσωτερικό της Γης (παλαιότερα θεωρούνταν ότι η έκρηξη του Βεζούβιου έλαβε χώρα στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ,, όμως αυτή η ημερομηνία αναθεωρείται βάσει νεώτερων αρχαιολογικών ευρημάτων, υπολογισμών και εκτιμήσεων).

Η Παγκόσμια Ημέρα Γεωθερμίας είναι ένας παγκόσμιος εορτασμός των πλεονεκτημάτων και των θετικών επιπτώσεων της γεωθερμίας. Μεταξύ των στόχων της Παγκόσμιας Ημέρας Γεωθερμίας είναι να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πολλά οφέλη των γεωθερμικών συστημάτων για το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία και την ευημερία των ανθρώπων. Είναι μια Ημέρα που παρουσιάζει την αξιοποίηση της γεωθερμίας στον κόσμο, φέρνει κοντά ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της γεωθερμίας, αναδεικνύει τα φιλικά προς το περιβάλλον αποτελέσματα αυτής της Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας με μηδενικές εκπομπές CO2. H 17η Οκτωβρίου δίνει τη δυνατότητα προβολής των πλεονεκτημάτων της γεωθερμίας, ενημέρωσης για γεωθερμικές εγκαταστάσεις και εφαρμογές ή και περιήγησης σ΄αυτές, αλλά και συζήτησης τόσο για νέες τεχνολογίες όσο και για τους τρόπους προώθησης της γεωθερμίας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Happy World Geothermal Energy Day!

Σχετικοί σύνδεσμοι (links):

https://worldgeothermalenergyday.org/

https://www.thinkgeoenergy.com/thinkgeoenergy-celebrates…/

https://www.twi-global.com/…/world-geothermal-energy-day

https://www.greenenergytimes.org/…/world-geothermal…/

Επισημαίνεται ότι η ιδιαιτερότητα της Γεωθερμίας ως προς άλλες ΑΠΕ ορίζεται από το γεγονός ότι α) είναι μια ήπια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) μη στοχαστικού χαρακτήρα β) απαιτεί δαπανηρή και χρονοβόρα έρευνα υπεδάφους πριν την παραγωγή και την αντίστοιχη ανάληψη υψηλότερου επενδυτικού ρίσκου, γ) έχει χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, δ) έχει ελάχιστο αποτύπωμα CO2 και ε) έχει μικρή απαίτηση κατάληψης γης ανά παραγόμενη KWh.

Σχετικά Άρθρα