ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ & ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣΕΝΗΜΕΡΩΣΗΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Κριτήρια και προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό των Γεωθερμικών Πεδίων

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 5525/τ.Β/18.09.2023) η Υπουργική Απόφαση, υπογεγραμμένη από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, σύμφωνα με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων μια περιοχή θα χαρακτηρίζεται ως “γεωθερμικό πεδίο”, “εθνικού ή τοπικού ενδιαφέροντος”, ή “περιοχή γεωθερμικού ενδιαφέροντος”.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.50 KB]

Η απόφαση εκδόθηκε δυνάμει της παρ. 3 του αρ. 2 του Μέρους Α του ν.4602/2019 (Α’ 45) «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της Χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις».  Στόχος της νέας ΥΑ είναι ο εξορθολογισμός των όρων χαρακτηρισμού (και τροποποίησης χαρακτηρισμού) ενός γεωθερμικού πεδίου ή μίας περιοχής γεωθερμικού ενδιαφέροντος, όπως ορίζονται στο αρ. 2 του ως άνω νόμου. 

Πρόκειται για μία αμιγώς τεχνικής υφής απόφαση, η οποία προσαρμόζεται στην νέα κατάταξη γεωθερμικών πεδίων σε κατηγορίες και στον νέο ορισμό περί περιοχών γεωθερμικού ενδιαφέροντος, κατά το άρθρο 2 του ν.4602/2019. Συντάχθηκε με βάση την συγκεντρωμένη εμπειρία από την εφαρμογή της μεταβατικώς ισχύουσας απόφασης και με γνώμονα την ευχερέστερη κατάταξη περιοχών ως προς τον τύπο γεωθερμικού πεδίου είτε ως περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος. Με την παρούσα καταργείται η υπό στοιχεία Α9Β/Φ166/οικ1508/ΓΔΦΠ374/10/27.01.2004 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης «Χαρακτηρισμός γεωθερμικών πεδίων» (Β’ 208).

Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές δηλ. στελεχών του ΥΠΕΝ, της ΕΑΓΜΕ και της Αποκ. Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και λοιπούς που βοήθησαν στην προετοιμασία, σύνταξη και διαμόρφωση του κειμένου της εν λόγω Απόφασης. Ειδικότερα:

– Ευφροσύνη Βαρβιτσιώτη (Frosso Varvitsioti), Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Πολιτικής του ΥΠΕΝ,

– Δρ Γεώργιο Τσιφουτίδη (George Tsifoutidis), Προϊστάμενο του Τμήματος Γεωθερμίας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Πολιτικής του ΥΠΕΝ,

-Δρ. Αρβανίτης Απόστολος, προϊστάμενος τμήματος Γεωθερμίας της ΕΑΓΜΕ.

– Χαράλαμπο Χρυσοχοΐδη (Μπάμπης Κοσμά Χρυσοχοΐδης), Γεωπόνο, στέλεχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, αρμόδιο για θέματα γεωθερμίας στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

– Δρ Μαρία Βλάχου, Γεωλόγο, στέλεχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, αρμόδια για θέματα γεωθερμίας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, και

– Δρ Πασχάλη Δαλαμπάκη, Γεωλόγο – Γεωθερμικό, στέλεχος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ,

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στη διαβούλευση συμμετείχε με εποικοδομητικά σχόλια ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων – Σ.Ε.Γ.

Επισημαίνεται ότι η νέα ΥΑ αφορά, σύμφωνα με τον ν. 4602/2019 (Α’, 45), σε Γεωθερμικά Πεδία (ΓΘΠ) είτε τοπικού (θερμοκρασίες από 30o έως 90o C και υπό προϋποθέσεις 99o C) είτε εθνικού ενδιαφέροντος (άνω των 90o C), καθώς και σε Περιοχές Γεωθερμικού Ενδιαφέροντος (ΠΓΘΕ).  Ο διαχωρισμός αυτός αποτελεί μείζονα διαφοροποίηση σε σχέση με τον προηγούμενο ν.3175/2003 (Α’, 207) και την αντίστοιχη υπό αντικατάσταση ΥΑ.   

Ο τελευταίος, διεχώριζε τα ΓΘΠ τόσον σύμφωνα με την θερμοκρασία τους σε Χαμηλών και Υψηλών Θερμοκρασιών όσον και ως Πιθανά ή Βεβαιωμένα, αναλόγως της στατιστικής απόκλισης και του βαθμού εμπιστοσύνης των αποτελεσμάτων της έρευνας σε ένα έκαστο εξ αυτών.  Η στατιστική αυτή απαίτηση προξένησε πολλά προβλήματα στην πράξη, καθώς για τον χαρακτηρισμό μίας περιοχής ως βεβαιωμένο ΓΘΠ χαμηλών θερμοκρασιών ή πιθανό ΓΘΠ χαμηλών θερμοκρασιών ή βεβαιωμένο ΓΘΠ υψηλών θερμοκρασιών ή πιθανό ΓΘΠ υψηλών θερμοκρασιών, απαιτούντο επιπρόσθετα ποσά με δυσανάλογα μικρότερη αύξηση του βαθμού εμπιστοσύνης και μείωσης της στατιστικής απόκλισης των ερευνητικών δεδομένων. 

Με τον νεότερο νόμο 4602/2019 δίνεται η δυνατότητα να χαρακτηρίζεται κάθε περιοχή σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκάστοτε έρευνας και η δυνατότητα τροποποίησης του χαρακτηρισμού εφόσον προκύψουν νεότερα δεδομένα και κατά την φάση εκμετάλλευσης κάθε πεδίου.  Η δυνατότητα αυτή οδήγησε στην αφαίρεση των στατιστικών απαιτήσεων και στην υιοθέτηση περισσότερο ποιοτικών δεικτών, επιδιώκοντας έτσι την μείωση του κόστους της έρευνας μιας περιοχής ή ενός πεδίου, χωρίς να μεταβάλλεται ουσιωδώς το αποτέλεσμα. 

Καθώς η γεωθερμική έρευνα απαιτεί υψηλό CAPEX, η προτεινόμενη ΥΑ στοχεύει στην διευκόλυνση των υποψηφίων επενδυτών, χωρίς να χάνεται η ουσία του χαρακτηρισμού.  

Σχετικά Άρθρα