ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCSΕνεργειακή Μετάβαση

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γεωθερμική ενέργεια

Δρ. Γεώργιος Τσιφουτίδης

Εκδόθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη γεωθερμική ενέργεια (2023/2111(INI)), το οποίο πρόκειται να αποτελέσει οδηγό για εξελίξεις εντός ΕΕ στο αντικείμενο της γεωθερμίας είτε ως πηγής παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, είτε ως τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας (γεωθερμικές αντλίες).

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [209.03 KB]

Σημειώνεται ότι το Ε.Κ. αντιμετωπίζει την γεωθερμία ως ενιαία αλυσίδα αξίας, μη διαχωρίζοντας την έρευνα εντοπισμού γεωθερμικού δυναμικού από την τελική παραγωγή ενέργειας ή τις τεχνολογίες εξοικονόμησης και ενεργειακής απόδοσης, κάτι που γίνεται εμφανές από την ανάγνωση του προοιμίου του ψηφίσματος. 

Το ψήφισμα διακρίνεται στα ακόλουθα κεφάλαια :

  • Ανάπτυξη και δυναμικό (σημεία 1 – 13),
  • Συστάσεις για πολιτική (σημεία 14 – 20),
  • Γεωθερμική τηλεθέρμανση και τηλεψύξη (σημεία 21 – 25),
  • Διαθεσιμότητα δεδομένων (σημεία 26 – 31),
  • Χρηματοδότηση (σημεία 32 – 34),
  • Κανονιστικά ζητήματα (σημεία 35 – 42),
  • Εργατικό δυναμικό, κατάρτιση και δεξιότητες (σημεία 43 – 45),
  • Ανάπτυξη τεχνολογίας (σημεία 46 – 49),
  • Εδάφη που βρίσκονται σε μετάβαση (σημεία 50 – 55, αφορά το ΣΔΑΜ),
  • Προβολή και αποδοχή από το κοινό (σημεία 56 – 57) και τέλος
  • Διεθνής συνεργασία (σημεία 58 – 59).
Ανάδυση ατμού από τον γεωθερμικό σταθμό Nesjavellir στην Ισλανδία (Φωτογραφία: Wikimedia)

Επιγραμματικά :

Το ψήφισμα καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει μια γεωθερμική στρατηγική της ΕΕ που θα παρέχει συγκεκριμένη καθοδήγηση στα κράτη μέλη και στις τοπικές διοικήσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της γεωθερμικής ενέργειας, καθώς και να βασίσει την στρατηγική της σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του δυναμικού της γεωθερμικής ενέργειας σε «αβαθές, μεσαίου βάθους, βαθύ και εξαιρετικά βαθύ υπέδαφος και στα 27 κράτη μέλη».

Στο ψήφισμα δίνεται έμφαση στα θέματα τηλεθέρμανσης καθώς και χρήσης γεωθερμικών αντλιών θερμότητας.  Τονίζεται ότι σε περιοχές με ανεπαρκή δεδομένα σχετικά με το υπέδαφος, οι κυβερνήσεις μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη χρηματοδότηση της χαρτογράφησης των γεωθερμικών πόρων και των ερευνητικών γεωτρήσεων. 

Στο κεφάλαιο «Χρηματοδότηση» τονίζεται η ανάγκη διερεύνησης κινήτρων και μηχανισμών αντιστάθμισης κινδύνων, ενώ εκφράζεται η ανησυχία του Ε.Κ. για το γεγονός ότι το υψηλό αρχικό κόστος γεώτρησης και εγκατάστασης τείνει να αποθαρρύνει την επιλογή γεωθερμικών αντλιών θερμότητας υπέρ άλλων λιγότερο αποδοτικών τεχνολογικών λύσεων, κάτι ήδη εμφανές στην χώρα μας. 

Στο κεφάλαιο «Κανονιστικά ζητήματα» εντοπίζονται θέματα ενδιαφέροντος που πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω εν όψει νέων γύρων αδειοδότησης έρευνας ή και έργων εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού.     

Για το Ε.Κ. η αναζήτηση γεωθερμικού δυναμικού και η εκμετάλλευση – μεταποίηση αυτού για την παραγωγή ενέργειας σε γεωθερμικούς σταθμούς αποτελούν όψεις του ιδίου νομίσματος και ενιαίας αλυσίδας αξίας. 

Δείτε συνημμένα το πλήρες ψήφισμα του ΕΚ 2023/2111(INI)

Σχετικά Άρθρα