ΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟΧΡΗΣΙΜΑ & ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ

Μουσείο Ορυκτών MIM (Mineral Museum) στη Βηρυτό του Λιβάνου

Το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα. Επισκέφτηκα το καλύτερο Μουσείο ορυκτών στον κόσμο, το ΜΙΜ Μuseum στο Λίβανο. Είχα την τιμή να ανταλλάξω απόψεις για τα ορυκτά με τον πρόεδρο και ιδρυτή του μουσείου Salim Edde, ο οποίος με ξενάγησε σε όλους τους χώρους και μου έδειξε και τα ορυκτά του Λαυρίου που βρίσκονται στο μουσείο. Ο κ. Salim Edde έχει δημιουργήσει αυτή τη συλλογή από το 1997. Ολα ήταν υπέροχα, δεν θα ξεχάσω ποτέ την εξαιρετική αυτή εμπειρία! Δώρισα και 2 ορυκτά απο το Λαύριο στο Μουσείο καθώς και ένα άλμπουμ για την ιστορία του Λαυρίου. Ευχαριστώ Salim.

Βασίλης Στεργίου

Salim Edde και Βασίλης Στεργίου

Το ιδιωτικό μουσείο ορυκτών ΜΙΜ βρίσκεται στη Βηρυτό, στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Saint Joseph, και θεωρείται ως το πιο σημαντικό μουσείο ορυκτών στον Λίβανο. Περισσότερα από 1400 ορυκτά από περισσότερα από 300 διαφορετικά είδη και 60 διαφορετικά έθνη εκτίθενται σε αυτό το μουσείο. Η ποικιλία των ορυκτών στη συλλογή αυτού του μουσείου το καθιστούν μία από τις κορυφαίες ιδιωτικές συλλογές στον κόσμο. Στην είσοδο, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια διδακτική σειρά από επιστημονικά ντοκιμαντέρ σχετικα με την ορυκτολογία. Δημοφιλείς θεματικές εκθέσεις απεικονίζουν θαλάσσια απολιθώματα, όπως το Fish InStone, το οποίο είναι γνωστό παγκοσμίως και εξορύχθηκε στα βουνά του Λιβάνου.

Τα ορυκτά είναι θαύματα της φύσης που έχουν σχηματιστεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση αλλά, κάτω από την αποκλειστική επίδραση της θερμοκρασίας, της πίεσης και του απίστευτα πολύπλοκου έργου του νερού και ιδιαίτερα του χρόνου.

Ολες οι φωτογραφίες είναι του κ. Βασίλη Στεργίου.

Η συλλογή του μουσείου MIM περιλαμβάνει κομμάτια που προέρχονται από διάσημες συλλογές – παλιές και πιο πρόσφατες – καθώς και από τις μεγάλες ανακαλύψεις εξόρυξης της εποχής μας. Αυτή η συλλογή θεωρείται πλέον μια από τις κορυφαίες ιδιωτικές συλλογές στον κόσμο για την ποικιλία και την ποιότητα των ορυκτών της.

Μοναδικό στον κόσμο δείγμα Myxite το οποίο φιλοξενείται στις προθήκες του μουσείου

Σχετικά Άρθρα