ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ & ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCSΧωρίς κατηγορία

Γεωθερμία: Σχεδόν 80ᵒC “έδειξε” η Ερευνητική Γεώτρηση της ΕΑΓΜΕ στο Σιδηρόκαστρο Σερρών

Επιστημονικό και τεχνικό κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ, αποτελούμενο από τους Δρ. Απόστολο Αρβανίτη – Προϊστάμενο Τμήματος Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ), Βασίλειο Ζόραπα – Προϊστάμενο Τμήματος Υδρογεωλογίας και Υδρολογίας (ΥΔΡΟΓΕ), Παναγιώτη Βακαλόπουλο – Γεωλόγο Τμήματος ΓΕΩΘΕ και Βασίλειο Μαραμαθά – Εργοδηγό Τμήματος ΥΔΡΟΓΕ, πραγματοποίησε δοκιμαστική άντληση στη γεωθερμική ερευνητική γεώτρηση μεγάλης διαμέτρου Sd17PN στο ΒΑ/κό τμήμα του Γεωθερμικού Πεδίου Σιδηροκάστρου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

H Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) πραγματοποίησε γεωθερμική ερευνητική γεώτρηση μεγάλης διαμέτρου στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Οι εργασίες ανόρυξης και δοκιμαστικής άντλησης έγιναν στο πλαίσιο του Υποέργου «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ – GEOTHERM» της Πράξης: «Μελέτες και έρευνες στήριξης του ενεργειακού τομέα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας – ΟΠΥΓΕΚ», που εκτελείται από το Τμήμα ΓΕΩΘΕ της ΕΑΓΜΕ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑνΕΚ.

Η γεωθερμική γεώτρηση κατασκευάσθηκε με ίδια μέσα από την ΕΑΓΜΕ, έφτασε στα 153,80 m και εντόπισε γεωθερμικό ταμιευτήρα σε βάθος μεγαλύτερο των 98 m, με ρευστά θερμοκρασίας 78ᵒC και όχι ιδιαίτερα επιβαρυμένα σε άλατα.

Η μικρή δε πτώση στάθμης και η σταθεροποίησή της σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με την ταχύτατη επαναφοράς στάθμης, αποδεικνύουν το σημαντικό δυναμικό του γεωθερμικού ταμιευτήρα στη θέση της συγκεκριμένης γεώτρησης, με παροχές που ξεπερνούν τα 120 m³/h.

Η υψηλή θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού (78ᵒC), που αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα καταγεγραμμένη θερμοκρασία νερού σε γεωθερμικά πεδία χαμηλής ενθαλπίας του Νομού Σερρών, σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο δυναμικό του γεωθερμικού ταμιευτήρα και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά, ενισχύουν την άποψη της τροφοδοσίας του πεδίου Σιδηροκάστρου από τη συγκεκριμένη περιοχή. Απομένει να αποσαφηνισθεί ο τρόπος τροφοδοσίας του πεδίου, που εκτείνεται ΔΝΔ/κά της συγκεκριμένης γεώτρησης, γεγονός που θα συντελέσει στην ορθολογική και βιώσιμη διαχείρισή του.

Τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της πραγματοποιθείσας δοκιμαστικής άντλησης ενίσχυσαν το ενδιαφέρον αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού γενικότερα στο Νομό Σερρών και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και περαιτέρω αξιοποίησης στις συναντήσεις που πραγματοποίησε το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ με φορείς και υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

_______________________________________________________________________

Χαρακτηριστικά Γεώτρησης Sd17PN και Δοκιμαστικής Άντλησης

🔸Βάθος διάτρησης γεώτρησης: 153,80 m

🔸Βάθος τελικής σωλήνωσης: 147,30 m

🔸Σωλήνωση γεώτρησης:

-Περιφραγματική σωλήνωση διαμέτρου 19”: 0-6 m

-Σωλήνωση διαμέτρου 14”: 0-55 m

-Τελική σωλήνωση εσωτερικής διαμέτρου 8”: 0-147 m

🔸Τοποθετηθέντες φιλτροσωλήνες: 85-103 m, 109-133 m και 139-145 m

🔸Βάθος τοποθέτησης πιεζομετρικού σωλήνα: 132,80 m

🔸Υδροστατική στάθμη (στάθμη ηρεμίας): 91,85 m

🔸Χρήση ειδικού υποβρύχιου αντλητικού συγκροτήματος με ηλεκτροκινητήρα (μοτέρ) διαμέτρου 6” και ισχύος έως 40 Hp και ανθυγρό καλώδιο, ανθεκτικών σε θερμοκρασίες έως 90 ᵒC, λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές θερμοκρασίες των ρευστών, το μανομετρικό ύψος και την εσωτερική διάμετρο της τελικής σωλήνωσης.

🔸Βάθος τοποθέτησης υποβρύχιου αντλητικού συγκροτήματος: 109,20 m

🔸Μέγιστη παροχή άντλησης χρησιμοποιηθέντος υποβρύχιου αντλητικού συγκροτήματος: ≈75 m³/h

[Για μεγαλύτερες παροχές και υψηλές θερμοκρασίες απαιτούνται ηλεκτροκινητήρες ισχύος >50 Hp και διαμέτρου 8”, που δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν στη συγκεκριμένη γεώτρηση λόγω της εσωτερικής διαμέτρου της τελικής σωλήνωσης.]

🔸Προσαρμογή αυτόματου καταγραφέα – diver στο υποβρύχιο αντλητικό συγκρότημα για καταγραφές της στάθμης κατά τη δοκιμαστική άντληση.

🔸Μετρήσεις στάθμης με σταθμήμετρο από τον πιεζομετρικό σωλήνα της αντλούμενης γεώτρησης και επιβεβαίωση των μετρήσεων από τις καταγραφές του diver.

🔸Δοκιμαστική άντληση κατά βαθμίδες με παροχές 37, 50 και 60,5 m³/h:

-μικρή πτώση στάθμης από βαθμίδα σε βαθμίδα,

-πολύ γρήγορη σταθεροποίηση της στάθμης άντλησης (2-15 min από αλλαγή βαθμίδας)

-τελική πτώση στάθμης 2,05 m (από 91,85 στα 93,90 m)

-επαναφορά στάθμης σε χρόνο <30 sec

🔸Δοκιμαστική άντληση με σταθερή παροχή 75 m³/h:

– σταθεροποίηση της στάθμης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (15 min) από την έναρξη της άντλησης

– πτώση στάθμης 2,10 m

– επαναφορά στάθμης σε χρόνο 22 sec

🔸Εκτίμηση για παροχή άνω των 120 m³/h από γεώτρηση μεγαλύτερης διαμέτρου.

🔸Θερμοκρασιακή σταθερότητα του αντλούμενου νερού (78,0-78,2 ᵒC) σε όλη τη διάρκεια της δοκιμαστικής άντληση με σταθερή παροχή.

🔸Αγωγιμότητα αντλούμενου γεωθερμικού νερού: 1800 μS/cm

🔸pH αντλούμενου γεωθερμικού νερού: 6,63

🔸Εμφανής παρουσία CO₂ και μικρές ποσότητες υδροθείου (H₂S) λόγω ελαφράς χαρακτηριστικής οσμής.

Σχετικά Άρθρα