ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCS

H Γεωθερμία σε όλα τα data centers της Google! Η σημασία των μικρών πιλοτικών σταθμών!

Στη βόρεια Νεβάδα των ΗΠΑ, μία καινοτόμα γεωθερμική μονάδα με την ονομασία Project Red, παρέχει καθαρή ενέργεια σε data centers της Google. Αυτή η μικρή, πιλοτική εγκατάσταση παράγει 3 megawatts ηλεκτρισμού, αποδεικνύοντας πως αυτή η καινοτομία μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια data centers σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τη θερμότητα της Γης.

Σε αντίθεση με τα τυπικά γεωθερμικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που βασίζονται σε φυσικά θερμαινόμενες πηγές νερού, το Project Red χρησιμοποιεί ένα νέο γεωθερμικό σύστημα, το EGS (enhanced geothermal system). Αυτό περιλαμβάνει τη γεώτρηση και τη θραύση σχηματισμών πετρωμάτων στο υπέδαφος από ένα υπό πίεση υγρό, τεχνολογία την οποία δανείστηκαν από την τεχνική διέγερσης φρεατίων της πετρελαϊκής βιομηχανίας, το γνωστό fracking.

Η εταιρία Fervo που έχει αναλάβει το project, δημιούργησε δύο οριζόντια πηγάδια σε βάθος 2 χιλιομέτρων και τα σύνδεσε μεταξύ τους μέσω του fracking, για να δημιουργήσει μία τεχνητή γεωθερμική πηγή. Το νερό που στέλνεται μέσα από τον ένα σωλήνα, αναδύεται σημαντικά πιο ζεστό από τον άλλο σωλήνα, κάνοντας τις τουρμπίνες να παράγουν ηλεκτρισμό.

Το πείραμα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο, με τις θερμοκρασίες στο βαθύτερο σημείο των σωλήνων να ανέρχονται στους 190 βαθμούς Κελσίου. Η Google επένδυσε στο Project Red πριν δύο χρόνια και σκοπεύει να τροφοδοτήσει με αυτόν τον τρόπο όλα τα data centers της μέχρι το 2030.

Το EGS έχει ορισμένες προκλήσεις, όπως τα υψηλά αρχικά κόστη και το ρίσκο σεισμικών δονήσεων. Η Fervo εργάζεται για να εξαλείψει αυτούς τους παράγοντες, μέσω μοντελοποίησης με γεωλογικά δεδομένα και συνεργασίας με την κυβέρνηση για εξασφάλιση κονδυλίων. Το επόμενο EGS project της Fervo θα λάβει χώρα στη Utah των ΗΠΑ το 2026 και θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο, παράγοντας 400 megawatts ηλεκτρισμού.

Σκεφτείτε να είχαν και φυσικά γεωθερμικά πεδία…


America’s first ​‘enhanced’ geothermal plant just got up and running

Σχετικά Άρθρα