ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Marble Peak: Ένα διεθνές συμπόσιο μαρμαρογλυπτικής στο Κάτω Νευροκόπι!

Έχοντας δίπλα του τα λατομεία του Βώλακα, ο δήμος Κ. Νευροκοπίου συστήνει στο ευρύ κοινό το μάρμαρο ως μορφή παραγωγής τέχνης και πολιτισμού. Τα λατομεία στο Βώλακα είναι από τα μεγαλύτερα στην χώρα, όπου εξορύσσεται το μοναδικό λευκό δολομιτικό μάρμαρο, με τεράστια ζήτηση παγκοσμίως, λόγω του ιδιαίτερου συνδυασμού χρώματος και μοτίβων.

Στοχεύοντας στην ανάδειξη και την προβολή του μαρμάρου ως ένα υλικό τέχνης και πολιτισμού, σε μια περιοχή μάλιστα που φημίζεται για την εξαιρετική ποιότητα μαρμάρου που εξάγεται σε όλο τον κόσμο, ο ακριτικός δήμος Κάτω Νευροκοπίου Δράμας διοργανώνει, για πρώτη φορά, ένα διεθνές συμπόσιο μαρμαρογλυπτικής, με την ονομασία «Marble Peak».

Έχοντας δίπλα του τα λατομεία του Βώλακα, ο δήμος Κ. Νευροκοπίου αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει το μάρμαρο. Όχι όμως μόνο ως μια κερδοσκοπική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, αλλά και ως μια μορφή παραγωγής τέχνης και πολιτισμού, που υφίσταται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Στο πλαίσιο του συμποσίου, που θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 29 Οκτωβρίου, θα φιλοξενηθούν έξι γλύπτες μαρμάρου από ισάριθμες χώρες, που να φιλοτεχνήσουν σε διάστημα ενός μήνα τα έργα τους, τα οποία στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία του ακριτικού δήμου. Οι γλύπτες είναι οι: Giorgie Cpajak (Σερβία), Viktar Kopach (Λευκορωσία), Nilhan Sesalan (Τουρκία), Ciprian Hopirtena (Ρουμανία), Kamen Tanev (Βουλγαρία), ενώ από την Ελλάδα συμμετέχει ο Προσοτσανιώτης στην καταγωγή Οδυσσέας Τοσουνίδης.

Η δράση Marble Peak, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Κ. Νευροκοπίου, της ΑΜΚΕ Emphasis, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας- Θράκης και της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου Γιάννης Κυριακίδης τόνισε: «Δεν είναι μόνο η τουριστική προβολή του δήμου. Δεν είναι μόνο ότι θα προσκαλέσουμε κόσμο να έρθει να δει το μάρμαρο να μεταμορφώνεται από ένα άψυχο όγκο σε ένα καλλιτέχνημα, ώστε να δει τον πολιτισμό που πηγάζει μέσα από το μάρμαρο. Είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ερχόμαστε σε ευθεία γραμμή με τη σύγχρονη επιχειρηματική λογική, με την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πλέον, οι επιχειρήσεις έρχονται και λένε πως δεν είμαστε μόνο επιχειρήσεις, είμαστε κομμάτι του κοινωνικού συνόλου, θέλουμε να δημιουργήσουμε πολιτισμό και τουρισμό. Θεωρώ ότι αυτό είναι πρωτοπόρο για έναν μικρό, ορεινό, μειονεκτικό δήμο, όπως το Νευροκόπι».

Στο πλαίσιο του συμποσίου, που θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 29 Οκτωβρίου, θα φιλοξενηθούν έξι γλύπτες μαρμάρου από ισάριθμες χώρες, που να φιλοτεχνήσουν σε διάστημα ενός μήνα τα έργα τους, τα οποία στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία του ακριτικού δήμου.

Η τουριστική ταυτότητα περνάει μέσα από την ανάδειξη των λατομείων

Η ιστορικός τέχνης Βίκυ Κωνσταντινίδου, αναφερόμενη στη διοργάνωση, υπογράμμισε ότι ο δήμος φιλοδοξεί μέσα απ’ αυτή να επενδύσει στην εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων ώστε να γίνει κατανοητό, ότι μέσα από τη δημιουργία συνεργιών και συνεργασιών, η Δράμα και ο δήμος Κ. Νευροκοπίου μπορεί να πρωτοστατήσει σε αυτόν τον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές διαλέξεις, με στόχο την επιμόρφωση του κοινού, θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων και θα διοργανωθούν πολλές παράλληλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας- Θράκης Χαράλαμπος Αλμπανόπουλος, στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι «οι επιχειρήσεις του Συνδέσμου κάθε χρόνο στηρίζουν παρόμοιες εκδηλώσεις και είναι χορηγοί όσον αφορά τα υλικά που καλλιτεχνούνται. Φέτος, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μια τέτοια εκδήλωση έρχεται στην περιοχή μας, γιατί θα μας δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τους τόπους παραγωγής με το υλικό, τις χρήσεις του και τις δυνατότητες που έχει. Η θεματική ενότητα φέτος είναι τα μάρμαρα της περιοχής του Βώλακα, τα οποία είναι παγκοσμίως γνωστά και έχουν μια πολύ μεγάλη αγορά που διευρύνεται συνεχώς και μέσω του Marble Peak θα μπορούν να προβληθούν περαιτέρω».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελος Καλλίας υπογράμμισε, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι «αυτός ο καλλιτεχνικός μήνας, το πρώτο πράγμα που δηλώνει είναι η εξωστρέφεια την οποία οφείλουμε να έχουμε όλοι όσοι κατοικούμε σε αυτόν εδώ τον τόπο. Έτσι, θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τον τόπο μας, μέσα από συνέργειες και συνεργασίες, οι οποίες πραγματικά θα μας πάνε στην επόμενη ημέρα. Εμείς, ως κλάδος του τουρισμού και της εξωστρέφειας, όπως συνηθίζω να λέω, οφείλουμε να χαιρετίσουμε τη συνεργασία αυτή. Οφείλουμε να αναδείξουμε πέρα από τον πολιτισμό και την τουριστική ταυτότητα, την οποία έχει το Νευροκόπι. Την τουριστική ταυτότητα, την οποία μπορούμε να αποκτήσουμε, αναδεικνύοντας τα λατομεία μας, αναδεικνύοντας τα μάρμαρα, ώστε να γνωρίζουν όλοι από πού προέρχονται. Μπορούμε να ανατρέψουμε την άσχημη εικόνα, την οποία αντιμετωπίζει κάποιος επισκέπτης στην περιοχή, δίνοντάς του την ευκαιρία να επισκεφθεί τα λατομεία, να επισκεφθεί τον καλλιτεχνικό μήνα και να δει τι πραγματικά μπορεί να γίνει από το μάρμαρο».

ΑΠΕ -ΜΠΕ

(makthes.gr)

9ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής στο Βενεράτο, Ηράκλειο Κρήτης 2018

1ο Βιωματικό Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου

“Παρία Λίθος”: ενα συμπόσιο γλυπτικής μέσα σε λατομείο

Σχετικά Άρθρα