ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Shuitou (Κίνα) και Δράμα (Eλλάς), αδελφές πόλεις;

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Shuitou της Κίνας, προτάθηκε η αδελφοποίηση των δύο πόλεων Δράμας και Shuitou, με μια συμβολική τελετή που μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Δράμα, εφόσον προηγηθούν όλες οι διαβουλεύσεις και από τις δύο πλευρές. Αλλωστε, ο δήμαρχος Δράμας, είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στα ζητήματα προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Ο δήμαρχος της πόλης Shuitou Nan’an ήταν καταρχήν θετικός και συμφώνησε σε όλα. Μάλιστα απένειμε στους εκπροσώπους της ελληνικής αντιπροσωπείας ένα σπάνιο δείγμα μετεωρίτη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Yingliang Stone, αφιερωμένο στην ιστορία και την έρευνα των απολιθωμάτων αλλά και της πέτρας.

Κείμενο και φωτογραφίες του κ. Πέτρου Τζεφέρη.

Η Διεθνής Έκθεση Stone Xiamen Fair, η οποία πραγματοποιήθηκε 16 έως 19 Μαρτίου 2024, είναι μια από τις κορυφαίες εκθέσεις πέτρας και μαρμάρου του κόσμου. Η έκθεση αποτελεί κορυφαία επιλογή για τους εγχώριους και διεθνείς κατασκευαστές και προμηθευτές μαρμάρου-πέτρας, προκειμένου να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους και για τους επαγγελματίες αγοραστές για να προμηθευτούν νέα προϊόντα και λύσεις.

Το ελληνικό περίπτερο της Enterprise Greece αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην προώθηση του Brand Name του Ελληνικού Μαρμάρου. Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης (ΣΕΜΜΘ), στήριξε για πρώτη φορά την εθνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση μαρμάρου και φυσικών πετρωμάτων «Stone Xiamen Fair», στο εκθεσιακό κέντρο «Xiamen International Conference and Exhibition Center».

Η έκθεση, που έλαβε χώρα και φέτος στο εκθεσιακό κέντρο «Xiamen International Conference and Exhibition Center» στην πόλη Χiamen της Κίνας, παρουσίασε τα τελευταίας τεχνολογίας προϊόντα, τις καινοτομίες και τις υπηρεσίες στον κλάδο του μαρμάρου και των φυσικών πετρωμάτων. 

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης έκθεσης, διεξήχθησαν ταυτόχρονα οι παράλληλες εκθέσεις “Habitat design Exhibition” και “Stone Infinite”, το Launch Out που περιλαμβάνει κυκλοφορίες νέων προϊόντων, το forum “Global Master Architects” καθώς και το συνέδριο “World Stone Congress”, όπου με μια σειρά εκδηλώσεων και σεμιναρίων συζητιούνται και αναλύονται οι τάσεις της βιομηχανίας, των προϊόντων και της τεχνολογίας.

Η Xiamen διαθέτει το λιμάνι που εξυπηρετεί την επαρχία Fujian της Κίνας, με πάνω από 12.000 εταιρείες και εργοστάσια επεξεργασίας πέτρας και διακοσμητικών λίθων. Η έκθεση αξιοποιώντας περαιτέρω την στρατηγική της θέση συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 2.000+ εκθέτες σε συνολική εκθεσιακή επιφάνεια 191.000 τ.μ. και 25 Halls.

Η Ελλάδα κατατάσσεται ως μία από τις κορυφαίες χώρες στην εξαγωγή ακατέργαστου αλλά και επεξεργασμένου μαρμάρου στην Κίνα, γεγονός που αποδεικνύεται και από την σταθερή παρουσία των μεγαλύτερων ελληνικών εταιριών στην έκθεση.

Η εξαιρετικά δυναμική παρουσία του ελληνικού επιχειρείν του τομέα μαρμάρου στην έκθεση, έρχεται να επιβεβαιώσει τη ζωντάνια και την προσαρμοστικότητα του Ελληνικού Μαρμάρου στο δυναμικό διεθνές περιβάλλον αλλά και ειδικότερα το Ασιατικό με τις μεγάλες ιδιαιτερότητες αλλά και την τεράστια αγορά. Οι συμμετέχουσες με πλήρη περίπτερα ελληνικές εταιρίες: FHL Kiriakidis SA, Ιktinos Hellas SA, η Pavlidis SA, η Birros HMG, η Αφοί Δερμιτζάκη ΑΒΕΕ, η Stonetech Group, η Solakis Enerprises, η Scarlis Marbles, η Nordia Marbles, η Marmyk SA, η MVM Galanis, η D. Perrakis, η Moschou και το Ελληνικό Περίπτερο για το Greek Marble από την Enterprise Greece.

Τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρων Μακεδονίας-Θράκης (ΣΕΜΜΘ) εκπροσώπησε η πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ κα Ι. Χαϊδά (Iktinos Hellas SA). To Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπροσώπησε ο Γεν. Διευθυντής OΠΥ κ. Τζεφέρης Πέτρος και η Δ/ντρια κα Ε. Βαρβιτσιώτη ενώ την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας κ. Ι. Σάββας.

Εκτός από τις ποικίλες εκδηλώσεις της έκθεσης, η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Shuitou, Κίνα, όπου είχε διαβουλεύσεις με τον δήμαρχο και επιχειρηματίες της περιοχής. Σημειώνεται ότι το Shuitou είναι μια πόλη της πόλης Nan’an, στη νότια επαρχία Fujian, που διαθέτει μεγάλη παράδοση στην βιομηχανική επεξεργασία του μαρμάρου και της πέτρας, συγκεντρώνοντας το 60% του ετήσιου τζίρου (περίπου 15 δισ.!) της σχετικής δραστηριότητας όλης της Κίνας.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης αυτής στο Shuitou, προτάθηκε η αδελφοποίηση των δύο πόλεων Δράμας και Shuitou, με μια συμβολική τελετή που μπορεί ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί στη Δράμα, εφόσον προηγηθούν όλες οι διαβουλεύσεις και από τις δύο πλευρές. Ο δήμαρχος της πόλης Nan’an ήταν καταρχήν θετικός και συμφώνησε σε όλα. Μάλιστα απένειμε στους εκπροσώπους της ελληνικής αντιπρωσπείας ένα σπάνιο δείγμα μετεωρίτη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Yingliang Stone, αφιερωμένο στην ιστορία και την έρευνα των απολιθωμάτων αλλά και της πέτρας.

Σχετικά Άρθρα