ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCS

Εργοστάσιο γεωθερμίας στη Λέσβο έως το τέλος του 2024;

Εντείνονται οι προσπάθειες για την αξιοποίηση της Γεωθερμίας ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή της Λέσβου

Στο σχεδιασμό που προχωρά από τους δύο δήμους της Λέσβου σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ενεργειακή αυτονομία του νησιού μας έως το 2030 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι», η αντιδήμαρχος Προγραμματισμού της Δυτικής Λέσβου Ασανούλα Κοκκινέλη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εντάξει νησιά της Ευρώπης σε πρόγραμμα ενεργειακής αυτονομίας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Η κ. Κοκκινέλλη μίλησε για τις  έρευνες που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο ομάδα στελεχών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο γεωθερμικό  πεδίο της Στύψης.

Όπως σημείωσε εδώ και δύο μήνες έχουν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις στην περιοχή και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ενώ αναμένεται να επεκταθούν και στο πεδίο της Αργένου.

«Η αξιοποίηση του πεδίου της Στύψης είναι μια πολύ παλιά υπόθεση με ιστορία που ξεκινά το 1972, πριν 50 χρόνια δηλαδή. Θεωρούμε ότι πλέον έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την αξιοποίησή του για τις ανάγκες του νησιού μας. Εκτιμάται ότι με την αξιοποίηση γενικά των ενεργειακών πεδίων της περιοχής θα φτιαχτεί μια μονάδα παραγωγής των 8 ΜW. Φυσικά οι ανάγκες του νησιού είναι πολύ μεγαλύτερες ωστόσο θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν όσο γίνεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνεργασία με τους πολίτες οι οποίοι μπορούν με ενεργειακές κοινότητες να στηρίξουν την προσπάθεια των δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου να καταστεί το νησί μας αυτόνομο ενεργειακά με ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Εργαζόμαστε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Στην προσπάθειά μας αυτή, ως Δυτική Λέσβος θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε και φυσικά το γεωθερμικό πεδίο Πολιχνίτου το οποίο μπορεί να είναι χαμηλής δυναμικής, όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση κτιρίων και στην αγροτική παραγωγή και τα θερμοκήπια της περιοχής».

Δείτε την πλήρη συνέντευξη και την πηγή δημοσίευση εδώ: https://www.stonisi.gr/post/66586/ergostasio-gewthermias-sth-dytikh-lesvo-sto-telos-toy-2024-video

Απόσπασμα γεωλογικού χάρτη με τις γεωτρήσεις (από την Τεχνική Έκθεση «Προγραμματισμός εργασιών έτους 2023») της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την Λέσβο. 

Να προσθέσουμε -από τη μεριά μας- ορισμένες πληροφορίες για το θέμα:

Η περιοχή Στύψης και Πέτρας βρίσκεται κοντά στην Μήθυμνα (Μόλυβος) και αποτελεί τμήμα της έκτασης στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει μισθώσει το δικαίωμα έρευνας γεωθερμικού δυναμικού.  Οι τελευταίες ερευνητικές εργασίες είχαν πραγματοποιηθεί από την ΔΕΗ ΑΕ το 2009 με γεώτρηση 1400μ βάθους, χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια μετά την μεταφορά του δικαιώματος έρευνας στην θυγατρική της ΔΕΝ Ανανεώσιμες το 2011. 

Μετά την εύρεση στρατηγικού εταίρου (Ηλέκτωρ AE) και την δημιουργία κοινής εταιρείας ειδικού σκοπού με στόχο την Ηλεκτροπαραγωγή το 2020, ξεκίνησε νέος κύκλος ερευνητικών εργασιών, όπως γεωλογικών μελετών, εγκατάστασης δικτύου σεισμογράφων και γεωχημικών μελετών μέσω συμβάσεων με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το ΑΠΘ, το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την ΕΑΓΜΕ, καθώς και την πρόσληψη ειδικών συμβούλων.

Οι εργασίες έχουν επαναδραστηριοποιηθεί με δοκιμές άντλησης στις υφιστάμενες ερευνητικές γρωτρήσεις (ΣΤΕ1 και ΣΤΕ2) εντός του τρέχοντος έτους 2023.   Συγκεκριμένα αξιολογήθηκαν ικανοποιητικές θερμοκρασίες στην περιοχή της Στύψης (95ᵒC  και σε βάθος 300 m) και ορυκτά (επίδοτο) που συνηγορούν σε υψηλές θερμοκρασίες γεωθερμικών ρευστών άνω των 150ᵒC  στην περιοχή της Αργένου.

Στο πλαίσιο προγραμματισμού για το επόμενο έτος και μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών για τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης διενέργειας των γεωτρήσεων και της εγκατάστασης του σταθμού γεωθερμίας ισχύος 8 MW, η εταιρεία ΔΕΗ Αν προχωρά παράλληλα στην υλοποίηση ενός πιλοτικού σταθμού γεωθερμίας μικρής ισχύος, μέχρι 250kW, στις θέσης των γεωτρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ο σταθμός αυτός θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την υλοποίηση και των υπόλοιπων σταθμών γεωθερμίας και παράλληλα θα τεκμηριώσει την εμπορικότητα της τεχνολογίας αυτής.

Σχετικά Άρθρα