ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ

Ε.ΜΕ.Λ – Τ.Π.Π.Λ : Παραχώρηση 130 ιστορικών κειμηλίων στο νέο μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας του Λαυρίου

Η πολύτιμη συλλογή 130 σπάνιων ιστορικών κειμηλίων (έγγραφα, λιθογραφίες, βιβλία, εξαρτήματα και συσκευές της μεταλλουργίας κ.α.) της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής διατέθηκε με τη μορφή χρησιδανείου στο μουσείο. Υπογράφτηκε στη Βίλλα Σερπιέρι από τον Αντιπρόεδρο του ΤΠΠΛ καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκο και τον Πρόεδρο της ΕΜΕΛ Αναστάσιο Βλάδο παρουσία των μελών της διοίκησής της Γιώργου Δερμάτη, Κώστα Μάνθου, Αριστείδη Κανατούρη και των στελεχών του ΤΠΠΛ Κώστα Αγγελόπουλου και Δέσποινας Μπαλόπητα. Ταυτόχρονα αυτά τα σημαντικής αξίας τεκμήρια συμπληρώνουν το Ιστορικό Αρχείο Λαυρίου, το μεγαλύτερο βιομηχανικό αρχείο της χώρας. Η τακτοποίηση και η συντήρησή του πλησιάζει την ολοκλήρωση. Περισσότεροι από 3.500 φάκελοι εγγράφων, περισσότερα από 1.000 διοικητικά και οικονομικά βιβλία της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, περνάνε πλέον σε συστηματικούς καταλόγους ώστε σε λίγο καιρό και πριν τα εγκαίνια του μουσείου να είναι προσβάσιμα στην έρευνα
 
Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023, συντελέστηκε ένα ακόμη βήμα προόδου στην πορεία ολοκλήρωσης του νέου Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου (ΜΜΜΛ), το οποίο θα στεγασθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ).
 
Συγκεκριμένα, στο Κτήριο Διοίκησης του ΤΠΠΛ, υπεγράφη μεταξύ της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) και της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ), η οποία εποπτεύει το ΤΠΠΛ, Σύμβαση Χρησιδανείου Αρχειακού και Ιστορικού Υλικού της ΕΜΕΛ με σκοπό την συντήρηση και την έκθεσή τους στο υπό ίδρυση Μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου (ΜΜΜΛ). Το Μουσείο αυτό εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ιστορικό Αρχείο Λαυρίου από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Ο Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος από το ΕΜΠ για το ΜΜΜΛ Νίκος Μπελαβίλας, ανακοίνωσε το γεγονός με την ακόλουθη ανάρτηση, την οποία και σας παραθέτουμε:

«Μία συγκινητική στιγμή για το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και το Μουσείο Μεταλλείας Μεταλλουργίας Λαυρίου.

Η πολύτιμη συλλογή 130 σπάνιων ιστορικών κειμηλίων (έγγραφα, λιθογραφίες, βιβλία, εξαρτήματα και συσκευές της μεταλλουργίας κ.α.) της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής διατέθηκε με τη μορφή χρησιδανείου στο μουσείο. Υπογράφτηκε στη Βίλλα Σερπιέρι από τον Αντιπρόεδρο του ΤΠΠΛ καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκο και τον Πρόεδρο της ΕΜΕΛ Αναστάσιο Βλάδο παρουσία των μελών της διοίκησής της Γιώργου Δερμάτη, Κώστα Μάνθου, Αριστείδη Κανατούρη και των στελεχών του ΤΠΠΛ Κώστα Αγγελόπουλου και Δέσποινας Μπαλόπητα.

Ταυτόχρονα αυτά τα σημαντικής αξίας τεκμήρια συμπληρώνουν το Ιστορικό Αρχείο Λαυρίου, το μεγαλύτερο βιομηχανικό αρχείο της χώρας. Η τακτοποίηση και η συντήρησή του πλησιάζει την ολοκλήρωση. Περισσότεροι από 3.500 φάκελοι εγγράφων, περισσότερα από 1.000 διοικητικά και οικονομικά βιβλία της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, περνάνε πλέον σε συστηματικούς καταλόγους ώστε σε λίγο καιρό και πριν τα εγκαίνια του μουσείου να είναι προσβάσιμα στην έρευνα. Όλη η μεγάλη ιστορία της Λαυρεωτικής του 19ου και του 20ου αιώνα σώζεται εκεί.

Χρειάστηκαν τριάντα χρόνια, η επίμονη δουλειά των φίλων Λαυρεωτών, της ΕΜΕΛ, η συνεχής στήριξη του Δήμου Λαυρεωτικής και το ερευνητικό και μελετητικό έργο εκατοντάδων μελών της πολυτεχνειακής κοινότητας (καθηγητών, διοικητικών, φοιτητών και ερευνητών) για να φτάσουμε εδώ. Δίπλα στα αναστηλωμένα βιομηχανικά μνημεία, ένας ισχυρός πόλος της Δημόσιας Ιστορίας: το μουσείο και το αρχείο.

Το Μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ιστορικό Αρχείο Λαυρίου από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Τα έργα της κατασκευής του μουσείου, της καταγραφής και συντήρησης εκθεμάτων και αρχειακού υλικού, όπως και της μουσειογραφικής έκθεσης χρηματοδοτήθηκαν στο σύνολό τους από την Περιφέρεια Αττικής το 2017.»

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι  δύο μέλη του Δ.Σ. της ΕΜΕΛ συμμετέχουν, με απόφαση του ΕΜΠ, στην Επιστημονική Επιτροπή του ΜΜΜΛ, και αυτό είναι ιδιαίτερη τιμή για το Σωματείο μας: ο Γιώργος Ν. Δερμάτης, Δρ Ιστορίας, Επιμελητής των Εκθεμάτων και ο Κώστας Γ. Μάνθος,  MArch Αρχιτέκτων.

Ο Πρόεδρος της ΕΜΕΛ, Αναστάσιος Βλάδος, σχολιάζοντας το γεγονός δήλωσε τα εξής:

«Η αναγνώριση της προσφοράς της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής γίνεται αντικειμενική κάθε φορά που το έργο της συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας, ιδιαίτερα με την εισφορά της στις πολιτιστικές υποδομές που υπηρετεί από ιδρύσεώς της σε συνεργασία με τον Δήμο και τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς του φορείς.

Χθες, ένας μεγάλος αριθμός συγκεντωθέντος και διασωθέντος με δαπάνες της ΕΜΕΛ και των Μελών της, πολύτιμου αρχειακού υλικού που τηρεί στο Ιστορικό της Αρχείο, αναγνωρισμένου από τα ΓΑΚ, και μουσειακών αντικειμένων παραχωρήθηκαν με χρησιδάνειο στο ΤΠΠΛ του ΕΜΠ για να συντηρηθούν και αποτελέσουν μέρος των εκθεμάτων του ιδρυόμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού Μουσείο Μεταλλείας Μεταλλουργίας Λαυρίου.

Επιβεβαιώνεται και πάλι η αγαστή συνεργασία του ΕΜΠ με την ΕΜΕΛ για το καλό, αυτή τη φορά, όχι μόνο της πόλης μας αλλά της πατρίδας.»

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής

Σχετικά Άρθρα