ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCS

Athens Energy Summit 2023: It is time to GO GEOTHERMAL !

Δρ. Γεώργιος Τσιφουτίδης: Η γεωθερμία δεν απαιτεί πολλές εισαγωγές υλικών, έχει το μικρότερο κόστος λειτουργίας, είναι γηγενής, απλά θέλει ουσιαστική στήριξη στο ξεκίνημά της
Προχθές, 21.06.2023, κατά την διάρκεια του Athens Energy Summit 2023 που διοργάνωσε η SGT (Tsomokos) και ο Antenna Group, ο Δρ. Γ. Τσιφουτίδης, στέλεχος της Γεν. Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών ΥΠΕΝ, παρουσίασε την γεωθερμία, τα πλεονεκτήματά της ως ενέργεια βάσης και ως συμφέρουσα λύση έναντι άλλων ΑΠΕ.  Επίσης παρουσίασε στο forum τον διεθνή διαγωνισμό του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έρευνα γεωθερμικού δυναμικού στην Β. Ελλάδα με σύντομη περιγραφή (συνημμένα η παρουσία του Δρ. Τσιφουτίδη).  

Η γεωθερμία δεν απαιτεί πολλές εισαγωγές υλικών, έχει το μικρότερο κόστος λειτουργίας, είναι γηγενής, απλά θέλει ουσιαστική στήριξη στο ξεκίνημά της. Στη διάρκεια της συζήτησης στο Athens Energy Summit 2023 ετέθη -μεταξύ άλλων- και το θέμα των κινήτρων που απαιτούνται ώστε να επανεκινήσει δυναμικά η Γεωθερμία. Ενα από αυτά αποτελεί  και η σειρά  στη προτεραιότητα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης και το ανάλογο  πλαίσιο για τις μονάδες βάσης από γεωθερμία (και βιομάζα). Οπως είναι γνωστό, οι ξένες  εταιρείες πρώτα κάνουν το θεσμικό due diligence μιας χώρας και μετά αποφασίζουν ΠΟΥ θα ρισκάρουν τα χρήματα των επενδυτών τους, την στιγμή που χρειαζόμαστε τον καλό ανταγωνισμό στο διαγωνιστικό στάδιο της διαπραγμάτευσης. 

Θετικό παράδειγμα η γειτονική  Τουρκία, η οποία  δίνει προτεραιότητα στην σύνδεση γεωθερμικών σταθμών (direct & cascade applications), παρέχει φορολογικές ελαφρύνσεις και feed in tarrifs, στηρίζει με χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω κρατικής τράπεζας επενδύσεων την έρευνα λόγω αυξημένου CAPEX στα πλαίσια του μηχανισμού YEKDEM (Μηχανισμός Στήριξης Πηγών Ανανεώσιμης Ενέργειας) κλπ.  Η Τουρκία ξεκίνησε με 15 MWe to 1985, το 2006 παρήγαγε 23 MWe και έως το 2021 εκτόξευσε την παραγωγή σε 1,68 GWe (βλ. συνημμένη παρουσίαση για την Τουρκία). Αντίστοιχη είναι η πορεία της  Κένυας η οποία κοντεύει το 1 GWe και σύντομα θα το ξεπεράσει.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.54 MB]

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.59 MB]

Διαβούλευση επί ΥΑ περί Γεωθερμίας α) Νέου Κανονισμού ΓΘ Εργασιών και β) της διαδικασίας μίσθωσης του δικαιώματος διαχείρισης ΓΘ δυναμικού

Σχετικά Άρθρα