ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ & ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCSΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβούλευση επί ΥΑ περί Γεωθερμίας α) Νέου Κανονισμού ΓΘ Εργασιών και β) της διαδικασίας μίσθωσης του δικαιώματος διαχείρισης ΓΘ δυναμικού

ΥΠΕΝ Αρχική -

1. Διαβούλευση επί της Υ.Α. για την έγκριση του νέου Κανονισμού Γεωθερμικών Εργασιών

Η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί ήπια και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με μικρό αν όχι μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια ενός κράτους. Η Ελλάδα, λόγω κατάλληλων γεωλογικών συνθηκών, διαθέτει πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό, το οποίο όμως δεν έχει αξιοποιηθεί αποτελεσματικά, παρά τα πολλαπλά οφέλη, τις τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες οι οποίες έχουν καταστήσει αλλού δυνατή την αποδοτική και ασφαλή εκμετάλλευση του.

Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του κανονιστικού πλαισίου αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας, εκδόθηκε ο ν. 4602/2019 «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της Χώρας…κλπ», σε αντικατάσταση του ν. 3175/2003. Ο ν. 4602/2019 εισάγει καινοτομίες για την βελτίωση των όρων ανάπτυξης, έρευνας και εκμετάλλευσης και την διασφάλιση της ασφάλειας και αειφορίας της γεωθερμικής ενέργειας.

Ο ν. 4602/2019 προβλέπει στο άρθρο 11 την κατ΄ εξουσιοδότηση έκδοση Υπουργικής Αποφάσεως (Υ.Α.) έγκρισης του νέου Κανονισμού Γεωθερμικών Εργασιών.  Η Υ.Α. θέτει το πλαίσιο των εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης/διαχείρισης του γεωθερμικού δυναμικού σε πεδία εθνικού και τοπικού ενδιαφέροντος, περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος και μη ερευνημένους χώρους. Εισάγει ορισμούς, λεπτομερείς τεχνικές διαδικασίες και όρους με στόχο να αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο, η εφαρμογή του οποίου θα εξασφαλίσει την τήρηση των κανόνων ορθολογικής αξιοποίησης και αειφορίας, καθώς και την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και περιοίκων. Την σύνταξη της Υ.Α. επιμελήθηκε Ομάδα Εργασίας απαρτιζόμενη από στελέχη υπηρεσιών και φορέων, καθώς και εξειδικευμένων επιστημόνων σχετικών με το αντικείμενο.

Η Δ/νση Ανάπτυξης και Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Τμήμα Γεωθερμίας, Ταχ. Δ/νση: Μεσογείων 119, 115 26, Αθήνα, τηλ. 2131513352) ως υπηρεσία αρμόδια για τη μέριμνα έκδοσης της ως άνω Υ.Α., προσκαλεί το ενδιαφερόμενο κοινό να διατυπώσει εγγράφως και σε κάθε περίπτωση επαρκώς τεκμηριωμένα τις απόψεις του επί του σχεδίου της ως άνω Υ.Α. προς την Δ/νση Ανάπτυξης και Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ταχ. δ/νση: Μεσογείων 119, 115 26, Αθήνα, tm.geothermia@prv.ypeka.gr), μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης αυτής.

Υ.Α. για την έγκριση του νέου Κανονισμού Γεωθερμικών Εργασιών

Διαβούλευση επί της Υ.Α. για την έγκριση του νέος Κανονισμού Γεωθερμικών Εργασιών

2. Διαβούλευση επί της Υ.Α. της διαδικασίας μίσθωσης του δικαιώματος διαχείρισης ΓΘ δυναμικού

Ο ν. 4602/2019 προβλέπει στο άρθρο 5 την κατ΄ εξουσιοδότηση έκδοση Υ.Α., με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες για τον καθορισμό της διαδικασίας μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης/διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού σε πεδία εθνικού ενδιαφέροντος και μη χαρακτηρισμένους χώρους, ενσωματώνει τις προβλέψεις των διατάξεων του ν. 4602/2019, περιγράφοντας με αναλυτικό και σαφή τρόπο τη διαδικασία, τα κριτήρια και τους όρους μίσθωσης των εν λόγω δικαιωμάτων με στόχο την ορθολογική, ασφαλή και αειφόρο αξιοποίηση, με παράλληλη εξασφάλιση των δικαιωμάτων των συμβαλομένων μερών. Την σύνταξη της Υ.Α. επιμελήθηκε Ομάδα Εργασίας απαρτιζόμενη από στελέχη υπηρεσιών και φορέων, καθώς και εξειδικευμένων επιστημόνων σχετικών με το αντικείμενο.

Υ.Α. για τον καθορισμό της διαδικασίας μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης/διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού σε πεδία εθνικού ενδιαφέροντος και μη χαρακτηρισμένους χώρους

Η Γεωθερμική ενέργεια στην πρωτογενή της μορφή, δηλ. όσο βρίσκεται στη Γη και μέχρι την επιφάνεια του εδάφους, υπόκειται στον Μεταλλευτικό Κώδικα και διαχειρίζεται απο τις υπηρεσίες της ΓΔΟΠΥ, ενώ από τη στιγμή που βγαίνει στην επιφάνεια και διοχετεύεται σε μονάδες παραγωγής και διανομής (κατανάλωσης) ηλεκτρικής ενέργειας ή σε ήπιες μονάδες (πχ. θερμοκήπια, τηλεθέρμανση κλπ) , δηλ. στη δευτερογενή μορφή της, υπόκειται στην αντίστοιχη (ενεργειακή) νομοθεσία.  Αφού αποδοθεί η θερμική ενέργεια του γεωθερμικού ρευστού στη Μονάδα ηλεκτρική ενέργειας ή σε άλλη μονάδα ήπιας μορφής ενέργειας, γίνεται επανεισαγωγή στο γεωλογικό ορίζοντα από τον οποίο αντλήθηκε, οπότε το θέμα επανέρχεται υποκείμενο στον Μεταλλευτικό Κώδικα και την μεταλλευτική νομοθεσία.

Παρακάτω δίνεται το σχετικό Δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ:

Σε δημόσια διαβούλευση νέο κανονιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της γεωθερμίας

Σχετικά Άρθρα