ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCS

Λαμπρό μέλλον για την Ελλάδα η ανάπτυξη γηγενούς γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας!

Σε αντίθεση με ορισμένες από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η γεωθερμική ενέργεια είναι πάντα διαθέσιμη, 24 ώρες το 24-ωρο, μη ραδιενεργή και με ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ προς το περιβάλλον και πολύ χαμηλού κόστους. Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για την παραγωγή θερμότητας ή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχει μια σημαντική αλυσίδα αξιών που σχετίζονται με το παγκόσμιο γεωθερμικό δυναμικό. Αυτό περιλαμβάνει την άμεση χρήση θερμότητας στη βιομηχανία, την εγχώρια θέρμανση, τη γεωργία και την επεξεργασία τροφίμων. Επιπλέον, είναι δυνατόν να εξαχθούν πολύτιμα-κρίσιμα ορυκτά από τα γεωθερμικά ρευστά, συμπεριλαμβανομένου του Λιθίου, μιας από τις σημαντικότερες ουσίες που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται με γοργούς ρυθμούς. Θεωρώ το ίδιο σημαντικό, το γεγονός ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την γεωθερμία, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πράσινου υδρογόνου, όπως επίσης γλυκού νερού, που ομοίως μπορεί να είναι ένα υποπροϊόν των γεωθερμικών συστημάτων παραγωγής, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα ενός αυτόνομου συστήματος γενιάς υδρογόνου.
Είναι αλήθεια ότι η βιομηχανία πετρελαίου σε ολόκληρο το κόσμο, είναι εστιασμένη στην για πολλά ακόμα χρόνια παραγωγή Υδρογονανθράκων και δεν την ενδιαφέρουν άλλες εφαρμογές όπως π.χ. οι γεωθερμικές. Ωστόσο, οι ομοιότητες μεταξύ της εξερεύνησης, της ανάπτυξης και του κύκλου παραγωγής για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, έχουν αποδειχθεί ανάλογες με αυτές της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πόρων, για τον απλούστατο λόγο ότι και στις δύο περιπτώσεις, έχουμε χονδρικά να διαχειριστούμε ρευστά υψηλής πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας, γι αυτό έχουν αρχίσει να αναζητούνται στην αγορά παρόμοιες τεχνολογίες. 

του κ. Μάριου Πατσουλέ*

Ο κ. ΜάριοςΠατσουλές

Από το έτος 2017 άρχισα να ενημερώνω τους πολιτικούς μας και την αγορά ενέργειας για τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται μετά τα τελευταία τεχνολογικά δεδομένα με σχετική παρουσίαση σε διεθνές Συνέδριο. Τα δεδομένα αυτά αξιολογούνται με βάση τις νέες τεχνολογίες που αναπτύξαμε από κοινού με επιστήμονες της πετρελαϊκής βιομηχανίας, κυρίως με Πολωνούς, Ολλανδούς, Άγγλους, Καναδούς και Αμερικάνους, μέσα από συνεργασία μας που υποστήριξε το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό & Τεχνολογικό Ινστιτούτο, στο οποίο διετέλεσα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

Σε αντίθεση με ορισμένες από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η γεωθερμική ενέργεια είναι πάντα διαθέσιμη, 24 ώρες το 24-ωρο, μη ραδιενεργή και ειδικότερα η τεχνολογία που ανέπτυξε η Ομάδα μας, με ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ προς το περιβάλλον και πολύ χαμηλού κόστους. 

Nα κάνω μια ευχή που θάθελα να πραγματοποιηθεί: ..Να βλέπω ακτιβιστές και φιλο-περιβαλλοντιστές να ωρύονται κάτω από την Εξέδρα (αλα – Oil Rig) που θα στηθεί κάπου στη Σαντορίνη…, ή στο Αιγαίο για παραγωγή της πιο καθαρής και ακίνδυνης και ανεξάντλητης γεωθερμικής ενέργειας (ω! ΝΑΙ! Ένα τέτοιο Project είναι βιώσιμο και χωρίς ρύπους ή όποιες άλλες επιπτώσεις για το ομολογουμένως ευαίσθητο περιβάλλον μας!) …κι όμως αυτοί οι «γραφικοί τύποι» χωρίς να ρωτήσουν, απαξιώνοτας κάθε τι που μπορεί να είναι κι ένα θαύμα της τεχνολογίας, αυτοί θα ωρύονται ακόμα και για μια καταπράσινη εξέδρα στη μέση του Αιγαίου…, ό, εστί μεθερμηνευόμενο ότι και πάλι για να μη χαθούν ψηφαλάκια, ας πληρώσουμε στο 10-πλάσιο την εισαγόμενη αντί να αναπτύξουμε την γηγενή κι ολοκάθαρη κι ανανεώσιμη για πολλά εκατομμύρια χρόνια, Ενέργεια, αυτήν που είναι κάτω απ’ τα πόδια μας! Ας αναβάλουμε για μερικές δεκαετίες ακόμα… Κάπως έτσι έχει λειτουργήσει η ΔΕΗ από παλιά και συνεχίζει η ΔΕΗΑΝ τη τελευταία δεκαετία. Θα μπορούσαν να μας δώσουν κάποιες εξηγήσεις;  έχουν υποχρέωση προς τον κάθε Έλληνα, που ‘αρμέχτηκε φορολογικά’ και περιμένει ανταπόδοση οφελών!
Μ. Πατσουλές

Πέραν του ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των ανεπαρκών προμηθειών από την ηλιακή και αιολική ενέργεια, έχει την δυνατότητα υψηλών παραγωγών, που σε πρώτη φάση μπορούν να καλύψουν εκατομμύρια Μεγαβαττώρες κι έτσι να περιορίσουν, τη κατανάλωση φυσικού αερίου και πετρελαίου με τις τόσο υψηλές τιμές, όσο και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται λόγω της εξάρτησής τους κυρίως από τις κρατούσες καιρικές συνθήκες στο χώρο των λοιπών εναλλακτικών. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μιας διαρκούς βελτίωσης των συνθηκών που προκαλούν το Φαινόμενο το Θερμοκηπίου και την επελαύνουσα Κλιματική Αλλαγή και εφόσον.. οι ανά το κόσμο Κυβερνήσεις αντιληφθούν την τεχνολογία των μηδενικών εκπομπών και της απεριόριστης παραγωγής σε όλα τα μήκη και πλάτη της Υφηλίου, ..αναμένεται μια σημαντική αύξηση των γεωθερμικών έργων στα αμέσως προσεχή χρόνια, σε όλο τον κόσμο, αφού η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς, αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030. 

Είναι αλήθεια ότι σε διάφορες -λιγοστές- χώρες, έχει αρχίσει μια ανάπτυξη του είδους αυτού αλλά χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή της πετρελαϊκής βιομηχανίας που διαθέτει την εξειδικευμένη τεχνολογία, αλλά και τα κονδύλια για τη χρήση αυτού του εξοπλισμού. 

Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για την παραγωγή θερμότητας ή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχει μια σημαντική αλυσίδα αξιών που σχετίζονται με το παγκόσμιο γεωθερμικό δυναμικό. Αυτό περιλαμβάνει την άμεση χρήση θερμότητας στη βιομηχανία, την εγχώρια θέρμανση, τη γεωργία και την επεξεργασία τροφίμων.

Επιπλέον, είναι δυνατόν να εξαχθούν πολύτιμα-κρίσιμα ορυκτά από τα γεωθερμικά ρευστά, συμπεριλαμβανομένου του Λιθίου, μιας από τις σημαντικότερες ουσίες που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται με γοργούς ρυθμούς.

Θεωρώ το ίδιο σημαντικό, το γεγονός ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την γεωθερμία, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πράσινου υδρογόνου, όπως επίσης γλυκού νερού, που ομοίως μπορεί να είναι ένα υποπροϊόν των γεωθερμικών συστημάτων παραγωγής, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα ενός αυτόνομου συστήματος γενιάς υδρογόνου.

Προσωπικά, από την εμπειρία που απέκτησα σα νέος γεωλόγος (αρχές του ‘80) στα γεωθερμικά πεδία του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου, ιδιαίτερα στις γεωτρήσεις της Νισύρου, όπου, ναι μεν τα γεωθερμικά ρευστά που παρήχθησαν στη διάρκεια της Δοκιμής Παραγωγής κατέστρεψαν την θαμνώδη βλάστηση σε μια περιορισμένη περιοχή γύρω από την γεώτρηση, αλλά αυτό συνέβη  σε περιόδους που κανείς δεν έδινε σημασία στο περιβάλλον και τις πιθανές επιπτώσεις, όπως η κλιματική αλλαγή. Όμως, είναι αλήθεια ότι και η φύση σε ελάχιστα χρόνια αποκατέστησε την τότε βλάβη, αλλά κυρίως, δόθηκαν τέτοια εναύσματα στη βιομηχανία –του πετρελαίου κυρίως- ώστε να οδηγηθεί τα επόμενα χρόνια, στην όλο και πιο φιλο-περιβαλλοντική ανάπτυξη τεχνολογιών εκμετάλλευσης, μέχρι που σήμερα, έχουμε επιτύχει μηδενικές εκπομπές ρύπων εις βάρος του περιβάλλοντος, με σύγχρονη παγκόσμια εφαρμόσιμη στρατηγική ανάπτυξης φιλικών τεχνολογιών με μηδενικές εκπομπές! 

Ομολογώ ότι η πρόσθετη εμπειρία που απέκτησα από τις εφαρμογές τεχνολογιών εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων –από τους σοβαρότερους εχθρούς του περιβάλλοντος..- τόσο στη Βόρεια Θάλασσα που εκπόνησα την Διδακτορική και Μετα-Διδακτορική μου Διατριβή στο Ekofisk Oil & Gas Field της Νορβηγίας με παραγωγή 350.000 βαρελιών/ημέρα, όσο και στην Πορτογαλία σαν Project Manager ανάπτυξης τεχνολογίας παραγωγής από διερρηγμένους ταμιευτήρες, όσο ακόμη και στην έρημο Σαχάρα, σε πεδία Φυσικού αερίου που ανακαλύψαμε εκεί, βοήθησαν ουσιαστικά τις καινοτομίες που πέτυχα στη καριέρα μου. Αλλά και στον Ελλαδικό χώρο με τις τόσες τεκτονικής φύσεως ιδιομορφίες, όπως και η σωρεία των διεθνών Projects στα οποία συμμετείχα, παραδείγματος χάριν η ερευνητική εργασία που εκπόνησα στο αρτιότερα εξοπλισμένο εργαστήριο του κόσμου στο Πολυτεχνείο του Trondheim (NTH), σε μοντέλα ταμιευτήρων και ευφυούς παραγωγής ή/και διαχείρισης ρευστών, παράλληλα με τις ανάγκες βελτιστοποίησης της παραγωγής και της ενεργειακής μετάβασης που επέβαλαν οι συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος, με οδήγησαν αργότερα και σταδιακά, σε μια νέα τεχνολογία, που με απλά λόγια: 

Στη σχηματική αυτή παράσταση αποδίδεται ο μηχανισμός εκμετάλλευσης Γεωθερμικών κοιτασμάτων υψηλής ενθαλπίας όπου εγκαθίσταται Blow Out Preventer (BOP) προκειμένου να ‘‘στραγγαλίζει’’ αυτόματα πιθανή διαφυγή καθαρού ατμού υψηλής πίεσης.

μας δίνει την δυνατότητα να «κλέβουμε θερμότητα» από υπέρθερμους υπεδαφικούς/πλουτώνιους γεωλογικούς σχηματισμούς, να την μεταφέρουμε μέσω απεσταγμένου νερού στην επιφάνεια κι εκεί να την απάγουμε σε φάση υπέρθερμων ατμών, οι οποίοι λόγω και της πολύ υψηλής πίεσης που απέκτησαν έχουν την δυνατότητα να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω ατμοστροβίλων. Οι ατμοί αυτοί διοχετεύονται μέσω κλειστού/ευφυούς κυκλώματος –closed loop of heat exchange- με τρόπο ώστε να επανα-εισάγονται στην ειδικής τεχνολογίας γεώτρηση, χωρίς καμία εκπομπή προς το περιβάλλον! Με το τρόπο αυτό χρησιμοποιείται σε ένα κλειστό και απόλυτα ασφαλές κύκλωμα σωληνώσεων απεσταγμένο νερό, μέσω του οποίου επιτυγχάνουμε την παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα με τον ηλεκτρισμό παράγονται ψύξη και θέρμανση που μπορούν να εκμεταλλευτούν καταλλήλως, σε μια διαρκή ανακύκλωση του νερού, σ’ ένα σταθμό παραγωγής που μπορεί να έχει διάρκεια ζωής παραπάνω από μερικές δεκάδες χρόνια από αυτήν των φωτο-βολταϊκών ή/και ανεμογεννητριών.

Κι επειδή οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται προέρχονται –κι έχουν βελτιωθεί για τις ανάλογες περιπτώσεις- από την βιομηχανία του πετρελαίου, σε περίπτωση που αυξηθούν οι απαιτήσεις για αύξηση της παραγωγής, αυτό καθίσταται δυνατό, μέσω κεκλιμένων γεωτρήσεων που μπορούν να επιτευχθούν μέσω ειδικών αναμονών εντός της αρχικής γεωτρητικής στήλης, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι επιπλέον ιδιότητες που προσφέρει η γη -σαν μια γιγαντιαία μπαταρία-, χωρίς και πάλι αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Συνεπώς, μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων, αποφεύγονται και επιπλέον εγκαταστάσεις πρόσθετων μπαταριών –συνήθως επιβλαβών για το περιβάλλον- που εγκαθίστανται στις ανεμογεννήτριες ή φωτο-βολταϊκές μονάδες!

Ειρήσθω εν παρόδω, επιθυμώ να αποτανθώ στους κάθε λογής οικολόγους, που κατά βάθος εκτιμώ, αφού με τις γνώσεις και πιέσεις τους, οδήγησαν την βιομηχανία παραγωγής ενέργειας σε νέες τεχνολογίες για την προστασία του πλανήτη μέσω και της ενεργειακής μετάβασης που υλοποιείται τη περίοδο αυτή. Επιθυμώ να τους παρακαλέσω μάλλον, παρά προκαλέσω.., να έρθουν σ επαφή μαζί μας προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τις μηδενικές εκπομπές της τεχνολογίας μας, πριν αρχίσουν τις αντιδράσεις…

Οι δυνατότητες ασφαλούς παραγωγής είναι πολύ μεγάλες, σε πολύ χαμηλό κόστος –παρά τις φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά από αδαείς- και μακρά διάρκεια ζωής, που ανταγωνίζονται οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας.    

Είναι αλήθεια ότι η βιομηχανία πετρελαίου σε ολόκληρο το κόσμο, είναι εστιασμένη στην για πολλά ακόμα χρόνια παραγωγή Υδρογονανθράκων και δεν την ενδιαφέρουν άλλες εφαρμογές όπως π.χ. οι γεωθερμικές. Όμως, βρίσκω απόλυτα λογικό να προσεγγίσουμε τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, και ιδιαίτερα τις εταιρείες γεωεπιστημών, για να δούμε τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί εκεί -και που οπωσδήποτε διέπονται από αυστηρώς απόρρητα πρωτόκολλα, όσον αφορά την διάδοση των εξειδικευμένων τεχνολογιών με σύγχρονη προστασία για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που θα μπορούσαν να ‘εφαρμόσουν’ τυχαίοι “operators” χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία- και διεισδύσουμε στο: «ποια είναι η σημερινή/επικαιροποιημένη γνώση τους για την υπεδαφική τεχνολογία της γης και την αιχμή, για προσφορά εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως η γεωθερμική (υψηλής ενθαλπίας… με σαφείς ιδιαιτερότητες ρευστομηχανικής και θερμοδυναμικής!).

Οι ομοιότητες μεταξύ της εξερεύνησης, της ανάπτυξης και του κύκλου παραγωγής για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, έχουν αποδειχθεί ανάλογες με αυτές της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πόρων, για τον απλούστατο λόγο ότι και στις δύο περιπτώσεις, έχουμε χονδρικά να διαχειριστούμε ρευστά υψηλής πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας, γι αυτό έχουν αρχίσει να αναζητούνται στην αγορά παρόμοιες τεχνολογίες. 

Ένα μοντέλο τρισδιάστατης γεωφυσικής μοντελοποίησης/απεικόνισης σωστά ερμηνευόμενης, μπορεί να οριοθετήσει με μεγάλη ακρίβεια τις γεωθερμικές ζώνες που εμφανίζονται στην ανομοιογένεια του κάθε υπεδαφικού ταμιευτήρα. Οι δυνατότητες που δίνονται είναι απίστευτα βελτιωμένες, ώστε να μην αποτυγχάνει κανένα αναπτυξιακό έργο, ή ακόμη ειδικότερα sufficient reservoir performance!

Για παράδειγμα, ο προσδιορισμός και η ποσοτικοποίηση ενός γεωθερμικού πεδίου απαιτεί μια ισχυρή κατανόηση της περιφερειακής δομικής εξέλιξης, της πλήρωσης της λεκάνης/περιοχής έρευνας και του θερμικού ιστορικού της, μαζί με τη λιθολογία, το πορώδες, τη διαπερατότητα, τον χημισμό των ρευστών και τους ρυθμούς/κανάλια ροής. Οι εταιρείες γεωεπιστημών έχουν αναπτύξει και συλλέξει αυτές τις πληροφορίες σε τεράστια σύνολα δεδομένων για πολλά χρόνια και αυτό το υλικό, είναι σήμερα διαθέσιμο για να επαναπροσδιοριστούν και να τροποποιηθούν, βελτιωθούν και προσανατολιστούν ακόμη καλύτερα στην  γεωθερμική εξερεύνηση, που και αυτή, θα μπορούσε ν’ αρχίσει με σεισμικές και γεωφυσικές διασκοπήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν με στρατηγικό πλέον τρόπο και τα πλούσια γεωθερμικά πεδία, χωρίς τη παραμικρή βλάβη για ντο περιβάλλον.

Βέβαια, ήδη έχει αρχίσει το ενδιαφέρον και πάλι από τις εταιρείες πετρελαίου, οι οποίες εστιάζουν τις γεωθερμικές έρευνες σε επανεπισκέψιμες βαθειές γεωτρήσεις πετρελαίου όπου σαφώς και παρατηρούνται υψηλότερες θερμοκρασίες και όπου πιθανώς απέτυχαν στον εντοπισμό κοιτάσματος ή ακόμη-ακόμη σε εξαντλημένους ταμιευτήρες όπου είναι δυνατό να επανα-χρησιμοποιηθεί ο ακριβός εξοπλισμός.

Από πρόσφατα δεδομένα, όπως αναφέρονται στη βιβλιογραφία ή τις ιστοσελίδες εταιρειών που εργάστηκαν στη πετρελαϊκή βιομηχανία, έγινε κάποια προσεκτική αξιολόγηση στοχοθετημένων γεωθερμικών έργων και πρόσφατα η CGG παρήγαγε μια παγκόσμια αξιολόγηση γεωθερμικών πόρων και λοιπών γεωλογικών ενδιαφερόντων. 

Παρατηρείστε στο χώρο της Μεσογείου ότι οι περιοχές Ιταλίας, Ελλάδας και Τουρκίας είναι από τις πιο ευνοημένες γεωθερμικά, με τις άλλες δύο χώρες να έχουν ήδη μακράν ιστορία στα γεωθερμικά δρώμενα, ενώ η Ελλάδα…, το σκέπτεται.., δεκαετίες τώρα!

Παραθέτω την επόμενη εικόνα, από τις μελέτες αυτές για να δείξω –σε όσους μπορούν να το διακρίνουν- ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ υψηλό ενδιαφέρον όπως από παλιά απέδειξαν Έλληνες επιστήμονες, ιδιαίτερα στη περιοχή του Ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου, όπου συναντήσαμε θερμοκρασίες της τάξης των 350 με 400 βαθμούς Κελσίου σε βάθη μόνο 1700 – 1800 μέτρων. Αναφέρω το γεγονός αυτό, για να δείξω το μέγα πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές του κόσμου, παραπλήσιες θερμοκρασίες –της τάξης των 250 – 280 βαθμών,-απαντώνται σε βάθη 8.500 μέτρων, όπου τα οικονομικά μεγέθη αλλάζουν άρδην!

Και φυσικά, όσο η αλλαγή του κλίματος φέρνει σημαντικούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, προσφέρει επίσης και ευκαιρίες (!), σαν κι αυτές που περιληπτικά ανέπτυξα στη παρούσα δημοσίευση.

Αντί για Επίλογο και Συμπεράσματα, να κάνω μια ευχή που θάθελα να πραγματοποιηθεί: ..Να βλέπω ακτιβιστές και φιλο-περιβαλλοντιστές να ωρύονται κάτω από την Εξέδρα (αλα – Oil Rig) που θα στηθεί κάπου στη Σαντορίνη…, ή στο Αιγαίο για παραγωγή της πιο καθαρής και ακίνδυνης και ανεξάντλητης γεωθερμικής ενέργειας (ω! ΝΑΙ! Ένα τέτοιο Project είναι βιώσιμο και χωρίς ρύπους ή όποιες άλλες επιπτώσεις για το ομολογουμένως ευαίσθητο περιβάλλον μας!) …κι όμως αυτοί οι «γραφικοί τύποι» χωρίς να ρωτήσουν, απαξιώνοτας κάθε τι που μπορεί να είναι κι ένα θαύμα της τεχνολογίας, αυτοί θα ωρύονται ακόμα και για μια καταπράσινη εξέδρα στη μέση του Αιγαίου…, ό, εστί μεθερμηνευόμενο ότι και πάλι για να μη χαθούν ψηφαλάκια, ας πληρώσουμε στο 10-πλάσιο την εισαγόμενη αντί να αναπτύξουμε την γηγενή κι ολοκάθαρη κι ανανεώσιμη για πολλά εκατομμύρια χρόνια, Ενέργεια, αυτήν που είναι κάτω απ’ τα πόδια μας! Ας αναβάλουμε για μερικές δεκαετίες ακόμα… Κάπως έτσι έχει λειτουργήσει η ΔΕΗ από παλιά και συνεχίζει η ΔΕΗΑΝ τη τελευταία δεκαετία. Θα μπορούσαν να μας δώσουν κάποιες εξηγήσεις;  έχουν υποχρέωση προς τον κάθε Έλληνα, που ‘αρμέχτηκε φορολογικά’ και περιμένει ανταπόδοση οφελών!

Να το πάω και λίγο παραπέρα?

Θα ήταν άριστο αν η Γεώτρηση έξω από τη Σαντορίνη π.χ., ξεκινούσε ‘αύριο’, φυσικά μετά όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και μετά την προβλεπόμενη Περιβαλλοντική Μελέτη που η έγκρισή της οπωσδήποτε αποτελεί αναμφισβήτητη προϋπόθεση (όχι όμως και σε διάστημα ετών όπως συμβαίνει στα πετρέλαια, αλλά όπως -και πάλι- οι γείτονες, από τις δυό μεριές… έχουν αναπτύξει δικές τους τεχνολογίες και παράγουν!). Και ποιος είναι ο λόγος που θα ήταν μια υπέροχη από πολλές απόψεις επιλογή? Κυρίως γιατί θα συνήθιζαν οι ακτιβιστές και οικολόγοι –των άκρων-, να βλέπουν -καταπράσινες- εξέδρες στις ελληνικές θάλασσες προκειμένου να τονωθεί η οικονομία της χώρας και αποσβεστούν τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν για τις έρευνες πετρελαίου όλα αυτά τα χρόνια, από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Αξίζει το κόπο. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εξέδρες και γεωτρύπανα/εγκαταστάσεις παραγωγής σε όλη την υφήλιο. Γίνεται παντού στο κόσμο και σύγχρονες Ντιρεκτίβες έχουν αυστηροποιήσει ακόμη περισσότερο από τις παλιότερες τους σχετικούς κανονισμούς που διέπουν την ασφαλή διαχείριση των υπεράκτιων και χερσαίων γεωτρήσεων και τις πολύπλοκες διαδικασίες εκμετάλλευσης.

Ακόμη, από παλαιότερη σχετική δημοσίευσή μου,-προ τεσσάρων ετών στο energypress- επιθυμώ να επαναλάβω τα ακόλουθα: Συμμετείχαμε χρόνια τώρα σε Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα κέντρα έρευνας και τεχνολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Μεταφέραμε κι ακόμη προσπαθούμε τεχνογνωσία. Το πράξαμε διότι αγαπάμε το περιβάλλον και την πατρίδα μας. Χωρίς περιττά λόγια. Το αποδείξαμε! Δείτε τις δημοσιεύσεις μας, τα Συνέδρια που οργανώσαμε, τα συμπεράσματα που εκδώσαμε. Επιπλέον αποδείξαμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη της γεω-πλουτωνικής ενέργειας χωρίς κινδύνους! Συμμετείχαμε ανέκαθεν στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την προστασία του περιβάλλοντός μας. ΝΑΙ (!) θέλουμε περισσότερο από όλους εκείνους που επιδίδονται στη στείρα κριτική, να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας ένα ακόμη καλύτερο παράδεισο από αυτόν που χάρισε η φύση στην Ελλάδα. Μπορούμε. Σήμερα δεν το επιτρέπουν απλώς, αλλά το επιβάλουν οι τεχνολογίες, οι διεθνείς κανονισμοί και οι Ντιρεκτίβες. Ας αναλογιστεί ο καθένας τη χώρα μας που υποφέρει οικονομικά και μάλιστα έρχονται χειρότερες εποχές οικονομικής ύφεσης και να σκεφθεί θετικά, αφού κατά βάθος γνωρίζει καλά, ότι τα όσα ‘‘ευαγγελίζεται: αρνούμενος την πρόοδο και ανάπτυξη’’ για την προστασία του περιβάλλοντος και το δήθεν μη άψογο των τεχνολογιών που εφαρμόζονται, δεν τα έχει αρκούντως προσεγγίσει, δεν τα έχει καν μελετήσει! Καλούμε τον κάθε ενδιαφερόμενο/αντιδρώντα στο τραπέζι ενημέρωσης για την επίλυση των προβλημάτων του, και να είναι σίγουρος ότι αν προτάξει ακράδαντα επιχειρήματα, θα του τα επιλύσουμε πρώτα και μετά θα προχωρήσουμε. Όμως, δεν είναι καθόλου σωστό να προκαλέσει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που θα επιβαρύνουν οικονομικά το κάθε έργο, και που τελικά, θα αυξήσουν την τιμή της Μεγαβαττώρας για τον ίδιο, τους συγγενείς του, τους συμπατριώτες του και ουσιαστικά την ίδια του τη χώρα.

Μερικοί ημιμαθείς, μεταξύ άλλων ισχυρίζονται ότι υπάρχουν κίνδυνοι διέγερσης της σεισμικότητας στις περιοχές παραγωγής, όπου αναμφισβήτητα έχουν δράσει έντονος τεκτονισμός ή ηφαίστεια σε παλαιότερες γεωλογικές εποχές. Καλό είναι να συνειδητοποιήσουν ότι, όταν οι περιοχές αυτές είναι ήδη χαρακτηρισμένες ως ενεργά ηφαιστειακές, η διέγερση χαμηλής έντασης σεισμικότητας είναι πιθανή λόγω ηφαιστειακής και μόνον δραστηριότητας. Μια πιθανή δραστηριότητα αυτής της φύσης είναι δυνατό να αποτραπεί ή να μειωθεί σημαντικά, όταν στη διάρκεια των δεκαετιών που θα παράγεται η ενέργεια, εξαντλούνται τα υπόγεια αποθέματα θερμότητας του ηφαιστείου, μειώνοντας σταδιακά κάθε κίνδυνο εκρήξεων. Και ας μην ξεχνάει κανείς, ότι εκεί όπου αποφασίζεται  γεώτρηση, η τεχνολογία των πετρελαίων έχει προηγουμένως σκανάρει με σεισμικά υψηλής ανάλυσης το υπέδαφος, και δεν θα σχεδίαζε ποτέ γεώτρηση πάνω σε ρήγμα ή ενεργού τεκτονισμού περιοχή!

Dr. Marios Patsoules, Petroleum Reservoir Geologist/Engineer mpatsoules@hotmail.com*

* Ο Δρ. Μάριος Πατσουλές είναι Γεωλόγος Μηχανικός Ταμιευτήρων Πετρελαίου (ρευστών υψηλής πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας).

(Πηγή: energypress.gr)

Σχετικά Άρθρα