-->

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

Εκτόνωση...


Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσό; ΑΕ έξω από το ΥΠΕΝ, 21.09.2017
Σε κλίμα εκτόνωσης της κρίσης και ενίσχυσης του διαλόγου για επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, όπως η αδειοδότηση στις Σκουριές κινείται πλέον η εταιρεία Eldorado Gold, βγάζοντας από το τραπέζι -προς το παρόν τουλάχιστον- τις όποιες σκέψεις αποχώρησης. προειδοποιώντας ότι όμως θα επανέλθουν όμως αν ο διάλογος με το υπουργείο Ενέργειας αποδειχθεί μη επιτυχής.

Έτσι, κανονικά θα συνεχιστεί η λειτουργία των μεταλλείων Χαλκιδικής, καθώς δεν θα ισχύσει η αναβολή της αναστολής εργασιών που είχε ανακοινωθεί πρόσφατα και θα ίσχυε από 22 Σεπτεμβρίου.

Προηγήθηκαν, συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων σήμερα το πρωί με τον γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλη Βερροιόπουλο, και με τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά και, την προηγούμενη εβδομάδα, η έναρξη της διαδικασίας διαιτησίας μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας καθώς και η έκδοση των αδειών που απαιτούνταν για τη λειτουργία της Ολυμπιάδας.

Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει:
«Η Eldorado Gold Corporation ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε εποικοδομητικό διάλογο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με αντικείμενο την ανάπτυξη της επένδυσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, της θυγατρικής της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.”. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που αποτελούνται από τα υποέργα των Σκουριών, της Ολυμπιάδας και το μεταλλείο στο Στρατώνι, έχουν αδειοδοτηθεί το 2011 από το Ελληνικό Κράτος βάσει μίας ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Eldorado George Burns, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που είναι σε εξέλιξη με το υπουργείο Ενέργειας. Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο εξέδωσε μια σειρά από καιρό εκκρεμούντων αδειών ρουτίνας για το project της Ολυμπιάδας. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, αποφασίσαμε προσωρινά να αναβάλουμε την απόφαση να θέσουμε τις εγκαταστάσεις στη Χαλκιδική σε καθεστώς συντήρησης».

Ο ίδιος κατέληξε: «Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τις εγκαταστάσεις μας σε κατάσταση συντήρησης, αν ο διάλογος με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αποδειχθεί μη επιτυχής. Ταυτόχρονα, είμαστε βέβαιοι ότι η διαδικασία διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων».