ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Çöpler gold mine, Erzincan Turkey: κατολίσθηση με παγιδευμένους εργαζόμενους και πιθανή έκθεση σε κυάνιο

Landslide at Erzincan Gold Mine: Rescue Operations Underway to Save Nine Trapped Workers
Το ορυχείο Copler απέχει 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης Ιλίτς. 1.100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης και 550 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Άγκυρας. Στον χάρτη: Gold projects in Turkey

Τα ξημερώματα της 13ης Φεβρουαρίου 2024, μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε στο ορυχείο χρυσού Copler (Τσοπλέρ) στην περιοχή Ιλίτς του Ερζιντζάν στην  ανατολική Τουρκία. Ένας μεγάλος αριθμός ομάδων έρευνας και διάσωσης στάλθηκε στο σημείο, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι «9 άτομα βρίσκονται παγιδευμένα και η πρόσβαση δεν είναι εφικτή».

Το ορυχείο απέχει 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης Ιλίτς. 1.100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης και 550 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Το ορυχείο που λειτουργεί από την Canadian Anagold Mining από το 2009 ενώ η παραγωγή χρυσού ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2010.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες και έρευνες. H κατολίσθηση έπληξε επίσης τις εγκαταστάσεις κυανίου και θειικού οξέος στο ορυχείο με αποτέλεσμα να διακυβεύεται περιβαλλοντική ρύπανση σε όλους τους φυσικούς αποδέκτες. Το ορυχείο Τσοπλέρ ήταν στην επικαιρότητα ξανά με την είδηση της διαρροής κυανίου το 2022 στο φράγμα İliç κοντά στον ποταμό Ευφράτη. Τουρκικό δικαστήριο έκρινε την Anagold Mining υπεύθυνη για το ατύχημα και καταδίκασε την εταιρεία σε πρόστιμο 16,5 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (540.000 δολάρια), που ήταν το ανώτατο όριο. Δεν έγιναν περαιτέρω ενέργειες κατά του ορυχείου και οι περαιτέρω καταγγελίες των γειτονικών χωρικών κατέρρευσαν.

Το ορυχείο Copler, το οποίο ξανάρχισε τη λειτουργία του το 2022 μετά την προσωρινή διακοπή λειτουργίας λόγω της διαρροής κυανίου, αντιμετωπίζει τώρα μια άλλη πρόκληση. Οι γεωλόγοι προειδοποιούν για πιθανή μόλυνση με κυάνιο στην περιοχή, εντείνοντας τον επείγοντα χαρακτήρα των προσπαθειών διάσωσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς ανακοίνωσε ότι οι εισαγγελείς του κράτους ερευνούν το περιστατικό κατολίσθησης.

https://www.oryktosploutos.net/2022/10/%ce%b5%ce%ba%cf%81%ce%b7%ce%be%ce%b7-%cf%83%ce%b5-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%ce%b1%ce%ba%cf%89%cf%81%cf%85%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b2%cf%8c%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf/

Σχετικά Άρθρα