ΔΕΛΤΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣΕΝΕΡΓΕΙΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΟΠΥ

Ετήσια Εκθεση ΥΠΕΝ για τη Μεταλλευτική και Λατομική δραστηριότητα στην Ελλάδα [2022].

Ετήσια Εκθεση ΥΠΕΝ για τη Μεταλλευτική και Λατομική δραστηριότητα στην Ελλάδα [2022].

Ολοκληρώθηκε η εν θέματι ετήσια έκθεση η οποία περιλαμβάνει:
α. μεγέθη παραγωγής, απασχόλησης και λοιπά οικονομικά στοιχεία, όπως αυτά περιλαμβάνονται στα ετήσια δελτία δραστηριότητας. Η επεξεργασία των στοιχείων και η έκδοση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε μέσω της γεωχωρικής -ψηφιακής βάσης δεδομένων της Γενικής Δ/νσης ΟΠΥ (www.latomet.gr), την εποπτεία της οποίας έχει η Δ/νση Ανάπτυξης και Πολιτικής με τη συνεργασία των τμημάτων της
β. στοιχεία δημόσιων εσόδων από τη μεταλλευτική και λατομική δραστηριότητα, όπως προκύπτουν από τις επιμέρους αναφορές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των φορέων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
γ. στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και τα ατυχήματα που συνέβησαν, τους τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που έχουν διεξαχθεί καθώς και τα επιβαλλόμενα χρηματικά πρόστιμα, σύμφωνα με το έργο των τμημάτων Επιθεώρησης Μεταλλείων της Γενικής Δ/νσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
δ. στοιχεία δημόσιας ερευνητικής δραστηριότητας ΟΠΥ που υλοποιείται από την Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
ε. ευρωπαϊκά και διεθνή στοιχεία εξέλιξης του κλάδου.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.85 MB]

Το έτος αναφοράς [2022] χαρακτηρίζεται από το δυσμενές περιβάλλον που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, καθώς σημειώνεται η περαιτέρω άνοδος του ενεργειακού κόστους, λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού διεθνώς αλλά και του υψηλού κόστους πρώτων υλών, οδικών μεταφορών και θαλάσσιων ναύλων που επηρεάζουν δυσμενώς την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγέςστον τομέα των ΟΠΥ.
Με έμφαση στο δείκτη της ετήσιας παραγωγής ορυκτών πρώτων υλών, κατά το έτος 2022 οι παραγωγές Βωξίτη, Μαγνησίτη, Μεικτών Θειούχων, Λατερίτη, Μπεντονίτη, Περλίτη και Μαρμάρου εμφανίζουν μείωση συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Ενίσχυση παρουσιάζει η παραγωγή ορυκτών υλών εγχώριας κατανάλωσης δηλ. των αδρανών υλικών και του λιγνίτη.
Ιδιαίτερα για το ελληνικό μάρμαρο, η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και ο εξωστρεφής προσανατολισμός των επιχειρήσεων διατηρούν την εγχώρια παραγωγή στην 2 η θέση εντός ΕΕ για το έτος 2022, στις εμπορικές κατηγορίες 08 1111 3300 και 08 1111 3600 (PRCCODE) που αφορούν τους όγκους και τις πλάκες μαρμάρου, σε ακατέργαστη μορφή.

Eιδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία παραγωγής του 2022, συγκριτικά με το 2021, σημειώνονται:
Η περαιτέρω ισχυρή μείωση κατά -61% παραγωγής λατερίτη απόρροια του καθεστώτος ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία που έχει τεθεί η LARCO (ν.4660/2020).
 Η αύξηση παραγωγής λιγνίτη +15,4%, αποτέλεσμα των έκτακτων αποφάσεων επαναλειτουργίας ορυχείων, για λόγους ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας.
 Η μείωση της εξόρυξης βωξίτη κατά -4,4% και της παραγωγής αλουμίνας, δεν επιδρά στην παραγωγή αλουμινίου η οποία παραμένει σταθερή
 Ο ρυθμός εξόρυξης μαγνησίτη παραμένει σταθερός, ωστόσο τα εμπορικά προϊόντα μαγνησίας σημειώνουν αύξηση κατά +8% ενώ η παραγωγή πυρίμαχων μαζών παρουσιάζεται μειωμένη -6,7%
 Η περαιτέρω μείωση -14,4% παραγωγής μεικτών θειούχων ορυκτών επιφέρει μεγάλη μείωση των σχετικών προϊόντων εμπλουτισμού· γαληνίτη (-29,7%) και σφαλερίτη (-46,2%), ωστόσο η παραγωγή του χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη παρουσιάζει αύξηση +7,6%
 Η περαιτέρω μείωση κατά -53% στην παραγωγή χουντίτη.
 Στην κατηγορία των βιομηχανικών ορυκτών, η παραγωγή αργιλοπυριτικών υλών για τη χρήση τους στην τσιμεντοβιομηχανία, της γύψου, του ζεολίθου, και της κίσσηρης καταγράφουν άνοδο. Ενδεικτικά αναφέρεται η σημαντική αύξηση παραγωγής ζεολίθου κατά +189%. Αντίθετα, σημειώνει μείωση η παραγωγή μπεντονίτη (-12%), περλίτη (-20%) και ποζολάνης (-41%)
 Η παραγωγή ογκομαρμάρων παρουσιάζει μείωση κατά -29%
 Η παραγωγή αδρανών υλικών εμφανίζει περαιτέρω αύξηση κατά +9%, με ενίσχυση των πρώτων υλών για ειδικές χρήσεις (τροφοδοσία τσιμεντοβιομηχανίας, ασβεστοποιίας, μονάδων σκυροδέματος) κατά +83%.

Δείτε περισσότερα στην συνημμένη πλήρη έκθεση.

ΣΜΕ: H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟ 2022

Σχετικά Άρθρα