ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣΧΡΗΣΙΜΑ & ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Βιέννη και τα ελληνικά ορυκτά!



Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης (Natural History Museum, Naturhistorisches Museum) είναι από τα ιστορικότερα και σημαντικότερα της Ευρώπης. Στεγάζεται σε ένα υπέροχο γραφικό κτίριο ενώ διαθέτει πάνω από 30 εκατομμύρια εκθέματα και εντυπωσιάζει τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του κάθε χρόνο.

Στους πολυάριθμους εντυπωσιακούς ορόφους του, παρουσιάζονται διαδραστικά εκθέματα ζώων που μεταφέρουν νοερά τον επισκέπτη πολλά χρόνια πίσω, στην αρχή της δημιουργίας. Το μουσείο είναι ιδανικό για ολόκληρη την οικογένεια. Η συλλογή του Μουσείου έχει ιστορία άνω των 250 χρόνων.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1748 από τον Φραγκίσκο Στέφανο της Λωραίννης, τον σύζυγο της Μαρίας Θηρεσίας, και στεγάζει σήμερα μια από τις πιο πλούσιες συλλογές του κόσμου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται σε ένα μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο που περιλαμβάνει δύο μουσεία, το προαναφερθέν και το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης. Τα κτίρια των δύο μουσείων είναι πανομοιότυπα, “δίδυμα”, και στη μέση υπάρχει ένα πάρκο με όμορφους θάμνους και το επιβλητικό άγαλμα της Μαρίας Θηρεσίας (κατασκευάστηκε το 1888).

Tα κάθε λογής πετρώματα και ορυκτά αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του μουσείου. Ολες οι φωτογραφίες είναι του Βασίλη Στεργίου, Αύγουστος 2016.

Παρότι, δεν υποστηρίζω τυπολατρικά τις “ελληνικές” αποκλειστικότητες είτε πρόκειται για την αρχαία κληρονομιά μας, ειτε ο,τιδήποτε άλλο ελληνικό, θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να βλέπω τα εξαιρετικά αυτά ορυκτά του Λαυρίου που παρουσιάζονται στο φωτογραφικό υλικό, όχι ξενιτεμένα αλλά στο τόπο μας, σε ένα παγκοσμίου φήμης -εφάμιλλο με της Βιέννης- μουσείο, το οποίο και θα είχε έδρα το Λαύριο! Και θα προσέφερε στον τόπο μας εκτός την φήμη που του αναλογεί και τα ανάλογα δημόσια έσοδα!

Δεν θα κουραστούμε να γράφουμε ότι τα ορυκτά αυτά ανήκουν στην παγκόσμια γεωκληρονομιά, έλκουν όμως την καταγωγή από την ελληνική γαία και δεν έχουν ακόμη αποσβέσει την αξία τους!

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

Ορυκτολογικό Μουσείο Μόσχας

Σχετικά Άρθρα