ΕΛΛΑΔΑ/ΕΥΡΩΠΗ/ΚΟΣΜΟΣΕνεργειακή ΜετάβασηΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Vulcan Energy: zero carbon Λίθιο από γεωθερμικές άλμες στο Landau της Γερμανίας

Σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέρχονται τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα αντλήσουν ζωή από τον “ενεργειακό θησαυρό” που θα αξιοποιήσει η Vulcan Energy. Η εταιρεία Vulcan Energy,  πρόσφατα εγκαινίασε ένα εργοστάσιο παραγωγής  λιθίου στη  γερμανική πόλη Landau, γεγονός που αποτελεί ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου από το 2035 θα ταξινομούνται αποκλειστικά μηδενικών ρύπων καινούργια αυτοκίνητα. “Το εργοστάσιό μας είναι έτοιμο να ξεκινήσει την παραγωγή. Αυτό δεν είναι απλώς ένα επίτευγμα για τη Vulcan. Αποτελεί ένα βήμα μπροστά για τη Γερμανία, και ευρύτερα για την Ευρώπη” δήλωσε ο CEO της εταιρείας. Η παραγωγή λιθίου θα γίνεται με την αξιοποίηση γεωθερμικής άλμης, με την όλη διαδικασία να έχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, κάτι το οποιο δεν έχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ερώτημα που προκύπτει άμεσα και μας αφορά ειναι αν το λίθιο αυτό από γεωθερμικές άλμες συνδέεται με συγκεκριμένου τύπου γεωλογικό υπόβαθρο και αν υπάρχουν στην χώρα μας παρόμοια περιβάλλοντα και πού; Η πιθανότητα συμπαραγωγής ενέργειας (θερμικής και ηλεκτρικής) με Στρατηγικά και Κρίσιμα “παραπροϊόντα” είναι ένα win-win κίνητρο που θα πρέπει να εξετάζεται κατά προτεραιότητα. Η παραγωγή λιθίου από γεωθερμικές άλμες ίσως αποτελεί το μέλλον στις περιπτώσεις (όπως στην Ευρώπη) που το λίθιο για διάφορους λόγους δεν καθίσταται δυνατόν να παραχθεί από ορυχεία ή τις γνωστές αλυκές (salars) της Λατινικής Αμερικής.

Π. Τζεφέρης

Η συμπαραγωγή ενέργειας (θερμικής και ηλεκτρικής) με Στρατηγικά και Κρίσιμα “παραπροϊόντα” είναι ένα επιπλέον κίνητρο που θα πρέπει να εξετάζεται κατά προτεραιότητα.

Η εταιρεία Vulcan Energy,  εγκαινίασε ένα εργοστάσιο παραγωγής  λιθίου στη Γερμανία, γεγονός που αποτελεί ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια είδηση που ηχεί ιδιαίτερα ευχάριστα στα αυτιά των αξιωματούχων της ΕΕ, η οποία επιθυμεί να προωθήσει ασφαλείς, ανθεκτικές, προσιτές και επαρκώς διαφοροποιημένες αλυσίδες αξίας, ώστε να απεξαρτοποιηθεί από την Κίνα που ηγείται στη βιομηχανία του «λευκού χρυσού» -όπως ονομάζεται το λίθιο λόγω της τεράστιας ζήτησης που γνωρίζει, ως βασικό συστατικό της ενεργειακής μετάβασης.

Τα εγκαίνια του εργοστασίου χάρισαν ακόμα μεγαλύτερα χαμόγελα στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες λιθίου για την κατασκευή των ηλεκτρικών τετράτροχων προϊόντων τους που με το πέρασμα του του χρόνου διευρύνουν την οπαδική τους βάση.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στη γερμανική πόλη Landau και θα εξάγει το πολύτιμο μέταλλο από μία εκ των μεγαλύτερων «πηγών» λιθίου στην Ευρώπη, σε βάθος 3.600 μ. στην κοιλάδα του Άνω Ρήνου.

Ειδικότερα, το πρότζεκτ έχει την ονομασία “Zero Carbon Lithium” και αφορά στην εξόρυξη λιθίου από γεωθερμική άλμη, με την όλη διαδικασία να έχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, κάτι το οποίο δεν έχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

vulcan energy Λίθιο

Όπως ανακοίνωσε η Vulcan Energy, διατηρεί off-take συμφωνίες μεταξύ άλλων- με τις Stellantis, Renault και VW, ενώ μόλις ξεκινήσει η παραγωγή λιθίου για εμπορικούς σκοπούς θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες παραγωγής 500.000 αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Επιπροσθέτως, μέσω του πρότζεκτ η Vulcan θα μπορέσει να τροφοδοτήσει με ανανεώσιμη θερμότητα τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να παράγει χιλιάδες άμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας πάνω στον ενεργειακό κλάδο.

«Η Vulcan και το πρότζετ “Zero Carbon Lithium” δημιουργεί νέα δεδομένα βιωσιμότητας στη βιομηχανία λιθίου, και στέκεται στην πρώτη γραμμή της οικοδόμησης μιας νέα, τοπικά παρεχόμενης βιομηχανίας λιθίου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη.

Το εργοστάσιό μας είναι έτοιμο να ξεκινήσει την παραγωγή. Αυτό δεν είναι απλώς ένα επίτευγμα για τη Vulcan. Αποτελεί ένα βήμα μπροστά για τη Γερμανία, και ευρύτερα για την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας το λίθιο που χρειάζεται για να βοηθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία της να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει στην εποχή του ηλεκτρισμού, χωρίς συμβιβασμούς στα πρότυπα ηθικής ή βιωσιμότητας», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Cris Moreno.

Το ερώτημα που προκύπτει άμεσα και μας αφορά ειναι αν το λίθιο αυτό από γεωθερμικές άλμες συνδέεται με συγκεκριμένου τύπου γεωλογικό υπόβαθρο και αν υπάρχουν στην χώρα μας παρόμοια περιβάλλοντα και πού;   Η πιθανότητα συμπαραγωγής ενέργειας (θερμικής και ηλεκτρικής) με Στρατηγικά και Κρίσιμα “παραπροϊόντα” είναι ένα επιπλέον κίνητρο που θα πρέπει να εξετάζεται κατά προτεραιότητα. Η παραγωγή λιθίου από γεωθερμικες άλμες ίσως αποτελεί το μέλλον στις περιπτώσεις που το λίθιο δεν καθίσταται δυνατόν να παραχθεί από ορυχεία ή τις γνωστές αλυκές της Λατινικής Αμερικής.

Σχετικά Άρθρα