ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣΧΡΗΣΙΜΑ & ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ

Ορυκτολογικό Μουσείο Μόσχας

Αποτέλεσμα εικόνας για Минералогический музей им. А. Е. Ферсмана РАН

Ένα από τα μεγαλύτερα, παλαιότερα και πλέον συναρπαστικά Ορυκτολογικά Μουσεία του κόσμου.  Περιλαμβάνει ευρείες  συλλογές ορυκτών σε  περισσότερα από 135.000 τεμάχια ορισμένα από τα οποία μοναδικά στον κόσμο. Πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, φυσικού κρυστάλλους, μετεωρίτες και άλλα.

Ιδρύθηκε το 1716 στο Sankt-Πετρούπολη, Ρωσία χρησιμοποιώντας ως βάση μια  συλλογή από 1195 δείγματα αγοράστηκε από τον γιατρό της ιατρικής I.Gotvald από το Γκντανσκ με εντολή του τσάρου Πέτρου. Το μουσείο λειτούργησε με την υποστήριξη της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών από το 1725 ενώ το 1934   μεταφέρθηκε από Sankt-Πετρούπολη στη Μόσχα μαζί με την Ακαδημία των Επιστημών.

 Τοποθετήθηκε σε ένα ιστορικό κτίριο το οποίο αντιπροσωπεύει την αρχιτεκτονική της Μόσχας από τις αρχές του 19 αιώνα και είχε χτιστεί από  τον κόμη Ορλώφ-Chesmensky για  να φιλοξενήσει μια αίθουσα ιππασίας!

Αρκεί να δει κανείς τις λειτουργίες αλλά και το διατιθέμενο προσωπικό  για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών για να αντιληφθεί πόση σημασία δίνουν οι Ρώσοι στο συγκεκριμένο θέμα και γενικότερα στις γεωεπιστήμες.

3 D Animation

Επιτρέψτε μου το σχόλιο: κάτι ανάλογο ταιριάζει  και στο δικό μας Λαύριο, αν αναλογιστεί κανείς την ιστορία, την ποσότητα, την ποικιλία αλλά και την παγκόσμια πρωτοτυπία και επιστημονική αξία των ορυκτών του. Ακούει κανείς;

[Επιμέλεια-Σχόλιο:  Π. Τζεφέρη]

Σχετικά Άρθρα