ΕΝΕΡΓΕΙΑΕνεργειακή ΜετάβασηΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

O Καναδάς και τα κρίσιμα ορυκτά και μέταλλα. Συνεργασία με ΕΕ και Αυστραλία.

Ο Καναδάς είναι το μόνο κράτος του δυτικού κόσμου που έχει αφθονία κοβαλτίου, γραφίτη, λιθίου και νικελίου —απαραίτητα για τη δημιουργία των μπαταριών και των ηλεκτρικών οχημάτων του μέλλοντος. Ο Καναδάς είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός νιοβίου (Nb) στον κόσμο, ένα σημαντικό μέταλλο για την αεροδιαστημική βιομηχανία, και ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός ινδίου (In), βασικό στοιχείο σε ημιαγωγούς και πολλά υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή προηγμένων οχημάτων.

Ο Καναδάς είναι προικισμένος με τεράστιο ορυκτό πλούτο και έχει καταρτήσει μια λίστα με 31 ορυκτά που επί του παρόντος (2022) θεωρεί «κρίσιμα». Παράλληλα, έχει θεσπίσει και εθνική στρατηγική σχετικά με τις κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, αξιοποιώντας τον πλούτο αυτό αλλά και την γεωστρατηγική του θέση πλησίον των ΗΠΑ.

Ο Καναδάς είναι το μόνο κράτος του δυτικού κόσμου που έχει αφθονία κοβαλτίου, γραφίτη, λιθίου και νικελίου από γηγενείς πηγές—απαραίτητα για τη δημιουργία των μπαταριών και των ηλεκτρικών οχημάτων του μέλλοντος.
Οι 31 κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες του Καναδά (2022)

Ο Καναδάς εκτός του ότι είναι ο πρώτος εταίρος με τον οποίο η ΕΕ συνήψε στρατηγική συνεργασία στον εν λόγω τομέα (Ιούνιος 2021), είναι ταυτόχρονα αξιόπιστος και σημαντικός συνεργάτης. Οι πολιτικές συγκυρίες καθιστούν την στρατηγική συνεργασία απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Όχι μόνο η μετάβαση σε μια εποχή χωρίς διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και η αναγκαιότητα διαφοροποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, χωρίς εξάρτηση από την Κίνα και τη Ρωσία, ενισχύουν την υφιστάμενη στρατηγική συνεργασία ΕΕ-Καναδά. Απαιτείται επάρκεια αποθεμάτων κρίσιμων ορυκτών αλλά και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα καινοτομίας και τεχνολογίας.

Οι επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ είναι από τις τις πιο ελκυστικές εξορυκτικές περιοχές παγκοσμίως. Και οι δύο έχουν αναπτύξει τις δικές τους πολιτικές κρισίμων ορυκτών. Η Επαρχία του Κεμπέκ  διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον Καναδά, ενώ στο έδαφός της υλοποιείται το ήμισυ σχεδόν των καναδικών έργων στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών. Η Επαρχία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός νιοβίου στον κόσμο, μετά τη Βραζιλία. Βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς την παραγωγή σιδήρου, στη δεύτερη ως προς την παραγωγή χρυσού, νικελίου και ψευδάργυρου και στην τρίτη ως προς την παραγωγή χαλκού. Μάλιστα, το 99,8% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Κεμπέκ είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός υδροηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.

Συνεργασία Καναδά με Αυστραλία για τις κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες. Η υπουργός Πόρων της Αυστραλίας, Madeleine King, είχε συνομιλίες με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Καναδά, Jonathan Wilkinson, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου διεθνούς συνεδρίου Prospectors and Developers Association of Canada Convention (PDAC), που πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο, 3-6 Μαρτίου 2024.

Ο Καναδάς και η Αυστραλία είναι και οι δύο παγκόσμιοι ηγέτες στην εξόρυξη ορυκτών με κοινές στρατηγικές δράσεις σε κρίσιμα ορυκτά και σπάνιες γαίες και αυτό ανοίγει τεράστιες ευκαιρίες και για τις δύο χώρες.

Οι δύο υπουργοί εξέδωσαν κοινή δήλωση για τη συνεργασία τους, η οποία αναδεικνύει τις κοινές προτεραιότητες για την εξόρυξη, την επεξεργασία και τον εξευγενισμό κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών.

«Η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν κοινό ενδιαφέρον για την προώθηση ανοιχτών και διαφανών αγορών για κρίσιμα ορυκτά που είναι ζωτικής σημασίας για την τεχνολογία καθαρής ενέργειας που θα βοηθήσει τον κόσμο να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή», εξήγησε η King. «Μετά τις συνομιλίες στο Τορόντο, η Αυστραλία και ο Καναδάς, συμφώνησαν να υποστηρίξουν την ενσωμάτωση ισχυρών διαπιστευτηρίων ESG σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ΚΟΠΥ και την ανάπτυξη της διαφάνειας στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν κοινά πεδία ενδιαφέροντος για έρευνα και ανάπτυξη, όπως επίσης και σχετικές επενδύσεις, και να μοιραστούν πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την κοινή τους προτεραιότητα για οικονομική υποστήριξη ομάδων ιθαγενών.

Σχετικά Άρθρα