-->

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Μπεντονίτης-Περλίτης-Βολλαστονίτης: ο απολογισμός του 2013 και η προσέγγιση "market-to-mine"

Για το 2013, ο τομέας των βιομηχανικών ορυκτών διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα του 2012, κυρίως χάρις στον πολυποίκιλο εξαγωγικό προσανατολισμό των προϊόντων προς τη διεθνή αγορές πρώτων υλών αλλά και την εφαρμογή της επιχειρηματικής προσέγγισης «από την αγορά στο ορυχείο» (“Market-to-Mine»), η οποία παρέχει τη δυνατότητα διαμόρφωσης νέων ολοκληρωμένων αλυσίδων προϊόντων, που επιταχύνουν με τη σειρά τους την ανάπτυξη των υψηλότερης προστιθέμενης αξίας εξειδικευμένων εφαρμογών και διευρύνουν τις παρεχόμενες εμπορικές και βιομηχανικές λύσεις. (Αθ. Καραλής, Πανεπιστημιακή Ημερίδα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,19 Ιουνίου 2014)


Συγκεκριμένα, η παραγωγή μπεντονίτη και περλίτη διατηρήθηκε στα επίπεδα του 2012, για τον περλίτη (890 χιλ. tn) με μικρή μείωση για τον μπεντονίτη (1,0 εκατ. tn). Η εξαγωγές μπεντονίτη για χρήσεις χυτηρίων, μεταλλουργίας σιδήρου και γεωτρήσεων πετρελαίου παρουσίασαν αύξηση ενώ οι πωλήσεις σε έργα υποδομής του κατασκευαστικού τομέα σημείωσαν πτώση.

Η S& B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε διατήρησε τη θέση της ως η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία μπεντονίτη στον κόσμο (παραγωγή εντός του 2013 0.98 εκατ. tn από τα ορυχεία της Μήλου) με συνολική αξία πωλήσεων πάνω απο 66 εκατ. Ευρω (100% εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή αγορά, στη Βόρεια Αμερική  καθώς και στη Ρωσία). 
Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2012 ήταν παραγωγή 1,2 εκατ. tn με συνολική αξία πωλήσεων πάνω από 65 εκατ. Ευρω. Από τις υπόλοιπες εγχώριες  παραγωγικές θέσεις μόνο η εταιρεία ΜΠΕΝΤΟΜΑΙΝ ΑΕ παρουσία παραγωγή εντός του 2013 (18,2 χιλ.tn από το λατομείο στην Κίμωλο).

Ανάλογη εικόνα παρουσίασε και ο κλάδος του περλίτη, με περιορισμό των εξαγωγών που αφορούν την οικοδομή και διεύρυνση άλλων χρήσεων πχ. γεωργικές και υδροπονικές εφαρμογές, εφαρμογές χυτηρίων, διηθητικών μέσων, ειδικών μονώσεων κλπ.

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε παρήγαγε εντός του 2013, από τα ορυχεία στο Τσιγκράδο και Τράχηλα της Μήλου, 383,3 χιλ. tn περλίτη (έναντι 468 χιλ. tn το 2012) επιτυγχάνοντας συνολική αξία πωλήσεων σε ακατέργαστα και κατεργασμένα προϊόντα 27,5 εκατ. Ευρω (έναντι 30,8 εκατ. Ευρω για το 2012).

Οι υπόλοιπες σημαντικές παραγωγικές θέσεις για τον περλίτη ήταν στην Μήλο επίσης (παραγωγή 123 χιλ. tn από την ΕΕΚΟΜ ΑΕ και 190 χιλ. tn από την ΜΗΛΟΠΑΝ ΑΕ.) καθώς και στο Γυαλί Νισύρου Δωδεκανήσου (195 χιλ. tn. από την ΠΕΡΛΙΤΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ).

Αξίζει να αναφερθεί στη θέση αυτή η -εντός του 2012- εξαγορά από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. της της διεθνούς κλάσης εταιρείας NYCO Minerals Inc. (NYCO), ηγέτιδας στην παγκόσμια αγορά για την προμήθεια υψηλής ποιότητας διαφόρων ποικιλιών βολλαστονίτη με εγκαταστάσεις παραγωγής στις ΗΠΑ και στο Μεξικό. 

Ο βολλαστονίτης είναι πυριτικό ορυκτό του ασβεστίου, με εφαρμογές ως πληρωτικό υλικό, στην παραγωγή σύνθετων πολυμερών που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία και άλλες βιομηχανίες, σε υλικά τριβής (φρένα), σε χρώματα και αντιδιαβρωτικά επιχρίσματα, σε κεραμικά και σε μεταλλουργικά συλλιπάσματα κλπ. 

Η εξαγορά της NYCO είναι συνεπής προς τη στρατηγική της S&B για την ενίσχυση της γκάμας των προϊόντων με εφαρμογές και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (πλαστικά, χρώματα, επιχρίσματα), προς τη στρατηγική  της γεωγραφικής διεύρυνσης αλλά και την επιχειρηματική προσέγγιση της S&B «από την αγορά στο ορυχείο» (“Market-to-Mine»),η οποία κερδίζει διαρκώς έδαφος ειδικότερα στον τομέα των βιομηχανικών ορυκτών.

[του Πέτρου Τζεφέρη][by Tzeferis petros]

Βιομηχανικά Ορυκτά της Μήλου: περλίτης