ΙΓΜΕ (ΕΑΓΜΕ)

Eπετειακό λεύκωμα ΕΑΓΜΕ : ο ερευνητικός και γνωμοδοτικός ρόλος του ινστιτούτου

Συνεχίζουμε την παρουσίαση του λευκώματος.

Στις σελίδες αυτές του Λευκώματος γίνεται μια σύντομη αναδρομή στη συμβολή του ΙΓΜΕ στον τομέα της γεωλογικής έρευνας στη Χώρας μας, ώστε εν συνεχεία να γίνει πιο συγκεκριμένη αναφορά στους επιμέρους ειδικότερους ερευνητικούς τομείς. Επίσης γίνεται σύντομη εισαγωγή στον γνωμοδοτικό ρόλο του ΙΓΜΕ αλλά και στο ιδιοκτησιακό δίκαιο των Ορυκτών Πόρων της Χώρας.

Το 1952 με τον νόμο 2046 (ΦΕΚ Α/96/19.4-1952) ιδρύεται το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ερευνών Υπεδάφους (ΙΓΕΥ), που ανέλαβε για πρώτη φορά τη συστηματική έρευνα, στους βασικούς κλάδους της γεωλογικής επιστήμης, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το 1972 το διαδέχθηκε το Εθνικό Ιδρυμα Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΘΙΓΜΕ)  ενώ λίγο αργότερα, το 1976,  ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Σύμφωνα με τον Ιδρυτικό του Νόμο (Ν. 272/1976) Περί ιδρύσεως Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), «έχει ως σκοπό τη γεωλογική μελέτη της χώρας και την έρευνα του υπογείου πλούτου αυτής, εκτός των υδρογονανθράκων, προς τούτο δε προβαίνει σε γεωλογικές, υδρογεωλογικές και μεταλλευτικές έρευνες, δια των υπηρεσιών του ή με ανάθεση σε τρίτους».

Με την με αριθμ. 25200 απόφαση “Συγχώνευση φορέων εποπτευομένων από τον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α” (ΦΕΚ 2612/8-11-2011), το ΙΓΜΕ μετονομάζεται σε Ι.Γ.Μ.Ε.Μ (Ινστιτούτο Γεωλογικών, Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών), συγχωνεύεται και απορροφάται από το ΕΚΠΑΑ, το οποίο επίσης μετονομάζεται σε Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ).

Με την υπ. αρθ. Αριθµ. 12935/24.06.2015 απόφαση ΥΠΑΠΕΝ και Οικονομικών, επαναστήνεται το ΙΓΜΕ.  

Με τον  Ν. 4602/2019 (ΦΕΚ Α45, 9.3.2019) Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της Χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις, συστήνεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία «Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών» (Ε.Α.Γ.Μ.Ε), με έδρα την Αττική, το οποίο εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λειτουργεί για χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Το  ΙΓΜΕ από τη προηγούμενη νομική μορφή του ως ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου επιχειρείται να μετεξελιχθεί  σε έναν νέο φορέα, την ΕΑΓΜΕ, ο οποίος θα έχει τα χαρακτηριστικά του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ).  Η προσδοκία είναι ο φορέας να αναβαθμιστεί με την ταυτόχρονη απόκτηση νέων δραστηριοτήτων και λειτουργιών προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Ωστόσο,  δεν αφίσταται του κυρίου πάντα ρόλου του, που είναι εκείνος της μεταλλευτικής έρευνας της Χώρας και την μελέτης αξιοποίησης του υπόγειου πλούτου της (παρ. 2 του άρθρου 25 του Ν.4602/2019). 

Tο ΙΓΜΕ / ΙΓΜΕΜ-Ε.Κ.Β.Α.Α/ ΕΑΓΜΕ, ανεξάρτητα από το όνομά του, αλλά και τις εκάστοτε ηγεσίες του, όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε και συμβάλλει στην αποτύπωση – καταγραφή και τελικά τη γνώση της βασικής γεωλογικής δομής της χώρας. Επίσης συνέβαλε αποφασιστικά στην προσπάθεια αξιοποίησης του Ενεργειακού Δυναμικού και  της Γεωθερμικής Ενέργειας της Χώρας.  

Συμβολή του ΙΓΜΕ στην Βιώσιμη και Ανταγωνιστική Ανάπτυξη

Αυτός ο πολυδιάστατος ρόλος του ΙΓΜΕ/ ΕΑΓΜΕ πρέπει να συνεχιστεί και να αποτυπωθεί τα μέγιστα προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

 

Eπετειακό λεύκωμα ΕΑΓΜΕ (1919-2019): Α μέρος, η ιστορική αναδρομή

Παρουσίαση του Επετειακού Λευκώματος για τα 100 χρόνια της Γεωλογικής Υπηρεσίας (ΕΑΓΜΕ)

Σχετικά Άρθρα