ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑΙΓΜΕ (ΕΑΓΜΕ)ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣΧωρίς κατηγορία

Παρουσίαση του Επετειακού Λευκώματος για τα 100 χρόνια της Γεωλογικής Υπηρεσίας (ΕΑΓΜΕ)

Δείτε την ηλεκτρονική έκδοση του λευκώματος εδώ: https://eagme.gr/static-pages/100-xronia?fbclid=IwAR0zh-RSfyhbmett77mxR1NOSURJUBmE-OTCifyzWpgw24Z9Q_uo4LG9fXA
 
Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00 μ.μ. στην  Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) η εκδήλωση παρουσίασης του επετειακού λευκώματος «100 χρόνια Γεωλογική Υπηρεσία στην Ελλάδα (1919-2019)».
 
Πρόκειται για μια σημαντική αναδρομή στη συνεισφορά των επιστημών της Γης στην εθνική προσπάθεια, αλλά κυρίως μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει κανείς τους επιστήμονες και τα επιτεύγματα που σημάδεψαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τον τελευταίο αιώνα.
 
Η εκδήλωση διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΓΜΕ, στους χώρους που θα φιλοξενηθεί το νέο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τον Οκτώβριο.
 
Στην πρόσκληση  ανταποκρίθηκαν Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, Πρυτάνεις, Πανεπιστημιακοί, Προέδροι Φορέων, Οργανισμών και Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Περιφέρειας, της τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και του επιχειρηματικού κόσμο. Ενδεικτικά: Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Kyriakos Pierrakakis, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, o Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής.
 
Βιντεοσκοπημένο μήνυμα απέστειλαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας – Kostas Skrekass, ο υπουργός Εργασίας Kostis Hatzidakis, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης (Notis Mitarachi), η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μ. Μακρή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης (Kostas Vlasis), ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας – Christos Dimas και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Kostas Katsafados. Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλαν ο Περιφερειάρχης Αττικής, Giorgos Patoulis και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.
 
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ Ανδρέας Τσώκος – Andreas Tsokos στην τοποθέτησή του αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους τόνισε μεταξύ άλλων πως η ΕΑΓΜΕ ως επίσημη Αρχή του γεωλογικού κλάδου έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα θεσμικής λειτουργίας στην υπηρεσία της χώρας, εισέρχεται σε μια νέα εποχή με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την κοινωνική προσφορά.
 
Εκτενή αναφορά στο επετειακό λεύκωμα για τα «100 χρόνια της Γεωλογικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα (1919-2019)» και στην σημαντική συνεισφορά των επιστημών της Γης στην εθνική προσπάθεια έκαναν ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΑΓΜΕ Κωνσταντίνος Σάλτας, ο τ. καθηγητής Μεταλλευτικής του ΕΜΠ και πρώην πρόεδρος του ΙΓΜΕ Χαράλαμπος Τσουτρέλης καθώς και ο διευθυντής ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής και υπεύθυνος για την επιστημονική επιμέλεια του λευκώματος Κωνσταντίνος Λασκαρίδης.
 
Ιδιαίτερη συγκίνηση επικράτησε στην αίθουσα όταν ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ Ανδρέας Τσώκος και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου προσέφεραν τιμής ένεκεν το πρώτο αντίτυπο της έκδοσης του επετειακού λευκώματος στον Χαράλαμπο Τσουτρέλη.

H εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί και παρουσιάζεται εδώ:

https://www.facebook.com/107920147290254/videos/326107375836165

Δείτε την ηλεκτρονική έκδοση του λευκώματος εδώ: https://eagme.gr/static-pages/100-xronia?fbclid=IwAR0zh-RSfyhbmett77mxR1NOSURJUBmE-OTCifyzWpgw24Z9Q_uo4LG9fXA

Σχετικά Άρθρα