ΙΓΜΕ (ΕΑΓΜΕ)

Δ. Γκούτης: Το στρατηγικό πλάνο της ΕΑΓΜΕ για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2021-2027

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε), ως μετεξέλιξη του ιστορικού ΙΓΜΕ, αποτελεί τον επίσημο θεσμικό σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα Γεωεπιστημών. Σκοπός της ΕΑΓΜΕ είναι η διερεύνηση και η επιστημονική παρακολούθηση γεωλογικών και μεταλλευτικών ζητημάτων, η εκπόνηση μελετών και η παροχή γνωμοδοτήσεων, η γεωλογική, υδρογεωλογική, γεωθερμική και μεταλλευτική έρευνα της χώρας καθώς και η αξιοποίηση του υπόγειου πλούτου της.
 
Μεγάλο στοίχημα για εμάς, εναρμονισμένοι και στις επιταγές των καιρών, αποτελεί η αξιοποίηση της γεωθερμίας – γεωνέργειας και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις σχετικές δράσεις έρευνας προς αυτή την κατεύθυνση. Με τον εντοπισμό νέων περιοχών γεωθερμικού ενδιαφέροντος, την εντατικοποίηση της παρακολούθησης των ήδη υπαρχόντων γεωθερμικών πεδίων της χώρας και μια σειρά άλλων ενεργειών που θα αξιολογήσουν περιοχές της ελληνικής επικράτειας με κατάλληλους χώρους για υπόγεια αποθήκευση ενέργειας.

H ανάπτυξή της γεωθερμίας μπορεί επίσης να συντελέσει καταλυτικά στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, τη διεύρυνση του ενεργειακού μίγματος, την εξοικονόμηση ενέργειας, τον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας μας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την προώθηση των ΑΠΕ.

Ένα ακόμα σημαντικό έργο προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι η οριοθέτηση, παρακολούθηση και βέλτιστη διαχείριση των Γεωκινδύνων σε ευπαθείς περιοχές του ελληνικού χώρου, με έμφαση σε αυτούς που επηρεάζονται και από την κλιματική αλλαγή και ειδικότερα σε ευπαθείς αστικές περιοχές, παράκτιες ζώνες, θέσεις κρίσιμων υποδομών (τεχνικά έργα), βιομηχανικές ζώνες καθώς και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να προταθούν έγκαιρα οι κατάλληλες παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον, καθώς και την προστασία των υποδομών και των μνημείων.

Καίριας σημασίας για την ΕΑΓΜΕ είναι και οι δράσεις έρευνας ορυκτών πρώτων υλών για τη στήριξη της πράσινης συμφωνίας – ανάπτυξης και της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας. Ενδεχόμενη αύξηση της προμήθειας των Κρίσιμων Πρώτων Υλών από πρωτογενή και δευτερογενή αποθέματα της χώρας θα ελαττώσει την εξάρτηση μας (και κατ΄ επέκταση της Ευρώπης) από τις εισαγωγές τέτοιου είδους πρώτων υλών και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας, αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας.

Το υπέδαφος της χώρας μας μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη της πράσινης μετάβασης, συνδυαζόμενη με τη βελτιωμένη ψηφιακή πρόσβαση σε ενημερωμένες, υψηλής ποιότητας γεωεπιστημονικές πληροφορίες και τεχνογνωσία. Η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά μας για βιώσιμη παραγωγή ενέργειας και αποθήκευση ενέργειας. Τα περισσότερα ορυκτά που χρειάζονται για να επιτευχθεί αυτό εξορύσσονται παγκοσμίως από λίγες μόνο χώρες.

Σχετικά Άρθρα