ΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Λαυρεωτικής επισκέφθηκαν στελέχη του ΥΠΕΝ. Στενή συνεργασία για την προώθηση της Μεταλλευτικής Περιήγησης

Προσβλέπουμε στη συνεργασία του Γεωπάρκου με το ΥΠΕΝ και σε συνέργειες με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση των οφελών από την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της μεταλλευτικής κληρονομιάς του Λαυρίου, πάντα στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος

Την Λαυρεωτική, παρουσία του προέδρου του Γεωπάρκου και Δημάρχου Λαυρεωτικής και του αντιπροέδρου της ΔΑΝΕΤΑΛ κ. Λεβαντή, επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΥΠΕΝ στο πλαίσιο των εργασιών της ομάδας εργασίας με στόχο την “εισήγηση σχεδίου νόμου για τη φύλαξη, συντήρηση και εναλλακτική αξιοποίηση χώρων μετά το πέρας των μεταλλευτικών έργων καθώς και τη διατήρηση-ανάδειξη της μεταλλευτικής κληρονομιάς (mining heritage)“. Tόσο η φύλαξη-συντήρηση όσο και η εναλλακτική αξιοποίηση των υπόγειων μεταλλευτικών έργων μη ενεργών εκμεταλλεύσεων  αποτελούν διαχρονικούς στόχους που συμβάλλουν στην  οικονομική ανάπτυξη αλλά και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής και τοπικής συνοχής, πρέπει δε να υλοποιούνται συντεταγμένα και με την σχολαστική τήρηση όλων των προδιαγραφών και μέτρων ασφάλειας. Και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κοινή δήλωση: “Προσβλέπουμε στη συνεργασία του Γεωπάρκου με το ΥΠΕΝ και σε συνέργειες με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση των οφελών από την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της μεταλλευτικής κληρονομιάς της Λαυρεωτικής, πάντα στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Η συντεταγμένη και ασφαλής μεταλλευτική περιήγηση των χώρων που έγινε η ξενάγηση καθώς και λοιπών επιλεγμένων χώρων είναι εφικτή και το πλαίσιο του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Λαυρεωτικής εξυπηρετεί ακόμη περισσότερο τις απαιτούμενες συνέργειες

Δεν έλλειψε κανείς από την σημαντική αυτή επίσκεψη στο χώρο της Λαυρεωτικής. Εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ (ΓΔΟΠΥ και ΔΙΠΑ καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας ΥΠΕΝ), της ΕΑΓΜΕ, του Δημου Λαυρεωτικής, της ΔΑΝΕΤΑΛ, του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Λαυρεωτικής, της Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, (Ε.ΜΕ.Λ.), του Συνηγόρου του Πολίτη, ερευνητές και σκαπανείς του Λαυρίου, ήταν όλοι εκεί να συνδράμουν ο καθείς με τον τρόπο του.
Μπροστά απο το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου που διαχειρίζεται η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής (Ε.ΜΕ.Λ.). Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια (1984-2024) συνεχούς παρουσίας και πολιτιστικής προσφοράς του συγκεκριμένου συλλογικού φορέα πολιτισμού .

Στο πλαίσιο των εργασιών της ομάδας εργασίας (ΟΕ) δυνάμει της με αριθμό ΥΠΕΝ/ΔΑΠ/41064/192/12.04.2023 απόφασης της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, με τίτλο «Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για τη διαμόρφωση, σύνταξη και εισήγηση σχεδίου νόμου για τη φύλαξη, συντήρηση και εναλλακτική αξιοποίηση χώρων μετά το πέρας των μεταλλευτικών έργων καθώς και τη διατήρηση-ανάδειξη της μεταλλευτικής κληρονομιάς (mining heritage)», διοργανώθηκε επίσκεψη εργασίας στο Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο Λαυρεωτικής.

Εκτός απο τα μέλη της ΟΕ, στην επίσκεψη συμμετείχαν και στελέχη του Συνήγορου του Πολίτη, της ΕΑΓΜΕ (η οποία διέθεσε και τα μέσα μεταφοράς), της Ε.ΜΕ.Λ καθώς και ερευνητές-φίλοι της Λαυρεωτικής. Επίσης εκπροσωπήθηκαν δια των συμβούλων τους, η Υφυπουργός ΠΕΝ και ο Γεν. Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών. Εμπειροι εκπρόσωποι του Γεωπάρκου, της ΔΑΝΕΤΑΛ και του οικείου Δήμου, παρείχαν τόσο οδηγίες και συμβουλές για ασφαλή επίσκεψη όσο και τα απαραίτητα για την επίσκεψη ΜΑΠ.

Ειδικότερα, τα μέλη της Ομάδος Εργασίας με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, δρ Πέτρο Τζεφέρη και μέλη των αρμοδίων θεματικών Διευθύνσεων και της ΓΓ ΕΟΠΥ, ξεναγήθηκαν σε τμήμα των υπόγειων στοών και τμήμα των υπέργειων αρχαίων υπέργειων μεταλλευτικών έργων, με σκοπό να κατανοήσουν πληρέστερα το αντικείμενο που πραγματεύεται η ΟΕ και τη φύση των ζητημάτων που διαλαμβάνονται με την υπό διαμόρφωση νομοθετική ρύθμιση. Συγκεκριμένα το κλιμάκιο μετέβη  στην μεταλλευτική στοά “Νο 80”, στο Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου με στελέχη της Ε.ΜΕ.Λ, στο Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας, στη Μεταλλευτική Θέση 3ο χλμ. και στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρεωτικής (ΤΠΠΛ).

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίστηκε η διαδικασία ενός γόνιμου διαλόγου που είχε ξεκινήσει σε προηγούμενη επίσκεψη εργασίας για την διερεύνηση αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων  των εγκαταλειμμένων μεταλλευτικών χώρων της Λαυρεωτικής. 

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, με δήλωσή του,  επεσήμανε τις σημαντικές πρωτοβουλίες του Δήμου στα θέματα της Πολιτιστικής και Μεταλλευτικής Περιήγησης που αφορούν τον μεταλλευτικό πολιτισμό της χώρας μας και ειδικότερα έναν τόπο όπως το Λαύριο  όπου η βιομηχανική ανάπτυξη συνδέεται τόσο στενά με τη μεταλλευτική ιστορία και την τοπική, αλλά και εθνική οικονομία.

Η περιήγηση στις μεταλλευτικές στοές του Λαυρίου

To “3ο χλμ” του Λαυρίου : ανοιχτό Υπαίθριο-Υπόγειο Μουσείο Γεωμεταλλευτικής Κληρονομιάς!

Σχετικά Άρθρα