ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟΧωρίς κατηγορία

Κλιμάκιο του ΥΠΕΝ στη Λαυρεωτική

Η ανάδειξη των υπόγειων μεταλλευτικών έργων παλαιών και μη ενεργών εκμεταλλεύσεων  σε πόλους τουριστικής και πολιτιστικής έλξης συμβάλλει όχι μόνο στην  οικονομική ανάπτυξη αλλά και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής και τοπικής συνοχής, πρέπει δε να γίνεται συντεταγμένα, οργανωμένα και με την ευλαβική τήρηση όλων των προδιαγραφών και μέτρων ασφάλειας.Προσβλέπουμε σε αγαστή συνεργασία με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση των οφελών από την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της μεταλλευτικής κληρονομιάς του Λαυρίου, πάντα στο πλαίσιο προώθησης κι εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.
Κοινή δήλωση Δημάρχου και κλιμακίου ΥΠΕΝ

Ολιγομελές υπηρεσιακό κλιμάκιο στελεχών της Γεν. Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ  αλλά και της Γεν. Γραμματείας Ε & ΟΠΥ του ΥΠΕΝ επισκέφθηκε -κατόπιν πρόσκλησης εκ μέρους  του Δημάρχου Λαυρεωτικής Δ. Λουκά,  τη Λαυρεωτική,  ώστε να εκκινήσει η διαδικασία ενός γόνιμου διαλόγου για την διερεύνηση αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων  των εγκαταλειμμένων μεταλλευτικών χώρων της Λαυρεωτικής. 

Το κλιμάκιο αυτό με επικεφαλή τον Γενικό Διευθυντή Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, δρ Πέτρο Τζεφέρη και μέλη των αρμοδίων θεματικών Διευθύνσεων και της ΓΓ ΕΟΠΥ, μετέβη  στην Κοιλάδα της Σούριζας ( αρχαιο-μεταλλουργικός χώρος Δρυμού 1), στο φρέαρ της Αγία Τριάδας, στη Δολίνη “Χάος”, στο Ορυκτολογικό – Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας, στη Στοά “Παρών”, στη Μεταλλευτική Θέση 3οχλμ., στο Δημαρχείο για συνάντηση με τον Δήμαρχο, στην υποψήφια προς ανάδειξη Στοά “80” και στο Θέατρο του Θορικού.

Την ξενάγηση έκανε ο πολύπειρος Δρ. γεωλογίας και κοιτασματολογίας Δημ. Μπίτζιος και συνέδραμε ο κ. Β. Στεργίου. Το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής εκπροσωπήθηκε από τον κ. Παναγιώτη Παπασταυρόπουλο, Μεταλλειολόγο Μηχανικό.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, με δήλωσή του,  επανέφερε  σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον μεταλλευτικό πολιτισμό της χώρας μας και ειδικότερα έναν τόπο όπως το Λαύριο  όπου η βιομηχανική ανάπτυξη συνδέεται τόσο στενά με τη μεταλλευτική ιστορία και την τοπική, αλλά και εθνική οικονομία.

Το μεταλλευτικό Λαύριο είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα – σε παγκόσμιο επίπεδο –  μεταλλευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς με μία μοναδική ιστορική διαδρομή από τους προϊστορικούς χρόνους πριν από 6000 χρόνια  μέχρι τον 20 αι. Τα προβεβλημένα και εξαιρετικά συντηρημένα μνημεία της αρχαίας τεχνογνωσίας όπως είναι τα αναρίθμητα αρχαία υπόγεια μεταλλευτικά έργα που συνδυάζονται με τα εμβληματικά μεταλλευτικά έργα του 19ου -20ου αι., αποτελούν στόχο  εναλλακτικής τουριστικής αξιοποίησης  και μαθησιακής  -περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η ανάδειξη των υπόγειων μεταλλευτικών έργων παλαιών και μη ενεργών εκμεταλλεύσεων  σε πόλους τουριστικής και πολιτιστικής έλξης συμβάλλει όχι μόνο στην  οικονομική ανάπτυξη αλλά και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής και τοπικής συνοχής, πρέπει δε να γίνεται συντεταγμένα, οργανωμένα και με την ευλαβική τήρηση όλων των προδιαγραφών και μέτρων ασφάλειας.

Είναι σαφές ότι το πλαίσιο αξιοποίησης της μεταλλευτικής κληρονομιάς του Λαυρίου, αλλά και άλλων περιοχών με ανάλογα ιστορικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο ώστε να υποδειχθούν οι πλέον κατάλληλες και αποτελεσματικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις και αν είναι εφικτό να δρομολογηθεί μία ολοκληρωμένη κανονιστική  πρόταση ανάπτυξης.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και στην Ελλάδα ένα ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού για την μεταλλευτική κληρονομιά του τόπου, με επισκέψεις και περιηγήσεις μέσα σε εγκαταλειμμένα υπόγεια μεταλλεία. Επισημαίνεται ότι σήμερα στο Λαύριο γίνονται πολλές φορές περιηγήσεις σε υπόγεια μεταλλευτικά έργα με τη συμμετοχή μάλιστα και παιδιών, χωρίς όμως να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και οι αναγκαίες προφυλάξεις και ούτε να συνοδεύονται από κάποιον έμπειρο, εξειδικευμένο και κατηρτισμένο οδηγό.  Η μεταλλευτική περιήγηση πρέπει να γίνεται με ασφάλεια  κατά τα  Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Προϋπόθεση βέβαια είναι να γίνουν από την πλευρά  σας οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις για την δυνατότητα επισκεψιμότητας και εναλλακτικής χρήσης/τουριστικής αξιοποίησης επιλεγμένων εγκαταλειμμένων μεταλλευτικών χώρων της Λαυρεωτικής, στα πλαίσια της ανάδειξης της πλούσιας μεταλλευτικής και βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Το κοινό συμπέρασμα και η κοινή δήλωση της υπηρεσιακής αυτής επίσκεψης με τον Δήμο ήταν ότι αμφότερα τα μέρη προσβλέπουμε σε αγαστή συνεργασία με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση των οφελών από την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της μεταλλευτικής κληρονομιάς του Λαυρίου, πάντα στο πλαίσιο προώθησης κι εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

 

Σχετικά Άρθρα