ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Αντίστροφη μέτρηση για εξορύξεις μετάλλων από τον βυθό θάλασσας

Το νικέλιο, ο χαλκός, το κοβάλτιο και το μαγγάνιο βρίσκονται σε αφθονία στον πυθμένα της θάλασσας με τη μορφή πολυμεταλλικών οζιδίων και καλύπτουν έως και το 70% του πυθμένα της σε ορισμένες περιοχές.Τα σχέδια μεγάλων εταιρειών και οι ανησυχίες για τη βιοποικιλότητα και την ισορροπία της υποθαλάσσιας ζωής. Η πιθανή ζημιά, ωστόσο, στα οικοσυστήματα προκαλεί τεράστια ανησυχία σε οικολογικές οργανώσεις που εναντιώνονται στην εξόρυξη βαθέων υδάτων.

Η Metals Company σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση το επόµενο καλοκαίρι για εξορύξεις στη Ζώνη Clarion-Clipperton του Ειρηνικού Ωκεανού και να ξεκινήσει την εκµετάλλευση από το 2025, https://metals.co/products/.

Η εξόρυξη βαθέων υδάτων θα μπορούσε να προσφέρει λύση στην παγκόσμια έλλειψη μετάλλων που χρειάζονται για την ηλεκτροκίνηση, προσκρούει ωστόσο στους κινδύνους για τη βιοποικιλότητα και την ισορροπία της υποθαλάσσιας ζωής. Στον πυθμένα της θάλασσας υπάρχουν δισεκατομμύρια τόνοι κρίσιμων ορυκτών, όπως το νικέλιο, ο χαλκός, το κοβάλτιο και το μαγγάνιο, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα μέταλλα είναι ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, και βρίσκονται σε αφθονία σε ένα τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, γνωστό ως Ζώνη Clarion-Clipperton, το οποίο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο.

Οι διεθνείς κανονισμοί για την εξόρυξη βαθέων υδάτων δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και η αρμόδια ρυθμιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, η Διεθνής Αρχή των Θαλάσσιων Βυθών (ISA), έχοντας χάσει πρόσφατα μια βασική προθεσμία για να επιβάλει ελέγχους, θα αρχίσει σύντομα να δέχεται αιτήματα. Σύμφωνα με το CNBC, η Metals Company σχεδιάζει να υποβάλει την αίτησή της το επόμενο καλοκαίρι και να ξεκινήσει την εκμετάλλευση από το 2025, κάνοντας πολλούς να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με την Benchmark Mineral Intelligence, μια εταιρεία που επικεντρώνεται στην παρακολούθηση μετάλλων που είναι απαραίτητα στην ενεργειακή μετάβαση, μεταξύ 2020 και 2030 η ζήτηση μπαταριών για νικέλιο αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 20 φορές, η ζήτηση μαγγανίου προβλέπεται να οκταπλασιαστεί και η ζήτηση μπαταριών κοβαλτίου αναμένεται να τετραπλασιαστεί. Το νικέλιο, ο χαλκός, το κοβάλτιο και το μαγγάνιο βρίσκονται σε αφθονία στον πυθμένα της θάλασσας με τη μορφή πολυμεταλλικών οζιδίων και καλύπτουν έως και το 70% του πυθμένα της σε ορισμένες περιοχές.

Στη Ζώνη Clarion-Clipperton, «υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 δισ. τόνοι οζιδίων», λέει ο Μπάρον, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περίπου 270 εκατ. τόνοι νικελίου. Η περιοχή του έργου όπου η Metals Company ελπίζει να ξεκινήσει την εξόρυξη θεωρείται ότι έχει το μεγαλύτερο απόθεμα νικελίου στον κόσμο και περιλαμβάνει σχεδόν 29.000 τετραγωνικά μίλια θαλάσσιου πυθμένα. Αν και αυτό είναι μόνο περίπου το 0,02% του συνόλου του βυθού, η εταιρεία λέει ότι αυτός ο πόρος, σε συνδυασμό με μια άλλη περιοχή του έργου όπου η εταιρεία έχει συμβόλαιο εξερεύνησης, περιέχει αρκετά μέταλλα για την τροφοδοσία περίπου 280 εκατομμυρίων EVs, το σύνολο περίπου των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ σήμερα.

Η πιθανή ζημιά ωστόσο στα οικοσυστήματα προκαλεί τεράστια ανησυχία σε οικολογικές οργανώσεις που εναντιώνονται στην εξόρυξη βαθέων υδάτων. Aναφορές υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν μεταξύ 5.000 και 8.000 είδη που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί ή που ακόμη ανακαλύπτονται στη Ζώνη Clarion-Clipperton. Ανάμεσά τους κοράλλια, σφουγγάρια, χταπόδια και ολοθούρια, είδη που χρησιμοποιούν συχνά τους πολυμεταλλικούς όζους ως καταφύγιο και αναπόφευκτα θα υποφέρουν εάν αυτοί οι όζοι αναρροφηθούν από τον πυθμένα του ωκεανού.

(Πηγή: kathimerini.gr)

Σχετικά Άρθρα