ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ & ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ορισμός εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις επιτροπές καθορισμού λατομικών περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας (2023)

Ορίστηκαν με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, νέοι εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις επιτροπές καθορισμού λατομικών περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας. Δείτε την απόφαση.
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [654.68 KB]

Επειδή στους ενδιαφερόμενους πολίτες αλλά και φορείς έχει διαπιστωθεί σύγχυση για το θέμα των λατομικών περιοχών (και όχι ζωνών που είναι αδόκιμος όρος και δεν υφίσταται στην λατομική νομοθεσία), επισημαίνονται τα ακόλουθα. Στη λατομική νομοθεσία διαχρονικά είναι θεσµοθετηµένη η έννοια της λατοµικής ̟περιοχής (ΛΠ), η οποία αποτελεί χωροταξική οντότητα αφορούσα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΥΔΕΝ ΑΛΛΟ ΛΑΤΟΜΙΚΟ ΟΡΥΚΤΟ (πχ. μάρμαρο, βιομηχανικό ορυκτό κλπ). Οι Λατοµικές ̟Περιοχές σύµφωνα τόσο µε την ̟προϊσχύουσα νοµοθεσία όσο και µε την υφιστάµενη νοµοθεσία (άρθρα 46, 47 & 48, ν. 4512/2018) αφορούν µόνο λατοµεία αδρανών υλικών. Αλλωστε υπάρχει ο ορισμός τους ως τοιούτες στο άρθρο 43 του Ν.4512/2018. Οι ΛΠ καθορίζονται από τους οικείους κατά τόπους Περιφερειάρχες κατόπιν εισήγησης των Επιτροπών Καθορισμού Λατομικών Περιοχών που συγκροτούνται, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 47 του ν. 4512/2018 (Α’5) και λειτουργούν με την (πλέον πρόσφατη) απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αριθμό ΥΠΕΝ/ΔΑΠ/54245/779/09.06.2020 «Λειτουργία Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών» (Β΄2520).

Ως λατομικές περιοχές για την εκμετάλλευση αδρανών υλικών μπορεί να χαρακτηριστούν δημόσιες, δημοτικές ή ιδιωτικές εκτάσεις, οι οποίες κρίνονται κατάλληλες τόσο ως προς την ποιότητα των πετρωμάτων όσο και ως προς τις επιπτώσεις της αναπτυσσόμενης μέσα σε αυτές λατομικής δραστηριότητας στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Για τον καθορισμό των λατομικών περιοχών, ο οικείος Περιφερειάρχης διερευνά ανά πενταετία την επάρκεια των υλικών από τις ήδη καθορισμένες λατομικές περιοχές σε κάθε νομό της Περιφέρειας. Σε περίπτωση επάρκειας εκδίδει αιτιολογημένη διαπιστωτική πράξη. Στην αντίθετη περίπτωση, ο Περιφερειάρχης, ύστερα από αιτιολογημένη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου υποβάλλει εισήγηση προς τον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τον καθορισμό νέων λατομικών περιοχών. Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδίδει σχετική εγκριτική απόφαση, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μετά την συνημμένα απόφαση, οι Περιφερειακές Ενότητες των 13 Περιφερειών της Χώρας, με μέριμνα των προϊσταμένων τους αρχών στις οποίες κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται όπως προβούν σε αντίστοιχη επανασυγκρότηση της Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών της χωρικής αρμοδιότητάς τους, λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στα άρθρα 46 έως και 48 του ν. 4512/2018, σχετικά με την σύνθεση και συγκρότηση της Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών.

Οι Επιτροπές που θα συγκροτηθούν είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αξιοποιήσουν τη μέχρι τώρα λειτουργία των αντίστοιχων Επιτροπών και το παραχθέν από αυτές έργο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ο καθορισμός λατομικών περιοχών σε όλη την επικράτεια είναι ύψιστης σημασίας για τον πλήρη και ορθολογικό Χωροταξικό Σχεδιασμό της Χώρας, καθώς μόνο κατ’ εξαίρεση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι επιτρεπτή η εκμετάλλευση λατομείων αδρανών υλικών εκτός «λατομικών περιοχών».

Συνεπώς ο μη καθορισμός λατομικών περιοχών στις περιφέρειες της Χώρας, όπου υφίσταται ανάγκη, θα έχει ως αποτέλεσμα πέραν της καθυστέρησης της χωροταξικής συγκέντρωσης της λατομικής δραστηριότητας σε κατάλληλα επιλεγμένες περιοχές, αφενός μεν προβλήματα ως προς την επάρκεια αδρανών υλικών και αφετέρου δε επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην οικονομία και την εν γένει ανάπτυξη της Χώρας.

Για τους εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις επιτροπές καθορισμού λατομικών περιοχών δεν προβλέπεται αμοιβή. Οι δαπάνες για την εκτός έδρας μετακίνησή τους για τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές Καθορισμού Λατομικών Περιοχών βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 47 παρ. 1 του ν. 4512/2018 (Α’5).

Η λειτουργία των επιτροπών καθορισμού λατομικών περιοχών διέπεται από τα οριζόμενα στην απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠ/54245/779/09.06.2020 «Λειτουργία Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών» (Β΄2520).
 
 
[του Π. Τζεφέρη]

Σχετικά Άρθρα