ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

Mετά τις εκλογές το στάδιο Β του (αναθεωρημένου) Χωροταξικού των ΑΠΕ

του Γιώργου Φιντικάκη, energypress.gr

Για μετά τις εκλογές μετατίθεται η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ΕΧΠ για τις ΑΠΕ.

Σε ποιά φάση βρίσκεται σήμερα η αναθεώρηση του ΕΧΠ του 2008, το οποίο αποτελείται από συνολικά 5 στάδια ;  Καταρχήν, η ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, δηλαδή το Στάδιο Α’, έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη το Στάδιο Β’, το οποίο μαζί με τα υπόλοιπα τρία περιλαμβάνει τη διατύπωση και τη βελτίωση της πρότασης αναθεώρησης του ΕΧΠ για τις ΑΠΕ. Ιδού οι βασικές κατευθύνσεις και κάποιες πρώτες επισημάνσεις.

  1. Δεκαέξι χρόνια μετά το σχέδιο του 2008, το μέγεθος των ανεμογεννητριών είναι μεγαλύτερο. Αυτό προφανώς αλλάζει και τα δεδομένα και καθιστά απαραίτητη την επανεξέταση των ελάχιστων αποστάσεων, τις επιπτώσεις των εγκαταστάσεων σε ευαίσθητα τοπία και γενικά τους κανόνες ένταξης στο περιβάλλον. Το νέο Χωροταξικό τα συνυπολογίζει όλα αυτά.
  2. Η μέγιστη επιτρεπόμενη πυκνότητα αιολικών εγκαταστάσεων ανά ΟΤΑ και κατηγορία χώρου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρέχεται η δυνατότητα τοποθέτησης μονάδων ΑΠΕ 26πλάσιας συνολικής ισχύος του εθνικού στόχου για το 2030, μόνο από χερσαίες εγκαταστάσεις. Θυμίζουμε ότι από τα σημερινά 9,2 GW αιολικών και φωτοβολταϊκών, ο πήχης στο σχέδιο του νέου ΕΣΕΚ απογειώνεται στα 25 GW. Στα φωτοβολταικά προβλέπεται εκτίναξη στα 14,1 GW έναντι 4,9 GW σήμερα. Στα χερσαία αιολικά, αύξηση στα 7,1 GW από 4,5 GW σήμερα. Στα offshore αιολικά, 2,7 GW από μηδέν σήμερα. Στην αποθήκευση 8 GW. Αυτοί πάντως οι στόχοι θα αναθεωρηθούν, προς τα πάνω στα χερσαία αιολικά και σε όλα τα άλλα, προς τα κάτω.
  3. Αναδιάρθρωση των Περιοχών Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) και των Περιοχών Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ). Το νέο Χωροταξικό λαμβάνει υπ’ όψη τις υφιστάμενες συγκεντρώσεις αλλά και περιοχές με αυξημένη ζήτηση (π.χ. Ευρυτανία, Θίσβη).
  4. Νέοι και μεγαλύτεροι δρόμοι. Ειδικά στα αιολικά, τα συνοδά έργα και οι υποδομές θα είναι περισσότερα και μεγαλύτερα.
  5. Κριτήρια χωροθέτησης όλων των μορφών ΑΠΕ και κυρίως των αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων. 
  6. Περιορισμός στο μέγεθος των ανεμοννητριών που μπορούν να εγκατασταθούν σε κάποιες περιοχές, λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους. Τέτοιες είναι όσες αποτελούν π.χ. μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Επανεξετάζονται επίσης οι αποστάσεις από οικισμούς ή περιοχές οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης.
  7. Τι θα συμβεί με την χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (ΖΕΠ) αλλά και των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (ΣΠΠ). 
  8. Επαναπροσδιορισμός των περιοχών αποκλεισμού.
  9. Ενταξη στο νέο Χωροταξικό του θεσμού των «απάτητων βουνών». Εως σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά 8 ορεινοί όγκοι (Λευκά Όρη στην Κρήτη, Σάος στην Σαμοθράκη, Σμόλικας σε Ιωάννινα, Γρεβενά, Τύμφη σε Ιωάννινα, Ταΰγετος σε Λακωνία & Μεσσηνία, Χατζή στα Τρίκαλα, Άγραφα σε Καρπενήσι, Καρδίτσα, Μαίναλο στην Αρκαδία. Εχει μεγάλο ενδιαφέρον με ποιό τρόπο θα αποτυπώνεται η συγκεκριμένη ρύθμιση στο νέο Χωροταξικό. Σε αρκετά βουνά, πράγματι, δεν είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένα αιολικό πάρκο με 50 ανεμογεννήτριες. Αλλά πιθανόν να μπορεί να γίνει με 10. Ή να μπορεί να αναπτυχθεί ένα φωτοβολταϊκό. Ή να μπορεί να αναπτυχθεί ένα έργο ΑΠΕ με άλλους περιβαλλοντικούς όρους. Εντούτοις η ρύθμιση του ΥΠΕΝ απαγορεύει εκ των προτέρων την υποβολή αίτησης και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  10. Το Χωροταξικό είναι συμβατό με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Εχει ληφθεί υπ’ όψη η Μακροχρόνια Στρατηγική για το 2050. Εχει δηλαδή συνυπολογιστεί η ανάπτυξη θαλάσσιων εγκαταστάσεων ΑΠΕ και μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
  11. Δίκτυα. Εχει επίσης συνυπολογιστεί η ενίσχυση και επέκταση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντιστοιχία με τις τάσεις ανάπτυξης εγκαταστάσεων ΑΠΕ χωρικά.

Εναπόκειται στην επόμενη κυβέρνηση να βρει τη λύση στην δύσκολη εξίσωση και να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν αμφότερες τις πλευρές, παρ’ ότι η τελική μελέτη για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ), είναι σε προχωρημένο στάδιο και η παραλαβή της από το ΥΠΕΝ επρόκειτο να γίνει ως τα τέλη Απριλίου.

Ενα θέμα όμως που μέσα σε τέτοια πολιτική πόλωση, θα άνοιγε τη συζήτηση για τις λεγόμενες περιοχές «αιολικής προτεραιότητας» και «αιολικής καταλληλότητας» που θα φιλοξενηθούν τα έργα ΑΠΕ, τι επιτρέπεται και τι όχι στις περιοχές Natura, τι ισχύει για τα συνοδά έργα, μόνο τροφή στους πολέμιους της πράσινης ανάπτυξης θα προσέφερε. Ετσι, θα αποτελέσει μέρος της «ατζέντας» του επόμενου ΥΠΕΝ.

(Πηγή: energypress.gr)

Σχετικά Άρθρα