ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣΕΝΕΡΓΕΙΑΕνεργειακή Μετάβαση

Eργο αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας: εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη από τη ΓΔΟΠΥ για το δανειοθάλαμο του εμβληματικού project

Το έργο «Αντλησιοταμιευτικός Σταθμός Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Αμφιλοχίας, εγκατεστημένης ισχύος 680 MW», συνολικού ύψους επένδυσης άνω των 600 εκατ. ευρώ, θα αναβαθμίσει καθοριστικά το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και το ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας. Πρόκειται για μια επένδυση ανυπολόγιστης αξίας με ετήσια παραγωγή ενέργειας άνω των 800 GWh, που θέτει τις βάσεις για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ (μέσω του περιορισμού της απόρριψης που ήδη είναι σημαντική στις ημερες χαμηλης ζητησης & ωρες υψηλης παραγωγης.) στο ενεργειακό μίγμα της χώρας και την επίτευξη του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030.
Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Η ετήσια παραγωγή καθαρής ενέργειας υπολογίζεται σε 816 GWh.

Με εντατικό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες υλοποίησης του εμβληματικού project της αντλησιοταμίευσης  Αμφιλοχίας, της μεγαλύτερης ενεργειακής επένδυσης στην Ελλάδα, -ύψους 650 εκατ. ευρώ-, στον κρίσιμο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Κύριος στόχος του έργου είναι η διασφάλιση ομαλής, ασφαλούς και αποδοτικής λειτουργίας του Ελληνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να βρεθεί σε επείγουσα ανάγκη ύπαρξης υποδομών αποθήκευσης, υπό την πίεση της μαζικής διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την επόμενη δεκαετία. Ανεξάρτητοι Μηχανικοί του έργου ανέλαβαν από κοινού ως Κοινοπραξία οι OMEK και AECOM.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η πρόσφατη έγκριση από το ΥΠΕΝ της τεχνικής µελέτης εκµετάλλευσης λατοµείου αδρανών υλικών- δανειοθαλάµου, σε περιοχή της κοινότητας Αλευράδας της Δημοτικής Ενότητας Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας.

Η εν λόγω κίνηση γίνεται για τις ανάγκες του έργου «Έργα Αντλησιοταµίευσης στις θέσεις «Άγιος Γεώργιος» και «Πύργος» των ∆ήµων Αµφιλοχίας και Αγρινίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας».

Η σχετική μελέτη είχε υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ τον Μάρτιο του 2023, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων και κατά τη διάρκεια του Ιουλίου η τελική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έγκριση της τεχνικής µελέτης.

Στις 28 Ιουλίου η Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ ενέκρινε την τεχνική µελέτη εκμετάλλευσης λατοµείου αδρανών υλικών- δανειοθαλάµου, έκτασης 80.486,08 τ.µ στην παραπάνω περιοχή.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Αντλησιοταμίευση

Το όλο εγχείρημα για την προετοιμασία και κατασκευή του εμβληματικού project χειρίζεται η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Αντλησιοταμίευση Ι Μ.Α.Ε., η οποία συστάθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, την 1η Ιουλίου 2022, με μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ και σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ενώ μοναδικός μέτοχος της είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ.

Στο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν η Παναγιώτα Δρυμωνίτου, ως Πρόεδρος, ο Γιώργος Αγραφιώτης ως Διευθύνων Σύμβουλος και οι Εμμανουήλ Περράκης, Μιχαήλ Βερροιόπουλος και Ευστράτιος Μπαρδάκας, ως μέλη.

Τον περασμένο Απρίλιο το Δ.Σ. της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Αντλησιοταμίευση Ι Μ.Α.Ε. χορήγησε ειδική άδεια σύμφωνα με τις προβλέψεις των άρθρ. 99 και 100 παρ. 1 του Ν. 4548/2018 για τη σύναψη «Σύμβασης Μελετών Εφαρμογής και Κατασκευής Έργου» για το έργο «Αντλησιοταμιευτικός Σταθμός Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας(ΣΑΗΕ) Αμφιλοχίας», ισχύος 680 MW, με συμβατικό τίμημα 623.577.980 ευρώ μεταξύ αυτής και της ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Η αντλησιοταμίευση αφορά την πλέον δοκιμασμένη μέθοδο ενεργειακής αποθήκευσης, και αντιπροσωπεύει το 97% της αντίστοιχης παγκόσμιας. Βασισμένη στη σύγχρονη τεχνολογία, δίνει τη δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης ενέργειας με χρόνο ζωής που υπερβαίνει τα 50 χρόνια. Κυρίως, όμως, αποτελεί υποδομή που συνεισφέρει σε υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, και δημιουργεί συνθήκες ενεργειακής απεξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και τεχνολογίες.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων άνω εγκαταστάσεων στις τοποθεσίες Άγιος Γεώργιος και Πύργος, οι οποίες θα τροφοδοτούνται τόσο από εισρέουσες ποσότητες όγκων νερού, όσο και από την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου, που θα λειτουργεί ως δεξαμενή χαμηλότερου υψομέτρου. Θα διαθέτει δύο ανεξάρτητους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο επωφελείται από την κατάλληλη γεωμορφολογία της περιοχής, που διαμορφώνει σημαντικές υψομετρικές διαφορές στον κάτω και τους άνω ταμιευτήρες.

Η αρχή της αντλησιοταμίευσης είναι απλή: όταν η παραγωγή ενέργειας είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση και η ενέργεια περισσεύει, αυτή αποθηκεύεται στον «άνω» ταμιευτήρα. Όταν η ζήτηση αυξάνει, οι αποθηκευμένοι όγκου νερού οδεύουν προς τον «κάτω» ταμιευτήρα και παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.

Το σύστημα λειτουργεί πρακτικά σαν μια επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία, παρέχοντας στη χώρα σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο από οικονομικής άποψης όσο και από τεχνικής και περιβαλλοντικής.

Το project-«σταθμός»

Το project της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, τη μεγαλύτερη επένδυση για την αποθήκευση ενέργειας στη χώρα μας.

Το «Σύστημα Αντλησίοταμιευσης στην Αμφιλοχία» θα διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), θα περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 hm3 και 2 hm3 αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ΑΠΕ στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό υπολογίζεται ότι η ετήσια παραγωγή ενέργειας θα ανέρχεται σε 816 GWh.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η κατασκευή του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και από τις αρχές του 2026 να τεθεί σε κανονική λειτουργία.

(Πηγή: newmoney.gr)

 

Σχετικά Άρθρα