ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: άδεια εγκατάστασης για το mega φωτοβολταϊκό των 450 MW στο Ορυχείο Αμυνταίου

Στη χορήγηση της άδειας εγκατάστασης για το mega φωτοβολταϊκό project της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, από κοινού με τον γερμανική RWE, ισχύος 450 MW, στο Αμύνταιο Φλώρινας, προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Πρόκειται για το βασικό μέρος της μεγάλης επένδυσης που προωθείται στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας από την κοινοπραξία με τη γερμανική RWE Renewables, μέσω της Μέτων Ενεργειακή. Συνολικά, η στρατηγική συνεργασία μέσω της Μέτων Ενεργειακή, της κοινής εταιρείας της RWE Renewables (51%) και της ΔΕΗ Aνανεώσιμες (49%) προβλέπει να κατασκευαστούν 9 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 940 MW στο πρώην λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας προβλέπεται η χορήγηση άδειας φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) εγκατεστημένης ισχύος 449,98424 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 449,98424 MW στη θέση «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο», των Δημοτικών Ενοτήτων Αετού, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας, Φιλώτα, των Δήμων Αμυνταίου, Εορδαίας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της εταιρείας «Αμύνταιο Φωτοβολταϊκό Πάρκο Εννέα Μ.Α.Ε.»

Για το εν λόγω έργο των 450 MW η βεβαίωση παραγωγού έχει εξασφαλιστεί από τη ΡΑΕ το 2020 και η αίτηση χορήγησης άδειας εγκατάστασης υποβλήθηκε στο ΥΠΕΝ στις 23 Μαρτίου 2023.

Με βάση την άδεια, ο ΦΣΠΗΕ, εγκατεστημένης ισχύος 449,98424 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 449,98424 MW, αποτελείται από:

-817.938 μονοκρυσταλλικές Φ/Β γεννήτριες (panel) ισχύος 550 Wp το καθένα, Si διπλής όψης (bifacial) της σειράς Hi-MO5 LR5-72HBD.
-Σταθερές βάσεις στήριξης, με δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης, πακτωμένες σε κατάλληλα διαμορφωμένο έδαφος, στις οποίες θα τοποθετηθούν τα panel.
-1.243 αντιστροφείς (String Inverter Huawei SUN2000-330 KTL) DC-AC ονομαστικής ισχύος 330 kVA
-Ένα οικίσκο – σταθμό Μέσης/Χαμηλής Τάσης ισχύος 9.000 κVA, τύπου Huawei Jupiter-9000, με τάση ανύψωσης 0.8/33kV
-56 οικίσκους – σταθμούς Μέσης/Χαμηλής Τάσης ισχύος 6.600 κVA. τύπου Huawei Jupiter-6000, με τάση ανύψωσης 0.8/33kV
-26 οικίσκους – σταθμούς Μέσης/Χαμηλής Τάσης ισχύος 3.300 κVA, τύπου Huawei Jupiter-3000, με τάση ανύψωσης 0.8/33kV
-Καλωδιώσεις και υλικά διασύνδεσης
– Συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου παραγωγικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται ακόμη:

-Βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας στην νότια πλευρά του πολυγώνου Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο (περιοχή Α) μήκους περίπου 560 μ. και στην ανατολική πλευρά του πολυγώνου Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο (περιοχή Δ) μήκους περίπου 25 μ.
-Διάνοιξη νέας εσωτερικής οδοποιίας συνολικού μήκους 22,1 χλμ. περίπου, προκειμένου ο βασικός Η/Μ εξοπλισμός να είναι προσβάσιμος για εργασίες συντήρησης και επισκευών.
-Υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης (Μ.Τ.) 33 kV για τη διασύνδεση του ΦΣΠΗΕ με τους Υποσταθμούς, που θα οδεύει κατά μήκος της οδοποιίας. Για την όδευση των καλωδίων ισχύος, των καλωδίων ελέγχου και των αγωγών γείωσης θα διανοιχθούν κανάλια, εκτιμώμενου μήκους 14 χλμ συνολικά.
-Διασύνδεση των πολυγώνων με μετασχηματιστές Μέσης Τάσης.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια ισχύος της άδειας εγκατάστασης ορίζεται σε τρία έτη και μπορεί να παρατείνεται και να τροποποιείται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν.4951/2022.

Η Μέτων και οι επενδύσεις του 1 δισ.

Υπενθυμίζεται πως η Μέτων Ενεργειακή Α.Ε προέκυψε μετά από συμφωνία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη RWE Renewables τον Οκτώβριο του 2021 και συστάθηκε ως νέα εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2021, με Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μαύρο (της ΔΕΗΑΝ) και Αντιπρόεδρο-Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Κώστα Παπαμαντέλλο (από τη RWE) – κεντρική φωτό. Στόχος της εταιρείας είναι η υλοποίηση έργων ΑΠΕ στη χώρα μας έως 2 GW με επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Οκτώβριο του 2023, μετά από σχετική διαγωνιστική διαδικασία, επιλέχθηκε η Mytilineos για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) οκτώ φωτοβολταϊκών έργων στην ευρύτερη περιοχή του πρώην λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 490 MW για λογαριασμό της Μέτων Ενεργειακή.

Η κατασκευή αυτών των έργων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα έργα που θα ακολουθήσουν αφορούν ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 299 MW και άλλο ένα 450 MW, για το οποίο και δόθηκε η άδεια εγκατάστασης, που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε ορίζοντα δύο έως δυόμιση χρόνων.

Σχετικά Άρθρα