ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μολάοι: σημαντικές ανακτήσεις και εμπορεύσιμες ποιότητες σε Zn, Pb, Ag, Ge αλλά και Cu, Au έδωσαν οι πρώτες μεταλλουργικές δοκιμές.

Η Rockfire Resources plc, η εταιρεία εξερεύνησης χρυσού και βασικών μετάλλων, η οποία πρόσφατα αναδείχθηκε πλειοδότης για το δημόσιο μεταλλείο των Μολάων, ανακοίνωσε πολύ σημαντικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα μεταλλουργικών δοκιμών που οδηγούν σε  πλούσια συμπυκνώματα που περιέχουν:  ψευδάργυρο (57% Zn), άργυρο (856 g/t Ag), μόλυβδο (63,6% Pb), γερμάνιο (117 g/t Ge),  χαλκό (2,62% Cu) και χρυσό (0,52 g/t Au). Αυτός ο γύρος δοκιμών επιβεβαίωσε ότι τα μέταλλα που ανακτώνται είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα, κάτι που η Εταιρεία πιστεύει ότι θα βελτιώσει τη συνολική οικονομία του έργου. 

Η Rockfire Resources plc, η εταιρεία εξερεύνησης χρυσού και βασικών μετάλλων, η οποία πρόσφατα αναδείχθηκε πλειοδότης για το δημόσιο μεταλλείο των Μολάων,  ανακοίνωσε χθες (25.08.2022) ότι οι προκαταρκτικές μεταλλουργικές δοκιμές από το κοίτασμα ψευδαργύρου  των Μολάων, έδωσαν εξαιρετικές ανακτήσεις και ποιότητες συμπυκνωμάτων  για ψευδάργυρο (57% Zn), άργυρο (856 g/t Ag), μόλυβδο (63,6% Pb) και γερμάνιο (117 g/t Ge).

Ενα νέο δεδομένο ειναι ότι βρέθηκαν  χαλκός (2,62% Cu) και ο χρυσός (0,52 g/t Au )  που ανιχνεύονται επίσης στα συμπυκνώματα, προσθέτοντας υψηλή δυνητική αξία στα μελλοντικά οικονομικά στοιχεία του έργου.  Οι υψηλές μεταλλουργικές ανακτήσεις που επιτυγχάνονται σε αυτόν τον γύρο δοκιμών μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους τόσο των μεταλλουργικών διεργασιών όσο και της εν συνεχεία εμπορίας των προϊόντων.

Η Rockfire δραστηριοποιείται στην Ελλάδα υπό την 100% ελληνική θυγατρική της, Hellenic Minerals IKE. Οι συνεχιζόμενες μεταλλουργικές δοκιμές επιβλέπονται από την BHM Process Consultants Pty. Ltd. στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, χρησιμοποιώντας τους πυρήνες που έλαβαν από την ελληνική πολιτεία (ΕΑΓΜΕ).

Οι δοκιμαστικές εργασίες παραμένουν σε εξέλιξη σε ένα πολύ υψηλότερο μέσου βαθμού σύνθετο δείγμα 18,9% Zn και 4,5% Pb, το οποίο η Rockfire πιστεύει ότι μπορεί να είναι πιο κοντά στον τελικό προϊόν τροφοδοσίας, με βάση τη γεώτρηση στους Μολάους.

Πιο οριστικές δοκιμές θα ξεκινήσουν με χρήση πυρήνα που θα ληφθεί  από την προγραμματισμένη γεώτρηση αργότερα μέσα στο έτος. Αυτή η εργασία θα περιλαμβάνει δείκτες εργασίας σύνθλιψης και λειοτρίβησης των δειγμάτων.

Ο David Price, Διευθύνων Σύμβουλος της Rockfire, σχολίασε:

«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με αυτά τα αρχικά μεταλλουργικά αποτελέσματα, με τις εμπορεύσιμες ποιότητες ψευδαργύρου, αργύρου, μολύβδου και γερμανίου να επιτυγχάνονται στους Μολάους. Η συμπερίληψη της αναφοράς χαλκού και χρυσού στο συμπύκνωμα μολύβδου είναι μια πολύ σημαντική και ευχάριστη εξέλιξη στην αυξανόμενη γνώση  μας για το κοίτασμα και είναι πιθανό να προσθέσει αξία στα μελλοντικά συμπυκνώματα.

«Οι μελλοντικές δοκιμές θα περιλαμβάνουν έναν κύκλο βελτιστοποίησης των πειραματικών συνθηκών που χρησιμοποιούνται για την ανΆκτηση των μετάλλων. Οι σύμβουλοι μεταλλουργίας της Rockfire αναμένουν ότι οι ανακτήσεις κάθε μετάλλου θα βελτιωθούν περαιτέρω με περισσότερες δοκιμαστικές εργασίες, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί. Ως μέρος αυτής της δοκιμαστικής εργασίας, θα καθοριστούν δείκτες εργασίας σύνθλιψης, λείανσης και τριβής για να βοηθήσουν στο σχεδιασμό της μονάδας επεξεργασίας.

«Οι πολύ υψηλές ανακτήσεις στο συμπύκνωμα είναι ιδιαίτερα ευχάριστες. Οι δοκιμές μας δείχνουν ανακτήσεις  57% Zn, 856 g/t Ag, 63,3% Pb, 117 g/t Ge, 2,62% Cu και 0,52 g/t Au, αποδεικνύοντας ότι οι Μολάοι είναι ένα εξαιρετικό κοίτασμα ικανό να παράγει απολύτως εμπορεύσιμο συμπύκνωμα.

H πλήρης ανακοίνωση εκ μέρους  της Rockfire Resources plc: https://www.londonstockexchange.com/news-article/ROCK/outstanding-metallurgical-results-from-molaoi/15599948

Σχετικά Άρθρα