ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

Γερμάνιο (Ge) βρέθηκε στο κοίτασμα των Μολάων. “Εκτοξεύτηκε” η μετοχή της Rockfire Resources PLC

Ο σταθμισμένος μέσος όρος των 51 δειγμάτων που συλλέχθηκαν κατά την εκ νέου ανάλυση του πυρήνα από τους Μολάους είναι 51 γραμμάρια ανά τόνο (g/t) Ge, με μέγιστη τιμή 197 g/t Ge. Το 41% ​​των δειγμάτων επέστρεψαν τιμές γερμανίου πάνω από 50 g/t Ge, δήλωσε η Rockfire Resources PLC.
Add Quote Author…
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρεία εξερεύνησης μετάλλων δήλωσε ότι η παρουσία γερμανίου ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργαστηριακής επιβεβαίωσης  ιστορικών δειγμάτων στο κοίτασμα ψευδαργύρου των Μολάων στην Ελλάδα. «Με την πρόσφατη επιβεβαίωση του υψηλής ποιότητας ψευδάργυρου, μολύβδου, αργύρου και της προσθήκης γερμανίου, οι Μολάοι διαμορφώνονται σε ένα κοίτασμα υψηλής αξίας σε μια εποχή που όλα αυτά τα μέταλλα αυξάνουν τη ζήτηση σε ένα πλαίσιο έλλειψης προσφοράς»  πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Το κρίσιμο μέταλλο γερμάνιο βρέθηκε -μεταξύ άλλων- στις αναλύσεις επιβεβαίωσης που διενεργώνται από την εταιρεία για το κοίτασμα Μολάων, ένα πολυμεταλλικό κοίτασμα τύπου Kuroko,  ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρεία εξερεύνησης πολύτιμων και βασικών μετάλλων Rockfire Resources PLC.

Το κοίτασμα των Μολάων Λακωνίας στον ομώνυμο Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο (ΔΜΧ Μολάων) ανήκει στις εναποθέσεις συμπαγούς μικτού θειούχου μεταλλεύματος, ηφαιστειακού τύπου Kuroko. Η μεταλλογενετική προέλευσή του σχετίζεται με την κυκλοφορία μεταλλοφόρων υδροθερμικών διαλυμάτων και την απόθεση ορυκτών σε υποβρύχιο περιβάλλον.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρεία εξερεύνησης μετάλλων δήλωσε ότι η παρουσία γερμανίου ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργαστηριακής ανάλυσης ιστορικών δειγμάτων στο κοίτασμα ψευδαργύρου Μολάοι στην Ελλάδα.

Τα κρίσιμα ορυκτά και μέταλλα θεωρούνται ζωτικής σημασίας προκειμένου οι παγκόσμιες οικονομίες να συνεχίσουν να παρέχουν τεχνολογία στον σύγχρονο πολίτη. Η προμήθεια γερμανίου βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε κίνδυνο λόγω της γεωλογικής σπανιότητας.

Οι μετοχές της Rockfire Resources PLC αυξήθηκαν στις αρχές της Τρίτης μετά την ανακοίνωση.

Η εταιρεία δημοσίευσε εδώ έναν πλήρη συνοπτικό πίνακα αποτελεσμάτων προς ενημέρωση των επενδυτών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. 

«Αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη για την ομάδα στους Μολάους. Τα οικονομικά και η ανάκτηση του γερμανίου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, ωστόσο, οι βαθμοί που επιστράφηκαν από το εργαστήριο στην επαναδειγματοληψία μας υποδεικνύουν τη δυνατότητα ανάκτησης πολύτιμων πρόσθετων μετάλλων σε οποιοδήποτε μελλοντικό συμπύκνωμα από τους Μολάους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος David Price.

Ελλείψεις προμηθειών γερμανίου
Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει το γερμάνιο στις 20 κορυφαίες πρώτες ύλες που έχουν χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κρίσιμα μέταλλα, λόγω του κινδύνου έλλειψης εφοδιασμού.

Ο σταθμισμένος μέσος όρος των 51 δειγμάτων που συλλέχθηκαν κατά την εκ νέου ανάλυση του πυρήνα από τους Μολάους είναι 51 γραμμάρια ανά τόνο (g/t) Ge, με μέγιστη τιμή 197 g/t Ge. Το 41% ​​των δειγμάτων επέστρεψαν τιμές γερμανίου πάνω από 50 g/t Ge, δήλωσε η Rockfire Resources PLC.

Η τιμή του μεταλλικού γερμανίου είναι επί του παρόντος 1.330 δολάρια ΗΠΑ ανά χιλιόγραμμο (1,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο), η οποία, εάν αποδειχθεί εμπορικά ανακτήσιμη στο συμπύκνωμα των Μολάων, θα προσέθετε υλική αξία στις συνολικές χρηματοοικονομικές μετρήσεις των Μολάων, πρόσθεσε η εταιρεία.

Το γερμάνιο χρησιμοποιείται στην καθημερινή τεχνολογία
Το Germanium χρησιμοποιείται στην κατασκευή καθημερινής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών, ηλιακών κυψελών, φακών κάμερας, δορυφόρων, οθονών υπολογιστών, καθώς και αισθητήρων διεύθυνσης και στάθμευσης για οχήματα. Το γερμάνιο χρησιμοποιείται επίσης σε πολυάριθμες στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των σκοπευτών όπλων και της υπέρυθρης νυχτερινής όρασης.

Ο Price αποκάλυψε ότι οι γεωλόγοι της εταιρείας επέλεξαν να συμπεριλάβουν την ανάλυση για το γερμάνιο με βάση μια δημοσίευση που γράφτηκε το 2012, όπου αξιολογείται ότι οι Μολάοι μπορεί να είναι υποψήφιοι για γερμάνιο.

«Με την πρόσφατη επιβεβαίωση του υψηλής ποιότητας ψευδάργυρου, μολύβδου, αργύρου και της προσθήκης γερμανίου, οι Μολάοι διαμορφώνονται σε ένα κοίτασμα υψηλής αξίας σε μια εποχή που όλα αυτά τα μέταλλα αυξάνουν τη ζήτηση σε ένα πλαίσιο έλλειψης προσφοράς»  πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Το γερμάνιο δεν εξάγεται από κάποιο συγκεκριμένο ορυκτό. Το μεγαλύτερο μέρος του παράγεται ως παραπροϊόν της μεταλλουργίας κυρίως του ψευδαργύρου αλλά και του χαλκού και του μολύβδου, ενώ ένα σχετικά μικρό αλλά όχι αμελητέο τμήμα της παραγωγής προέρχεται από την τέφρα του άνθρακα (ιπτάμενες τέφρες, fly ashes) και τα κατάλοιπα βιομηχανιών φωταερίου. Η ανάκτηση του Ge στη βιομηχανία βασίζεται κυρίως σε υδρομεταλλουργικές διεργασίες οι οποίες αρκετές φορές έχουν υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. 

https://polaris.brighterir.com/public/rockfire_resources/news/rns_widget/story/xlgzq7r

Διεθνής διαγωνισμός του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Μολάων ΠΕ Λακωνίας

Σχετικά Άρθρα