ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΚΛΑΔΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Ινστιτούτο Fraser: 4η από το τέλος η Ελλάδα ως εξορυκτικός επενδυτικός προορισμός [2015]

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

 

Αξίζει τον κόπο να κοιτάξει να βρει κανείς την Ελλάδα στην λίστα των Χωρών παραπλεύρως. Μην απορείτε αν δεν την βρίσκετε παρά μόνο στο τέλος..

Στην ετήσια έρευνα 2015 του Ινστιτούτου Fraser του Καναδά (εκδίδεται συνεχώς από το 1997), η οποία διεξήχθη μεταξύ 3800 μεταλλευτικών επιχειρήσεων διεθνώς, η Δυτ. Αυστραλία αναδείχθηκε ως ο πιο “φιλόξενος” τόπος για μεταλλευτικές επενδύσεις (μεταξύ 109 διεθνών προορισμών και απαντήσεις προερχόμενες από 449 εξορυκτικές επιχειρήσεις)  ενώ η La Rioja (Αργεντινή) αξιολογείται ως ο πλέον ακατάλληλος τόπος για την ανάπτυξη εξορυκτικών επιχειρήσεων.

 

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [6.88 MB]

Για να κατανοήσει κανείς τη σημαντικότητα και το βαθμό διείσδυσης της έρευνας, αναφέρεται ότι οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ξόδεψαν για δαπάνες εξερεύνησης περισσότερα από 2,2 δισ. δολ.εντός του 2015 και 2,5 δισ. δολ.εντός του 2014. Τα αποτελέσματα της έρευνας αντιπροσωπεύουν σήμερα τις απόψεις των στελεχών της εξορυκτικής βιομηχανίας αλλά και συμβουλευτικές εταιρείες εξόρυξης που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία για 109 χώρες σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική, συμπεριλαμβανομένων των ομόσπονδων δικαιοδοσιών στον Καναδά, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αργεντινή.

Μαζί με τη Δυτ. Αυστραλία που πέρασε πρώτη από την 4η θέση που κατείχε το 2014, οι 10 πρώτες χώρες/περιοχές στην κατάταξη δηλ. με τον μεγαλύτερο δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων (Investment Attractiveness Index), ήταν οι ακόλουθες: Σασκάτσουαν (Saskatchewan), Νεβάδα, Ιρλανδία (ανέβηκε δέκα θεσεις), Φινλανδία (είχε μονοπωλήσει την πρώτη θέση στο παρελθόν), Αλάσκα, Northern Territory, Κεμπέκ, Γιούτα και Νότια Αυστραλία.

Επίσης, στο κάτω μέρος, οι 10 τελευταίες χώρες (αρχίζοντας με τη χειρότερη), είναι: La Rioja (αργεντινή) η οποία αντικατέστησε την Βενεζουέλα, Βενεζουέλα, Ονδούρα, Ελλάδα, Νήσοι Σολομώντος, Chubut (Αργεντινή), Guinea (Conakry), Κένυα, Mendoza και Rio Negro.

Η Ελλάδα, λοιπόν, με βάση το Δείκτη Ελκυστικότητας Επενδύσεων κατατάσσεται στην 106η θέση σε σύνολο 109 κρινομένων (106/109) μπαίνοντας στη λίστα των 10 ουραγών, κάτι που είχε καταφέρει να αποφύγει πέρυσι  (ως καταταγείσα 12η από το τέλος).   Η θέση αυτή για το 2015 (αλλά και 2014) αποτελεί σημαντική υποχώρηση σε σχέση με το 2013, οπότε η Ελλάδα ήταν 84η σε σύνολο 112 χωρών (84/112).

Εξετάζοντας τους επιμέρους δείκτες διαπιστώνονται τα ακόλουθα:

  • O Δείκτης Πολιτικής Αντίληψης (Policy Perception Index), ο οποίος μετρά τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής από τη στάση της απέναντι στις επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της μεταλλευτικής δραστηριότητας, ήταν επίσης ιδιαίτερα χαμηλός για το 2015. Πράγματι, η Ελλάδα με βάση το δείκτη αυτό κατατάσσεται 93/109, ενώ το 2014 ήταν καλύτερα 82/122 και το το 2013 ήταν 89/112.
  • Ο Δείκτης για το Μεταλλευτικό Δυναμικό με Βέλτιστες Πρακτικές (Best Practices Mineral Potential Index), με τον οποίον βαθμολογείται δηλαδή η γεωλογική ελκυστικότητα μιας περιοχής και μάλιστα ανεξάρτητα από τυχόν περιορισμούς πολιτικής. Δυστυχώς εδώ όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η κατάταξη της Ελλάδας ήταν μόλις 4η από το τέλος  106/109 διατηρώντας την ίδια θέση με το 2014 (119/122), κατάταξη πολύ κατώτερη εκείνης του 2013 (66/112). Οι περισσότεροι, δεν απάντησαν ότι είναι ελκυστικό το μεταλλευτικό δυναμικό μας, αλλά ότι απλά δεν είναι αποτρεπτικό για τυχόν επενδύσεις. Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι απολύτως αληθές, απλώς αντανακλά την “μεταλλευτική αφάνεια” στην οποία περιέπεσε η Χώρα.

Αντιστοίχως, τελευταία κατατάσσεται  η Ελλάδα στο σκηνικό της ΕΕ ενώ αξίζει κανείς να δει που βρίσκεται η Τουρκία και φυσικά η Ιρλανδία που συνεχίζει να ειναι πρώτη αφού από πέρυσι εκτόπισε την Φινλανδία και την Σουηδία,  που συνεχίζουν στην δευτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, σελ.57 της έκθεσης.

Πολύ άσχημη επίσης είναι η παγκόσμια θέση της Χώρας ως προς την Αβεβαιότητα που σχετίζεται με τους Περιορισμούς για το Περιβάλλον (Uncertainty Concerning Environmental Regulations), 3η από το τέλος (το 2014 ήταν 14η από το τέλος). Οταν οι περιορισμοί αναφέρονται στις Προστατευόμενες Περιοχές ( Uncertainty Concerning Protected Areas), η θέση της Ελλάδας χειροτερεύει, γίνεται απολύτως τελευταία… (109/109)!  Πολύ πρωτότυπο…. 

Σχετικά Άρθρα