ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΚΛΑΔΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Ινστιτούτο Fraser: 12η από το τέλος η Ελλάδα ως εξορυκτικός επενδυτικός προορισμός για το 2014

 

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by tzeferis Petros]

Στην ετήσια έρευνα 2014 του Ινστιτούτου Fraser του Καναδά (εκδίδεται συνεχώς από το 1997), η οποία διεξηχθη μεταξύ 4200 μεταλλευτικών επιχειρήσεων διεθνώς, η Φινλανδία αναδείχθηκε ως ο πιο “φιλόξενος” τόπος για μεταλλευτικές επενδύσεις (μεταξύ 122 διεθνών προορισμών και απαντήσεις προερχόμενες από 485 εξορυκτικές επιχειρήσεις)  ενώ η Μαλαισία  αξιολογείται ως ο πλέον ακατάλληλος τόπος για την ανάπτυξη εξορυκτικών επιχειρήσεων.

 
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.39 MB]

Για να κατανοήσει κανείς τη σημαντικότητα και το βαθμό διείσδυσης της έρευνας, αναφέρεται ότι οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ξόδεψαν για δαπάνες εξερεύνησης περισσότερα από 2,7 δισ. δολ.εντός του 2014 και 3,2 δισ. δολ.εντός του 2013. Τα αποτελέσματα της έρευνας αντιπροσωπεύουν σήμερα τις απόψεις των στελεχών της εξορυκτικής βιομηχανίας αλλά και συμβουλευτικές εταιρείες εξόρυξης που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο.Η έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία για 122 χώρες σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική, συμπεριλαμβανομένων των ομόσπονδων δικαιοδοσιών στον Καναδά, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αργεντινή. Επίσης για πρώτη φορά στην  φετινή έκθεση, συπεριλήφθησαν οι: Νήσοι Σολομώντος, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Αίγυπτος, το Λεσότο, η Μαυριτανία, το Μαρόκο, το Σουδάν,  η Ουγκάντα ​, η Καμπότζη και η Ουγγαρία.

Μαζί με τη Φινλανδία που ήταν πρώτη και το 2012, οι 10 πρώτες χώρες/περιοχές στην κατάταξη δηλ. με τον μεγαλύτερο δείκτη ελκυστικότητας εεπενδύσεων (Investment Attractiveness Index), ήταν οι ακόλουθες: Σασκάτσουαν (Saskatchewan), Νεβάδα, Μανιτόμπα, Δυτική Αυστραλία,  Κεμπέκ, Ουαϊόμινγκ, Νέα Γη και Λαμπραντόρ, Γιούκον και Αλάσκα. Αξίζει να δει κανείς  τη σειρά και λίγο παρακάτω: Ιρλανδία, Σουηδία, Χιλή, Γιούτα.

Επίσης, στο κάτω μέρος, οι 10 τελευταίες χώρες (αρχίζοντας με τη χειρότερη), είναι: Μαλαισία, Ουγγαρία, Κένυα, Ονδούρα, Νήσοι Σολομώντος, Αίγυπτος, Γουατεμάλα, Βουλγαρία, Νιγηρία και το Σουδάν. Συνεχίζοντας από κάτω προς τα πάνω: Ρουμανία, Ελλάδα.

Η Ελλάδα, λοιπόν, με βάση το Δείκτη Ελκυστικότητας Επενδύσεων κατατάσσεται στην 111η θέση σε σύνολο 122 κρινομένων (111/122) αποφεύγοντας ως 12η από το τέλος για λίγο να συμπεριληφθεί στην τελευταία δεκάδα, όπως είχε γίνει το 2012. Η θέση αυτή για το 2014 αποτελεί σημαντική υποχώρηση σε σχέση με το 2013, πότε η Ελλάδα ήταν 84η σε σύνολο 112 χωρών (84/112).

Εξετάζοντας τους επιμέρους δείκτες διαπιστώνονται τα ακόλουθα:

  • O Δείκτης Πολιτικής Αντίληψης (Policy Perception Index), ο οποίος μετρά τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής από τη στάση της απέναντι στις επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της μεταλλευτικής δραστηριότητας, δεν ήταν ιδιαίτερα χαμηλός για το 2014. Πράγματι, η Ελλάδα με βάση το δείκτη αυτό κατατάσσεται 82/122, παρουσιάζοντας ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το 2013 (89/112).
  • Ο Δείκτης για το Μεταλλευτικό Δυναμικό με Βέλτιστες Πρακτικές (Best Practices Mineral Potential Index), με τον οποίον βαθμολογείται δηλαδή η γεωλογική ελκυστικότητα μιας περιοχής και μάλιστα ανεξάρτητα από τυχόν περιορισμούς πολιτικής. Δυστυχώς εδώ όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η κατάταξη της ελλάδας ήταν μόλις 4η από το τέλος 119/122, κατάταξη πολύ κατώτερη εκείνης του 2013 (66/112) αλλά όμοια με εκείνη του 2012 (96/ 96). Οι περισσότεροι, δεν απάντησαν ότι είναι ελκυστικό το μεταλλευτικό δυναμικό μας, αλλά ότι απλά δεν είναι αποτρεπτικό για τυχόν επενδύσεις. Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι απολύτως αληθές, απλώς αντανακλά την “μεταλλευτική αφάνεια” στην οποία περιέπεσε η χώρα, κάτι που θα εξηγηθεί και σε άρθρο του κου Μ. Λεονάρδου που θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες.

Αντιστοίχως, 13η ειναι η Ελλάδα στο σκηνικό της ΕΕ ενώ αξίζει κανείς να δει που βρίσκεται η Τουρκία και φυσικά η Ιρλανδία που εκτόπισε και την Σουηδία ακόμη από την δεύτερη θέση, σελ.63-66 της έκθεσης.

Πολύ άσχημη επίσης είναι η παγκόσμια θέση της Χώρας ως προς την Αβεβαιότητα που σχετίζεται με τους Περιορισμούς για το Περιβάλλον (Uncertainty Concerning Environmental Regulations), 14η από το τέλος. Οταν οι περιορισμοί αναφέρονται στις Προστατευόμενες Περιοχές ( Uncertainty Concerning Protected Areas), η θέση της Ελλάδας χειροτερεύει, γίνεται 12η από το τέλος. (σελ. 72 και 77 της έκθεσης)

 

Σχετικά Άρθρα