ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΚΛΑΔΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Ουραγός η Ελλάδα στην παγκόσμια σκηνή επενδύσεων της εξορυκτικής δραστηριότητας!

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.54 MB]

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]


Την ίδια στιγμή που η αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου ειναι ψηλά στην πολιτική ατζέντα και μάλιστα πολλές φορές με τη “δέουσα” υπερβολή,  ας δούμε πώς μας βλέπουν και οι άλλοι ή καλύτερα ας δούμε που βρισκόμαστε σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους και τις ετήσιες εκθέσεις που προβαίνουν σε benchmarking μεταξύ των χωρών.

Στην ετήσια έρευνα 2012/2013 του Ινστιτούτου Fraser του Καναδά, η οποία διεξηχθη μεταξύ 742 μεταλλευτικών επιχειρήσεων διεθνώς, η Φινλανδία αναδείχθηκε ως ο πιο “φιλόξενος” τόπος για μεταλλευτικές επενδύσεις (μεταξύ 96 διεθνών προορισμών  και απαντήσεις προερχόμενες από  742 εξορυκτικές επιχειρήσεις) του είδους ενώ η Ινδονησία αξιολογείται ως ο πλέον ακατάλληλος τόπος για την ανάπτυξη εξορυκτικών επιχειρήσεων.

 
Για να κατανοήσει κανείς τη σημαντικότητα και το βαθμό διείσδυσης της έρευνας, αναφέρεται ότι οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ξόδεψαν για δαπάνες εξερεύνησης περισσότερα από  6,2 δισεκατομμύρια δολάρια,εντός του 2012.Μαζί με τη Φινλανδία, οι 10 πρώτες χώρες/περιοχές  στην κατάταξη δηλ.  με τον μεγαλύτερο δείκτη Policy Potential Index (PPI) βλ. σελ. 11 της έκθεσης, ήταν οι ακόλουθες:   η Σουηδία, η Αλμπέρτα, το New Brunswick, το Wyoming, η Ιρλανδία, η Νεβάδα, το Yukon, η Γιούτα και η Νορβηγία. Όλες ήταν και στο top 10 του προηγούμενου έτους, εκτός από τη Γιούτα (από 21η έφθασε στην 9η θέση) και τη Νορβηγία (από 24η έφθασε στην 10η θέση).
 
Για πρώτη φορά από το 2006/2007 που ξεκίνησε η παρούσα έρευνα, ο Καναδάς δεν συμπεριλαμβάνεται στο top 10 της κατάταξης. Τόσο το  Κεμπέκ όσο και το  Saskatchewan  κατέλαβαν την  11η και 13η αντίστοιχα. Η Κίνα είχε την πιο σημαντική πτώση στη βαθμολογία  ακολουθούμενη από την Πολωνία.
 
Οι 10 λιγότερο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις είναι (αρχίζοντας με τη χειρότερη):  Ινδονησία, Βιετνάμ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Κονγκό), το Κιργιζστάν, η Ζιμπάμπουε, η Βολιβία, η Γουατεμάλα, οι Φιλιππίνες και η  Ελλάδα. Όλες αυτές οι χώρες, εκτός από Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Ζιμπάμπουε και την Ελλάδα ήταν στο bottom 10 και το προηγούμενο έτος. Δυστυχώς η θέση της Eλλάδας δεν βελτιώνεται ούτε στους επιμέρους δείκτες που σχετίζονται με το βαθμό αβεβαιότητας αναφορικά με την διοίκηση των πόρων αλλά και την περιβαλλοντική αξιολόγηση.
 
Στην έκθεση  επισημαίνεται επίσης η απαισιοδοξία εκ μέρους των εξορυκτικών εταιρειών για τις βραχυπρόθεσμες  τιμές των βασικών εμπορευμάτων, αναφέροντας ότι αναμένουν τις ίδιες ή και μειωμένες τιμές για το ασήμι, χαλκό, διαμάντια, άνθρακα, ψευδάργυρος, νικέλιο, ποτάσα, πλατίνα και μόνο για το χρυσό  αναμένεται σημαντική αύξηση. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αναμένονται σταθερές ή μέτριες αυξήσεις των τιμών.
 
Τα παραπάνω οδηγούν σε μια προσεκτική προοπτική  σχετικά με τις επενδυτικές προθέσεις των εταιρειών :  μόνο το 46% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς έρευνας για το 2013, σε σύγκριση με 68% για  το 2012.

 

Σχετικά Άρθρα