-->

Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

90 χρόνια ΣΜΕ, 90 χρόνια Ελληνικής Μεταλλείας

Συμπληρώθηκαν φέτος 90 χρόνια συνεχούς και αδιάκοπης λειτουργίας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων» (ΣΜΕ), στην αρχή ως «Ένωσις των εν Ελλάδι Μεταλλευτικών και Μεταλλουργικών Επιχειρήσεων» και στη συνέχεια ως «Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων». Μια πορεία γεμάτη από συνεχείς προσπάθειες για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Δηλαδή, σε συνδυασμό με τα οικονομικά οφέλη, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη στήριξη της εθνικής οικονομίας, με προσοχή σε σχέση με το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και τα θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας.

Με την ευκαιρία αυτή οι υπηρεσίες του ΣΜΕ και ιδιαίτερα ο Γ.Δ. ΣΜΕ κ. Χ. Καβαλόπουλος ανέλαβαν  να συλλέξουν ιστορικές πληροφορίες, ξεχασμένες μέσα στο χρόνο, μέσα από τα αρχεία του Συνδέσμου (Πρακτικά Δ.Σ., πρακτικά Γενικών Συνελεύσεων, επικοινωνία του Συνδέσμου με Υπουργεία και Δημόσιες Υπηρεσίες κτλ), όπως και φωτογραφικό υλικό, προκειμένου, σε μία έκδοση όπως αυτή που επιμελήθηκαν, να αναδείξουν την ιστορική πορεία του.

Αυτό, ως πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον, για τους επόμενους που θα συνεχίσουν να χαράσσουν νέους δρόμους ανάπτυξης, έχοντας τα ηνία της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας και του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. Εκτός από το  "ιστορικό λεύκωμα" που εκδόθηκε, πραγματοποιήθηκε  μια Λαμπρή Εορταστική τελετή στο ΕΒΕΑ, αντάξια  των 90 χρόνων ΣΜΕ - 90 χρόνων Ελληνικής Μεταλλείας (1924-2014).Παράλληλα με τα 90 χρόνια του Συνδέσμου, γιορτάζουμε φέτος και τη μοναδική πορεία της ελληνικής μεταλλείας, της ελληνικής εξορυκτικής μεταλλευτικής-μεταλλουργικής βιομηχανίας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τις ημέρες μας. Μία ιστορία σκληρής προσπάθειας και μόχθου όλων των συμμετεχόντων, από το μεταλλειοκτήτη και τον ιδιοκτήτη λατομείου μέχρι τον τελευταίο εργάτη, με όραμα την προκοπή του τόπου. Έτσι, το αφιέρωμα αυτό, αναφέρεται και στην ιστορική αυτή διαδρομή που είναι άρρηκτα δεμένη με την πορεία και εξέλιξη του ΣΜΕ. 

Εάν κοιτάξει κανείς προς τα πίσω, σε όλη αυτή τη διαδρομή, θα του φανεί πως δεν έχει περάσει μέρα, πως παρόμοιας φύσης μεγάλα προβλήματα κατατρύχουν τον κλάδο. Και όμως, όπως έλεγε ο Άγγλος συγγραφέας Adlous Huxley «η γοητεία της ιστορίας και το αινιγματικό της δίδαγμα, είναι ότι από εποχή σε εποχή, τίποτα δεν αλλάζει και όμως τα πάντα είναι διαφορετικά».

«Η ιστορία δεν είναι χρήσιμη επειδή διαβάζει κανείς εκεί το παρελθόν, αλλά επειδή διαβάζει το μέλλον» (Jean Baptiste Say).  Πράγματι, αυτό το ιστορικό αφιέρωμα στην πορεία της ελληνικής μεταλλείας, έχει αρχή, την Άνοιξη του 1924, δεν έχει όμως ημερομηνία λήξης. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίτλους τέλους σ’ αυτήν, την τόσο σημαντική για τον τόπο δραστηριότητα, σε μία χώρα όπως η δική μας, όπου η φύση έδωσε απλόχερα τα αγαθά της. 

Ως κεντρικό συμπέρασμα αυτής της ιστορικής αναδρομής, μπορεί κανείς να αναφέρει ότι τα προβλήματα του κλάδου εμφανίζουν μία αξιοπερίεργη κυκλική εναλλαγή, επανατοποθετούνται σε νέες βάσεις, ακόμη και οι λύσεις που δίνονται ή διεκδικούνται, δεν έχουν διάρκεια, δεν αντέχουν σε βάθος χρόνου. Σταθερές αξίες στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου, είναι η 90χρονη δυναμική, συνεχής παρουσία του ΣΜΕ και η πολύχρονη πλούσια δραστηριότητα των εταιρειών μελών του. Αυτά εγγυώνται την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την εκπλήρωση των αιτημάτων του κλάδου.