ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣΧΟΛΙΑ/ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ορυκτός μας Πλούτος και η δημοσιογραφική …βιασύνη

[του Τζεφέρη Πέτρου] [by Tzeferis Petros]

“Υπόγειο θησαυρό κρύβει η Ελλάδα, ικανό να τη βγάλει από την οικονομική κρίση… Σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως δημοσιεύτηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα «Figaro», επισημαίνεται ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας, εάν τον εκμεταλλευτούμε σωστά, μπορεί να αποβεί σωτήριος για το οικονομικό αδιέξοδο”.

Τα παραπάνω  αναφέρονται -μεταξύ άλλων- σε δημοσίευμα της Μαρίας-Νίκης Γεωργαντά στον Ελεύθερο Τύπο:

Το αστείο, αν όχι τραγικό,  της υπόθεσης είναι ότι δεν πρόκειται για καμία έκθεση του ΟΗΕ, αλλά για Eθνική Εκθεση της Χώρας μας, η οποία εκπονήθηκε από εμάς προφανώς, στα πλαίσια των υποχρεώσεων της Χώρας μας για την 19η σύνοδο της CSD (2010-2011), και αφορούσε το θεματικό πεδίο της εξορυκτικής δραστηριότητας (country profile for mining).

COUNTRY PROFILE – GREECE “MINING” prepared by Mineral Resources Policy Directorate Ministry of Environment, Energy and Climate Change

Τα παραπάνω προκύπτουν ανετότατα από το ιντερνετικό χώρο του ΟΗΕ όπου αυτή αναρτήθηκε και μάλιστα πολύ καθυστερημένα αλλά μπορεί να το βεβαιώσει και ο υπογράφων μιας και αποτελεί δικό του πόνημα….ως υπηρετούντα στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ. Αυτά δηλαδή που τους στείλαμε, τα καμάρια μας οι δημοσιογράφοι, πρώτα οι Γάλλοι της Figaro και μετά οι Ελληνες, τα ονομάσαν έκθεση και μάλιστα εμπιστευτική του ΟΗΕ, τα συνδύασαν με μία συνέντευξη του τ. υφυπουργού κου Ιωάννη Μανιάτη στη Γαλλική εφημερίδα και μας υπενθύμισαν ότι:

“Υπόγειο θησαυρό κρύβει η Ελλάδα, ικανό να τη βγάλει από την οικονομική κρίση…Η ελλαδα είναι η μοναδική χώρα στην παραγωγή χουντίτη (υλικό που χρησιμοποιείται κατά της φωτιάς), πρώτη στην προμήθεια βωξίτη, περλίτη και στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη και παράλληλα δεύτερη στην Ευρώπη και πέμπτη σε όλο τον κόσμο στην παραγωγή λιγνίτη. Αυτός είναι ο άσος που κρύβει η Ελλάδα στο… μανίκι και που μπορεί να είναι η λύση εξόδου από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.”

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες… που σας δώσαμε. Φαίνεται πως είναι καλύτερα αντί να γράφω σε τούτο δω το ταπεινό ιντερνετικό βήμα, μάλλον είναι καλύτερα να στέλνω τα γραπτά μου στον τύπο του εξωτερικού ώστε να …επανεισάγονται εν συνεχεία σε άλλα γλωσσικά ιδιώματα μήπως και αυξηθεί η αξιοπιστία μου. Και μαζί με αυτήν και η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του τομέα. Ελεος…Εγραφε κάποτε ο Άρνολντ Μάθιου ότι η δημοσιογραφία είναι λογοτεχνία εν βιασύνη, όμως εδώ διαπιστώσαμε μόνο τη βιασύνη….

Εν πάση περιπτώσει, η έκθεση μπορεί να είναι δική μας, εντούτοις δεν λέει ψέμματα, λέει την αλήθεια για τον ορυκτό πλούτο της ελλάδος στηριζόμενη σε στατιστικά απογραφικά δελτία των μεταλλευτικών επιχειρήσεων και μόνον (δεδομένα 2008-09, δηλ. πριν την οικονομική κρίση), κι ακόμα συνοψίζει και το νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης και ελέγχου καθώς και τα “best practices” που αφορούν την ελληνική εξορυκτική δραστηριότητα.
Επίσης η συνέντευξη Ι. Μανιάτη είναι ενδιαφέρουσα και γίνεται σε αυτήν αναφορά σε μια επίσης ενδιαφέρουσα πρόβλεψη για την ανάκαμψη του μεταλλευτικού τομέα στην ελλάδα, η οποία τοποθετείται για το δεύτερο εξάμηνο του 2013:Greek Mining Industry Outlook – Market Opportunities and Entry Strategies, Analyses and Forecasts to 2016

Και για όποιον ενδιαφέρεται έχουν υπάρξει ήδη και νεώτερα, πιο πρόσφατα και uptodate  πονήματα,  που αφορούν τα επόμενα μετά την έκθεση του ΟΗΕ χρόνια της κρίσης, βλ. παρακάτω:

Ελπίζω να μην χρειάζεται να τα δημοσιεύσει καμια ξένη εφημερίδα για να αποκτήσουν νομιμοποίηση..

Σχετικά Άρθρα