ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΕΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Μεγάλη κατολίσθηση στο Bingham Canyon Mine, Γιούτα, ΗΠΑ

Μια τεράστια κατολίσθηση στο Bingham Canyon Mine που “κατέβασε” πάνω από 165 εκατομ. τόννους πετρας και λάσπης συνέβη την περασμένη Τετάρτη το βράδυ στη Γιούτα των ΗΠΑ. Χάρις στην προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης κι ελέγχου, η εταιρεία Kennecott προέβλεψε την αστοχία και κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι το φαινόμενο ήταν τελικά μεγαλύτερων διαστάσεων  από το αναμενόμενο.

Το Bingham Canyon Mine της Rio Tinto-owned Kennecott Utah Copper είναι το μεγαλύτερο open pit ορυχείο στον κόσμο, μετρώντας 2,5 μίλια μήκος και πάνω από μισό μίλι βάθος,  κι ακόμη παράγοντας συνεχώς από το 1906 !

Το μεγαλύτερο ορυχείο στον κόσμο…
See also: Bingham Pit, Utah: The biggest hole on earth

Το βιομηχανικό επιμελητήριο του Salt Lake City, η μεγαλύτερη και αρχαιότερη επιχειρηματική ένωση της Γιούτα, επικροτεί τις επιλογές της Rio Tinto (Kennecott Utah) ως προς την προάσπιση της ασφάλειας των εργαζομένων. Σύμφνωνα με όλους τους υπολογισμούς, η ζημιά από την κατολίσθηση στο Bingham Canyon Mine είχε προβλεφτεί, ελαχιστοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η προστασία των εργαζομένων  είχε εξασφαλιστεί.

Η κατολίσθηση μελετήθηκε από σεισμικές οθόνες ενώ εκτιμήθηκε εγκαίρως ο όγκος των υλικών που εμπλέκονται στην κατολίσθηση  σε δεκάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Λόγω των επικίνδυνων συνθηκών, δεν έχει επιτραπεί ακομη στην γεωτεχνική ομάδα να μεταβεί στο ορυχείο για την επιθεώρηση της κατολίσθησης.

Οι μεταλλευτικές εργασίες  έχουν προφανώς διακοπεί, και το τεράστιο ορυχείο πιθανώς θα παραμείνει κλειστό για ένα χρόνο. Η οικονομική ζημιά θα είναι σημαντική καθώς η καθετοποιημένη εκμετάλλευση του ορυχείου (παράγει χαλκό και χρυσό)  φέρνει πολλά χρήματα στο κράτος, συμβάλλοντας κατά 1.200 εκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της Γιούτα (μόνο για το 2011). Τα καλά νέα είναι … κανείς δεν τραυματίστηκε. Και κανείς δεν τραυματίστηκε, λόγω της ευαισθησίας και ακρίβειας της παρακολούθησης του ορυχείου.

Η επαναλειτουργία και η οικονομική λειτουργία των ορυχείων ενδέχεται να παραμείνουν σε αμφιβολία, αλλά η επιτυχής πρόβλεψη της κατολίσθησης είναι από μόνη της ένα εντυπωσιακό επίτευγμα.

[του Πέτρου Τζεφέρη]

Σχετικά Άρθρα