ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Το διαστημικό Ελντοράντο των αστεροειδών !

Η διαθεσιμότητα πρώτων υλών ολοένα περιορίζεται ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται. Παράλληλα, τα διαστημικά ταξίδια και ο αποικισμός άλλων πλανητών φαίνεται να έχουν απαγορευτικό κόστος. Υπάρχουν άραγε σήμερα προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων; Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια εμφανίστηκε τελευταία μια πρόταση που επιχειρεί να λύσει ταυτόχρονα και τα τρία. Αυτή είναι η ρυμούλκηση ενός αστεροειδούς σε τροχιά γύρω από τη Γη, η ανάπτυξη μεταλλείων σε αυτόν και η εγκατάσταση αποικίας στις στοές του μεταλλείου, μετά την ολοκλήρωση της εξόρυξης. Αραγε κατά πόσον είναι εφικτό ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο;

Χάρης Βάρβογλης : Ορυχεία σε αστεροειδείς

Καταρχάς το κίνητρο υπάρχει και είναι εξαιρετικά ισχυρό.  Είναι οι σπάνιες γαίες και τα μέταλλα της ομάδας της πλατίνας. Τα πρώτα έχουν ευρύτατες εφαρμογές στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι η κατασκευή λέιζερ, υπεραγώγιμων μαγνητών, μπαταριών, καθώς και η αποθήκευση υδρογόνου (π.χ. για τροφοδοσία μηχανών μηδενικής εκπομπής ρύπων). Τα δεύτερα χρησιμοποιούνται κυρίως ως καταλύτες (π.χ. στις εξατμίσεις αυτοκινήτων) αλλά και στην κοσμηματοποιία.υτά τα στοιχεία υπάρχουν σε σημαντικές ποσότητες στα μητρικά σώματα των μετεωριτών, τους αστεροειδείς.

Η αμερικανική εταιρεία Deep Space Industries ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2015 θα έχει στείλει στο διάστημα ένα διαστημικό σκάφος που θα συγκεντρώσει δεδομένα τα οποία θα βοηθήσουν στη δημιουργία ορυχείων σε αστεροειδείς. Η Deep Space Industries κατασκευάζει ένα μικρό μη επανδρωμένο σκάφος το οποίο έχει ονομάσει Firefly. Η εταιρεία σκοπεύει να στείλει έναν στόλο Firefly στο Διάστημα. Τα σκάφη θα είναι δεμένα ως «βαγόνια» σε κάποιον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο που θα εκτοξευθεί στο Διάστημα μέσα στην επόμενη διετία. Ο στόλος θα περιμένει το πέρασμα κοντά από τη Γη κάποιου μικρού αστεροειδή τον οποίο και θα κυνηγήσει.Οταν τα σκάφη πλησιάσουν τον αστεροειδή, θα συλλέξουν δείγματα του εδάφους του και θα κάνουν σειρά ερευνών σε αυτόν. Τα δεδομένα που θα συλλέξουν τα Firefly καθώς και άλλα σκάφη σε παρόμοιες αποστολές θα βοηθήσουν στο να οργανωθούν στο κοντινό μέλλον επανδρωμένες αποστολές σε μεγάλους αστεροειδείς στους οποίους θα δημιουργηθούν ορυχεία.

Η Deep Space Industries ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την εταιρεία Planetary Resources που ιδρύθηκε πρόσφατα από τον Ελληνοαμερικανό Peter Diamandis, ο οποίος έχει ιδρύσει περισσότερες από 10 εταιρείες σχετικές με διαστημική τεχνολογία.

Οι επιστήμονες της εταιρείας Planetary Resources, που σχεδιάζουν εγκατάσταση μεταλλείων σε αστεροειδείς στο προσεχές μέλλον, υπολογίζουν ότι ένας αστεροειδής διαμέτρου 500 μέτρων μπορεί να περιέχει ποσότητα μετάλλων της ομάδας της πλατίνας ίση με όλη αυτήν που έχει παραχθεί στη Γη ως σήμερα. 


Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τον ορυκτό πλούτο που κρύβεται στους αστεροειδείς είναι τέτοιες ώστε δεν προκαλεί εντύπωση η άμεση δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια απόκτησης και εκμετάλλευσης του. Φυσικά δεν πρόκειται για ένα απλό και εύκολο εγχείρημα όμως τα ποσά που αναφέρουν οι ειδικοί κυριολεκτικά ζαλίζουν όποιον τα ακούει. Στον αστεροειδή 241 Germania εκτιμάται ότι υπάρχει ορυκτός πλούτος αξίας 95.8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Εχει μάλιστα ήδη δημιουργηθεί και μια λίστα στην οποία υπάρχουν οι πέντε καλύτεροι «στόχοι». Πρόκειται για τους αστεροειδείς:

  • 162385 (2000 ΒΜ19): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 6.4 τρισ. δολάρια
  • 4034 Vishnu: εκτίμηση ορυκτού πλούτου 5.28 τρισ. δολάρια
  • 5143 Heracles (1991 VL): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 2.33 τρισ. δολάρια,  κλπ

Αυτοί οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι που θα τους ζήλευαν και οι πιο ευφάνταστοι συνωμοσιωλόγοι που έχουν κατά καιρούς υπερεκτιμήσει και τον ελληνικό ορυκτό πλούτο!  Σε πρώτη φάση οι κυνηγοί του διαστημικού θησαυρού θα τον αναζητήσουν σε αστεροειδείς που κινούνται σε περιοχές κοντινές στη Γη. Ομως δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο, με κυρίαρχο ζήτημα την ιδιοκτησία των αστεροειδών. δηλαδή το αν και σε ποιόν ανήκουν.

Η Παγκόσμια Συνθήκη Διαστήματος που είχε υπογραφεί το 1967 αναφέρει ότι οι αστεροειδείς αποτελούν «παγκόσμια περιουσία» και δεν έχει γίνει ακόμη σαφές τι τελικά θα ισχύσει. Οποιος καταφέρνει να φτάσει πρώτος σε έναν αστεροειδή θα αποκτά αυτοδικαίως κυριαρχικά δικαιώματα σε αυτόν ή θα πρέπει να πάρει πρώτα άδεια από κάποια επίσημη Αρχή;

[Πηγή:  tovima.gr]

Σχετικά Άρθρα