-->

Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Kittila Gold Mine...Στo Kittila της Φινλανδίας (Λαπωνία, αρκτικός κύκλος) βρέθηκε αποστολή του ΥΠΕΚΑ, η οποία επισκέφτηκε τους χώρους του μεταλλείου χρυσού της περιοχής, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις κι ενημερώθηκε απο τοπικούς φορείς και επιθεωρητές του υπουργείου περιβάλλοντος της χώρας. Το Kittila είναι ένα από τα ορυχεία χρυσού που δραστηριοποιούνται στη Φινλανδία (Pahtavaara mine, Kittila mine, Orivesi mine) ενώ η γειτονική Σουηδία έχει κι αυτή ικανό αριθμό μεταλλείων χρυσού στην επικράτειά της (8 μεταλλεία της Boliden, το Blaiken mine, το Svartliden mine και το Faboliden mine).

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις που έκανε η ειδική γραμματέας του YΠΕΚΑ, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη για το θέμα:Tα συμπεράσματα και οι προφανείς ή λιγότερο προφανείς συσχετισμοί, δικοί σας..

Οι μεν ισχυρίζονται ότι μια τέτοια επένδυση πρέπει να πραγματοποιηθεί όχι γιατί  "ό,τι μπορεί να γίνει, πρέπει και να γίνει" αλλά γιατί θεωρούν την επένδυση τεχνικά εφικτή αλλά και βιώσιμη με την ολιστική θεωρία του όρου παρά το ορατό περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Οι δε ισχυρίζονται,μεταξύ άλλων,  ότι.. "άλλο Λαπωνία, άλλο Χαλκιδική" ή "άλλο Πέραμα, άλλο Λαπωνία..." Και το ζήτημα πάει κι έρχεται... 

Τι πρέπει να γίνει; Μα φίλοι  μου, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει είναι να πάρουμε λίγο ..σύρμα. Ξέρετε τι είναι το σύρμα! Να πάρουμε το σύρμα και να τρίψουμε τις ..γωνίες. Τις γωνίες που εμφανίζονται παντού, ένθεν και εκείθεν, από την επικοινωνία μέχρι και την ουσία για το θέμα,  και τελικά, σε τελευταία ανάλυση,  καταδυναστεύουν και καταδικάζουν τον τόπο. Οταν λειάνουμε και απαλύνουμε τι γωνίες, μπορεί κάτι να γίνει στη συνέχεια... Αλλοιώς, πάντα θα ματώνουμε τα χέρια μας μόλις ακουμπάμε το θέμα..

[Τζεφέρης Πέτρος] [by Tzeferis Petros]