Ενεργειακή ΜετάβασηΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Στρατηγική συνεργασία ΕΕ-Καναδά στον τομέα κρίσιμων ορυκτών – Πολιτική κρίσιμων ορυκτών Επαρχίας Οντάριο Καναδά

Η Επαρχία του Οντάριο του Καναδά επιδιώκει να εξασφαλίσει ηγετική θέση στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού των κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών. Μεταξύ των προτεραιοτήτων, συγκαταλέγεται η δημιουργία ανθεκτικών εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού, καθώς και η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστική η εγχώρια βιομηχανία. Υπάρχουν 10 ορυχεία, οκτώ (8) εκ των οποίων βρίσκονται στο Sudbury. Στο στάδιο ανάπτυξης (development) βρίσκονται 17 σημαντικά έργα. Σημειώνεται ότι ο εξορυκτικός κύκλος, σύμφωνα με την Στρατηγική της Επαρχίας του Οντάριο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: 1. Πρώιμη Εξερεύνηση (Early Exploration), 2. Προηγμένη Εξερεύνηση (Advanced Exploration), 3. Ανάπτυξη (Development), 4. Παραγωγή (Production) 5. Αποκατάσταση περιβάλλοντος (Closure). Στο πρώτο στάδιο βρίσκονται ήδη 132 έργα. Ομως και οι λοιπές επαρχίες του Καναδά δεν πάνε πίσω. Σημειώνεται ότι η Επαρχία του Κεμπέκ είναι η πρώτη που εκπόνησε πολιτική κρίσιμων ορυκτών, άλλωστε πρόκειται για   μία από τις πιο ελκυστικές εξορυκτικές περιοχές παγκοσμίως. 
Ερευνητικά έργα κρίσιμων ορυκτών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Οντάριο του Καναδά (Μάρτιος του 2022)
Ομως και οι λοιπές επαρχίες, εκτός του Οντάριο, δεν πάνε πίσω ως προς την μεταλλυτική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι η Επαρχία του Κεμπέκ είναι η πρώτη που εκπόνησε πολιτική κρίσιμων ορυκτών, άλλωστε πρόκειται για  μία από τις πιο ελκυστικές εξορυκτικές περιοχές παγκοσμίως.

Κατά την τελευταία τακτική συνάντηση των εμπορικών συμβούλων των κρατών μελών που διοργανώνει η  Αντιπροσωπεία της ΕΕ, συζητήθηκε η στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Καναδά και παρουσιάστηκε η πολιτική κρίσιμων ορυκτών της Επαρχίας του Οντάριο.

Ως προς το πρώτο σκέλος, δόθηκε έμφαση στη σπουδαιότητα της στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ-Καναδά στον τομέα κρίσιμων ορυκτών τόσο από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Φυσικών Πόρων του Καναδά, κ. Luc Leboeuf, Επικεφαλής του Τμήματος Ορυκτών της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Εμπορίου, όσο και από εκπροσώπους της ΕΕ: α) κ. Peter Handley, Επικεφαλής της Διεύθυνσης ΒιομηχανιώνΕνέργειας-Πρώτων Υλών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης (DG Grow) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, β) κα Ilka von Dalwigk, Εμπειρογνώμονα της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Μπαταριών» (European Battery Alliance-EBA) και γ)  κ. Massimo Gasparon, Διευθυντή της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τα κρίσιμα ορυκτά» (European Raw Materials Alliance-ΕRΜΑ).

Επιγραμματικά, αναφέρονται τα κάτωθι:

Ως ελπιδοφόρο χαρακτηρίζεται το έτος 2022 ως προς τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ  ΕΕ και Καναδά στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών. Ο Καναδάς εκτός του ότι είναι ο πρώτος εταίρος με τον οποίο η ΕΕ συνήψε στρατηγική συνεργασία στον εν λόγω τομέα (Ιούνιος 2021), είναι ταυτόχρονα αξιόπιστος και σημαντικός συνεργάτης. Οι πολιτικές συγκυρίες καθιστούν την στρατηγική συνεργασία απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Όχι μόνο η μετάβαση σε μια εποχή χωρίς διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και η αναγκαιότητα διαφοροποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, χωρίς εξάρτηση από την Κίνα και τη Ρωσία, ενισχύουν την υφιστάμενη στρατηγική συνεργασία ΕΕ-Καναδά. Απαιτείται επάρκεια αποθεμάτων κρίσιμων ορυκτών αλλά και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα καινοτομίας και τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στη διεξαγωγή του Συνεδρίου Κρίσιμων Ορυκτών στο Βερολίνο, από 23 έως 25 Μαΐου 2022 (https://www.eitrmsummit.com).

Στο δεύτερο σκέλος της συνάντησης, ο εκπρόσωπος του  Υπουργείου Βόρειας Ανάπτυξης, Ορυχείων, Φυσικών Πόρων και Δασών της Επαρχίας του Οντάριο, κ. Mark Puumala, μίλησε για την πρώτη στρατηγική κρίσιμων ορυκτών της Επαρχίας του Οντάριο, η οποία παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό της Επαρχίας, κ. Doug Ford, την 17η Μαρτίου 2022 (https://www.ontario.ca/page/ontarios-critical-minerals-strategy-2022-2027-unlocking-potential-drive-economic-recovery-prosperity).  

Η Στρατηγική, για την υλοποίηση της οποίας προβλέπεται διάθεση 24 εκ. CAD (δολάρια Καναδά) σε βάθος πενταετίας, αποσκοπεί στην καλύτερη διασύνδεση ανάμεσα στα ορυχεία που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Επαρχίας και στις κατασκευαστικές βιομηχανίες στο νότιο τμήμα, που εξειδικεύονται στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και μπαταριών. Παράλληλα, προβλέπεται αξιοποίηση νέων και αναπτυσσόμενων αγορών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες, τηλεπικοινωνίες και εθνική άμυνα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Επαρχία του Οντάριο επιδιώκει να εξασφαλίσει ηγετική θέση στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Μεταξύ των προτεραιοτήτων, συγκαταλέγεται η δημιουργία ανθεκτικών εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού, καθώς και η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστική η εγχώρια βιομηχανία.

Ως κρίσιμα χαρακτηρίζονται 33 ορυκτά, όπως προκύπτει από τον ακόλουθο κατάλογο:

Ορυκτό Κοινές χρήσεις
Antimony Metal products and fire-retardant material
Barite Weighting agent, drilling fluids and X-ray shielding
Beryllium Aerospace, industrial and medical technologies
Bismuth Pharmaceuticals and metallurgy
Cesium Atomic clocks and drilling fluids
Chromite Stainless steel and alloys
Cobalt Rechargeable batteries and superalloys
Copper Electronics, plumbing and antimicrobial applications
Fluorspar Chemical, cement, steel and glass production
Gallium LEDs and integrated circuits
Germanium Fibre optics
Graphite Lubricants, batteries, and fuel cells
Indium Fusible alloys, solders, electronics, LCD and thin-film application
Lithium Rechargeable lithium-ion batteries, lubricant, glass and ceramics
Magnesium Manufacturing, agricultural and industrial applications
Manganese Steelmaking and batteries
Molybdenum High-temperature superalloys
Nickel Stainless steel and rechargeable batteries
Niobium Electrolytic capacitators and high-tech alloys
Phosphate Fertilizer
Platinum Group Elements (PGEs) Catalysts, catalytic converters and alloys
Rare Earth Elements (REEs) Electronics, catalysts and magnets
Scandium Aerospace alloys and fuel cells
Selenium Rubber compounding, steel alloying and selenium rectifiers
Tantalum Alloys and electrical capacitators
Tellurium Photovoltaic solar cells and high-tech alloys
Tin Alloys, coatings and construction material
Titanium Aerospace alloys
Tungsten Abrasives, alloys and electronics
Uranium Nuclear fuel and life-saving medical isotopes
Vanadium Aerospace alloys and redox-flow batteries
Zinc Anti-corrosion agent in batteries and alloys
Zirconium Fibre-optics, ceramics and abrasives

Πηγή: https://www.ontario.ca/page/ontarios-critical-minerals-strategy-2022-2027-unlocking-potential-drive-economic-recovery-prosperity

Υπάρχουν 10 ορυχεία, οκτώ (8) εκ των οποίων βρίσκονται στο Sudbury. Στο στάδιο ανάπτυξης (development) βρίσκονται 17 σημαντικά έργα. Σημειώνεται ότι ο εξορυκτικός κύκλος, σύμφωνα με την Στρατηγική της Επαρχίας του Οντάριο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: 1. Πρώιμη Εξερεύνηση (Early Exploration), 2. Προηγμένη Εξερεύνηση (Advanced Exploration), 3. Ανάπτυξη (Development), 4. Παραγωγή (Production) 5. Αποκατάσταση περιβάλλοντος (Closure). Στο πρώτο στάδιο βρίσκονται ήδη 132 έργα.

Το “Δαχτυλίδι της Φωτιάς” του Οντάριο προβάλλεται ως μια  ευκαιρία για την ανάπτυξη πολλών γενεών κρίσιμων ορυκτών. Βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Thunder Bay, η δε περιοχή περιέχει σημαντικά κρίσιμα κοιτάσματα ορυκτών όπως νικέλιο, χαλκό, πλατίνα και χρωμίτη.Το Ring of Fire αποτελεί έργο προτεραιότητας για το Οντάριο και θα υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη κρίσιμων ορυκτών.

Στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση κρίσιμων ορυκτών «PDAC» (www.pdac.ca/conventionπου θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο με φυσική παρουσία, από 13 έως 15 Ιουνίου και διαδικτυακά από 28-29 Ιουνίου 2022, η Επαρχία του Οντάριο διοργανώνει στο περίπτερό της εκδήλωση σχετικά με την εξερεύνηση κρίσιμων ορυκτών και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στον εν λόγω τομέα.

Από πλευράς ΕΕ, θα υπάρχει περίπτερο με συμμετοχή επιχειρήσεων κρατών μελών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα. Την 14η Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις: α. Εκδήλωση Επιχειρηματικής Δικτύωσης (Business Networking Event) και β. Εκδήλωση για την Έρευνα και την Καινοτομία (Workshop on research & innovation), όπου θα παρουσιαστεί η πορεία υλοποίησης έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

Ομως και οι λοιπές επαρχίες δεν πάνε πίσω. Σημειώνεται ότι η Επαρχία του Κεμπέκ είναι η πρώτη που εκπόνησε πολιτική κρίσιμων ορυκτών, άλλωστε πρόκειται για   μία από τις πιο ελκυστικές εξορυκτικές περιοχές παγκοσμίως. Μεταξύ άλλων, διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον Καναδά, ενώ στο έδαφός της υλοποιείται το ήμισυ σχεδόν των καναδικών έργων στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών. Η Επαρχία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός νιοβίου στον κόσμο, μετά τη Βραζιλία. Βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς την παραγωγή σιδήρου, στη δεύτερη ως προς την παραγωγή χρυσού, νικελίου και ψευδάργυρου και στην τρίτη ως προς την παραγωγή χαλκού. Το θεσμικό πλαίσιο είναι ευνοϊκό για νέες επενδύσεις και ενίσχυση της παραγωγής. Επιπλέον, έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Μάλιστα, το 99,8% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Κεμπέκ είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγόςυδροηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως (δείτε συνημμένο NewsLetter).

https://oma.on.ca/en/ontario-mining/EconomicContribution.aspx

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [702.12 KB]

Σχετικά Άρθρα