ΕΥΡΩΠΗ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε την τελική του έγκριση για την CRM Act

Μετά την έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Συμβούλιο, εγκρίθηκε πλέον η νομοθετική πράξη. Αφού υπογραφεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Το Συμβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό για τη θέσπιση πλαισίου για την εξασφάλιση ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού σε κρίσιμες πρώτες ύλες, γνωστού και ως νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών (CRMAct). Αυτό είναι το τελευταίο βήμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο κανονισμός CRM Act εισάγει σαφείς προθεσμίες για τις διαδικασίες αδειοδότησης για έργα εξόρυξης της ΕΕ, επιτρέπει στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αναγνωρίσoυν ένα έργο ως στρατηγικό, απαιτεί αξιολογήσεις κινδύνου της εφοδιαστικής αλυσίδας, απαιτεί από τα κράτη μέλη να εκπονήσουν εθνικά σχέδια ερευνας, σχεδιάζει και διασφαλίζει την πρόσβαση της ΕΕ σε κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες μέσω φιλόδοξων σημείων αναφοράς για την εξόρυξη, τη μεταποίηση, ανακύκλωση και διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής.

Το τελικό κείμενο που εγκρίθηκε προσδιορίζει δύο λίστες υλικών (34 κρίσιμα και 17 στρατηγικά) που είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και για την αμυντική και διαστημική βιομηχανία.

Ο κανονισμός CRMAct καθορίζει τρία σημεία αναφοράς για την ετήσια παραγωγή και κατανάλωση ΟΠΥ: 10% από τοπική εξόρυξη εντός ΕΕ, 40% να υποβάλλεται σε επεξεργασία στην ΕΕ και το 25% να προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά.


Για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη στρατηγικών έργων, τα κράτη μέλη θα δημιουργήσουν ενιαία σημεία επαφής (PSC) στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες και στο σχετικό στάδιο της αλυσίδας αξίας κρίσιμων πρώτων υλών.
Τα έργα εξόρυξης θα λαμβάνουν τις άδειές τους εντός μέγιστης περιόδου 27 μηνών, ενώ τα έργα ανακύκλωσης και επεξεργασίας θα πρέπειλαμβάνουν τις άδειές τους εντός 15 μηνών, με περιορισμένες εξαιρέσεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση ουσιαστικής δέσμευσης με τις τοπικέςκοινότητες που επηρεάζονται από τα έργα και σωστή εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε περίπλοκες περιπτώσεις.Μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν project με στρατηγικές τεχνολογίες (δηλαδή παραγωγοί μπαταριών, υδρογόνου ή γεννήτριες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) θα μεταφέρουν μια αξιολόγηση κινδύνου των αλυσίδων εφοδιασμού τους για τον εντοπισμό των τρωτών σημείων.

Μετά την έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Συμβούλιο, εγκρίθηκε πλέον η νομοθετική πράξη. Αφού υπογραφεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Επισημαίνεται ότι ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών, μαζί με τον νόμο περί καθαρής βιομηχανίας και τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί μία από τις εμβληματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του βιομηχανικού σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας που παρουσιάστηκε από τον Επίτροπο Thierry Breton την 1η Φεβρουαρίου 2023. Το Ε. Συμβούλιο ενέκρινε την εντολή διαπραγμάτευσης στις 30 Ιουνίου και οι δύο συν-νομοθέτες κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία στις 13 Νοεμβρίου 2023.

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2024/03/18/strategic-autonomy-council-gives-its-final-approval-on-the-critical-raw-materials-act/pdf/

Σχετικά Άρθρα