Ενεργειακή ΜετάβασηΕΥΡΩΠΗ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΕΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

ΕΕ και Νορβηγία υπέγραψαν στρατηγική εταιρική σχέση για πρώτες ύλες και αλυσίδες αξίας μπαταριών

Η ΕΕ με τη Νορβηγία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) για την έναρξη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ανάπτυξης βιώσιμων πρώτων υλών (όχι από υποθαλάσσιες θέσεις) και αλυσίδων αξίας μπαταριών. Το Μνημόνιο Συνεννόησης υπέγραψαν ο Maroš Šefčovič, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και ο Jan Christian Vestre, Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Νορβηγίας. Είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα της Πράσινης Συμμαχίας ΕΕ-Νορβηγίας, που ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της ΕΕ Ursula von der Leyen και τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre τον Απρίλιο του 2023.

Maroš Šefčovič, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Φέρνουμε τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Νορβηγίας σε άλλο επίπεδο, καθώς η σημερινή υπογραφή είναι στρατηγικής αξίας. Θα δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών και ερευνητικών ευκαιριών και στις δύο πλευρές, ενισχύοντας τόσο τη βιομηχανική μας βάση όσο και τους πολιτικούς μας δεσμούς.

Thierry Breton, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά: Αυτή η εταιρική σχέση ενισχύει περαιτέρω τις ισχυρές σχέσεις της ΕΕ με τη Νορβηγία. Επιτρέπει την ενίσχυση των οικονομικών μας δεσμών και των στρατηγικών αλυσίδων αξίας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Μαζί, ανοίγουμε το δρόμο για μια πιο ανθεκτική οικονομία, διασφαλίζοντας την προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών και την κατασκευή μπαταριών για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη της Ευρώπης.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης, η ΕΕ και η Νορβηγία θα εργαστούν από κοινού με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη για την Εταιρική Σχέση.

Η νέα εταιρική σχέση προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για προσανατολισμένη στο μέλλον και μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Νορβηγίας στον τομέα των δύο αλυσίδων αξίας στρατηγικής σημασίας. Με την υποστήριξη της γεωγραφικής γειτνίασης, η στενότερη ολοκλήρωσή τους μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων διαταραχών του εμπορίου, αυξάνοντας παράλληλα τη συνολική ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας.

Η υπογραφή συμπίπτει με την 30ή επέτειο της Συμφωνίας για την European Economic Area Agreement, η οποία διασφαλίζει τη συμμετοχή της Νορβηγίας στην Ενιαία Αγορά.

Αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης καθιερώνει στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Νορβηγίας στους ακόλουθους πέντε τομείς:

  1. Ενοποίηση αλυσίδων αξίας πρώτων υλών και μπαταριών, με τη διευκόλυνση κοινών επενδυτικών σχεδίων μέσω κοινών επιχειρήσεων, κοινοπραξιών, οχημάτων ειδικού σκοπού και άλλων μορφών συνεργασίας από βιομηχανικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης των τελικών χρηστών με τους προμηθευτές πρώτων υλών.
  2. Η συνεργασία για την έρευνα και την καινοτομία (Ε&Κ), ενώ τα αποτελέσματα από κοινά έργα θα αποτελέσουν μια καλή βάση για πιθανή βιομηχανική υιοθέτηση και εφαρμογή. Η Νορβηγία ήταν πολύ ενεργή στο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την Ε&Κ – Horizon 2020 και συνεχίζει να το πράττει στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος Horizon Europe.
  3. Η εφαρμογή υψηλών περιβαλλοντικών, κοινωνικών προτύπων και πρακτικών διακυβέρνησης θα διευκολυνθεί μέσω αμοιβαίας διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με σχετικές πολιτικές και πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης και της διαχείρισης αποβλήτων.
  4. Κινητοποίηση χρηματοοικονομικών και επενδυτικών μέσων για την υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, ιδίως μέσω της Invest EU, της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρώτων Υλών και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Μπαταριών.
  5. Ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας σε τομείς πρώτων υλών και μπαταριών. Αυτό περιλαμβάνει την κινητοποίηση των ενδιαφερομένων και την οικονομική υποστήριξη για την ανάπτυξη και ανάπτυξη κατάλληλων πρωτοβουλιών και την υιοθέτηση υφιστάμενων, όπως η European Battery Academy.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης, η ΕΕ και η Νορβηγία θα εργαστούν από κοινού με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη για την Εταιρική Σχέση. Ως πρώτη δραστηριότητα, έχει προγραμματιστεί μια εκδήλωση κατά τη διάρκεια του Hannover Messe στις 22 Απριλίου.

Ιστορικό
Η εταιρική σχέση για τις πρώτες ύλες και τις μπαταρίες είναι ένα από τα δομικά στοιχεία της Πράσινης Συμμαχίας ΕΕ-Νορβηγίας, που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2023, με στόχο την ενίσχυση της κοινής δράσης για το κλίμα, των προσπαθειών προστασίας του περιβάλλοντος και της συνεργασίας για την καθαρή ενέργεια και τη βιομηχανική μετάβαση.

Είναι επωφελές και για τα δύο μέρη, συμβάλλοντας στην επίτευξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Στην πράξη, θα υποστηρίξει την ανάπτυξη βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού μεταξύ των δύο πλευρών και θα επιτρέψει την περαιτέρω προώθηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών προτύπων και προτύπων διακυβέρνησης καθώς και ανταλλαγή γνώσεων για τις πρώτες ύλες.

Η Νορβηγία είναι μια χώρα πλούσια σε ορυκτά με σπάνιες γαίες, μαγνήσιο, τιτάνιο, βανάδιο, φωσφορικά πετρώματα και άλλους ορυκτούς πόρους υπό εξέταση. Έχει επίσης μεγάλη δυνατότητα επεξεργασίας για πολλές πρώτες ύλες. Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας των μπαταριών έχει αναπτυχθεί σημαντικά, με πολλά νέα καινοτόμα εγχειρήματα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.

Η ΕΕ έχει μια καλά εδραιωμένη και αναπτυσσόμενη αγορά για πράσινες τεχνολογίες, όπως οι μπαταρίες, με εκτιμώμενη ζήτηση 175 GWh που προσφέρει πολλές ευκαιρίες για κοινοπραξίες και κοινά έργα Ε&Κ. Η βιομηχανία μπαταριών της ΕΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο με υπάρχουσες εγκαταστάσεις που έχουν έως και 220 GWh χωρητικότητας και επιπλέον 1 TWh έργα κατασκευής μπαταριών έχουν ανακοινωθεί ή βρίσκονται υπό κατασκευή. Επιπλέον, η ΕΕ αναπτύσσει το δυναμικό της σε κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες, προσφέροντας ευκαιρίες για συνεργασία με Νορβηγούς εταίρους.

Καθώς οι κρίσιμες πρώτες ύλες αποτελούν ουσιαστική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της πράσινης και καθαρής ενέργειας, η Επιτροπή –ως μέρος του Σχεδίου Δράσης για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες– άρχισε να δημιουργεί μια σειρά εταιρικών σχέσεων για τις πρώτες ύλες με τον Καναδά και την Ουκρανία το 2021, Καζακστάν και η Ναμίμπια το 2022, η Αργεντινή, η Χιλή, η Ζάμπια, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Γροιλανδία το 2023 και η Ρουάντα το 2024.

Αυτές οι συνεργασίες επιτρέπουν και στις δύο πλευρές να προωθήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις σε μια ασφαλή, βιώσιμη και ανθεκτική αλυσίδα αξίας πρώτων υλών, η οποία είναι το κλειδί για την επίτευξη της μετάβασης. Οι εταιρικές σχέσεις είναι σύμφωνες με τη στρατηγική Global Gateway, τη βασική πρωτοβουλία της ΕΕ για επενδύσεις για βιώσιμα και υψηλής ποιότητας έργα στον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των χωρών εταίρων και διασφαλίζοντας διαρκή οφέλη για τις τοπικές κοινότητες, και μέσω της οποίας η ΕΕ θα κινητοποιήσει έως και 300 δισ. ευρώ.

European Commission on Strategic Partnerships on Raw Materials

Dedicated European Commission site on Raw materials diplomacy

Opening remarks by Executive Vice-President Šefčovič and Minister Vestre

Σχετικά Άρθρα