Ενεργειακή ΜετάβασηΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

“Λευκός καπνός” από τη συνεδρίαση της COP28;

Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, οι 198 συμμετέχουσες χώρες στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) κατέληξαν σήμερα σε ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο καλεί σε σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που μια τέτοιου είδους συμφωνία θέτει στο στόχαστρο τους βασικότερους «ενόχους» για την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως αναφέρει η Washington Post.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης όλων των μερών, εγκρίθηκε το βασικό έγγραφο που πρόκειται να συμφωνηθεί, καθώς δεν εκφράστηκαν νέες ενστάσεις. 

Οπως αναφέρει το BBC, η συμφωνία επιτεύχθηκε σχετικά γρήγορα στη σημερινή συνάντηση, δεδομένων των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων του περασμένου μήνα και των διαφωνιών που προηγήθηκαν.

Ολοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν.

Για «ιστορική στιγμή» μιλά ο πρόεδρος της COP28

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη έγκριση του κειμένου, ο πρόεδρος της COP28, Σουλτάνος αλ Τζάμπερ δήλωσε ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή. 

«Υπάρχουν αναφορές στα ορυκτά καύσιμα στην τελική μας συμφωνία για πρώτη φορά», τόνισε, υπό το παρατεταμένο χειροκροτήμα.

«Εχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους μας και τον πλανήτη μας», τόνισε.

Η αλλαγή – «κλειδί» στο κείμενο της συμφωνίας

Η συμφωνία καλεί τα κράτη να απομακρυνθούν σταδιακά από τα ορυκτά καύσιμα με «δίκαιο, οργανωμένο και ισορροπημένο τρόπο, επιταχύνοντας παράλληλα τη δράση σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία, ώστε να επιτευχθεί [ο στόχος] μηδενικής χρήσης έως το 2050 με βάση την επιστήμη».

Οι συνομιλίες ήταν αμφίρροπες, δεδομένων των πολύ διαφορετικών επιθυμιών των χωρών που εξαρτώνται από το πετρέλαιο, όπως η Σαουδική Αραβία, καθώς και των νησιωτικών κρατών που κινδυνεύουν από τη συνεχή αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η επιλογή των λέξεων στο κείμενο της συμφωνίας έχει ιδιαίτερη σημασία.

Το προηγούμενο προσχέδιο ανέφερε ότι οι χώρες «θα μπορούσαν» να λάβουν κρίσιμα μέτρα για να μειώσουν την παραγωγή και την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Το νέο κείμενο «καλεί» τα έθνη να προβούν σε τέτοιες ενέργειες.

(kathimerini.gr)

Eλλάδα COP28: Συμφωνία Ελλάδας – Masdar των ΗΑΕ για τον μετασχηματισμό του Πόρου στο επόμενο “GR-Eco Ιsland”

Σχετικά Άρθρα