Ενεργειακή ΜετάβασηΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Κίνα: Ο μεγαλύτερος παραγωγός γραφίτη στον κόσμο περιορίζει τις εξαγωγές

Πολύ καθαρός γραφίτης από την Κεϋλάνη (Sri Lanka) – Εκτίθεται στο Ορυκτολογικό Μουσείο, Βόννη, Γερμανία

Νέες αναταράξεις αναμένονται στο παγκόσμιο εμπόριο καθώς η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές γραφίτη, ο οποίος χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Στο εξής, το υπουργείο Εμπορίου θα ζητά ειδικές άδειες εξαγωγών για τρεις ποιότητες γραφίτη, επικαλούμενο λόγους «εθνικής ασφάλειας». 

H κίνηση έρχεται λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αυστηροποίησε τους περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένων αγωγών στην Κίνα.

Το Πεκίνο εξετάζει ήδη την επιβολή ελέγχων στις εξαγωγές και άλλων πρώτων υλών, ενώ επικαλούμενο θέμα εθνικής ασφάλειας επέβαλε από τον Αύγουστο απαγόρευση στις εξαγωγές σε γερμάνιο, που απαιτείται για την παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ και οπτικών ινών, όπως και σε γάλλιο, που απαιτείται για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων, ημιαγωγών και συστημάτων δορυφορικής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία, οι εξαγωγές της Κίνας σε γερμάνιο μηδενίστηκαν πλήρως τον Αύγουστο, όταν μόλις τον προηγούμενο μήνα είχαν ανέλθει στους 8,63 μετρικούς τόνους.

Οι εμπορικοί περιορισμοί και οι επιπτώσεις στην Ασία

Σύμφωνα μάλιστα με την Project Blue, συμβουλευτική για θέματα μετάλλων στρατηγικής σημασίας, η παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών ανέρχεται φέτος σε μόλις 9 δισ. δολ., αλλά αναμένεται να υπερδιπλασιασθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια φθάνοντας στα 21 δισ. δολ. 

Ο κίνδυνος νέων αναταράξεων στην παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών και βιομηχανικών μετάλλων από κινήσεις της Κίνας έχει αναγκάσει άλλες χώρες να αυξήσουν τις επισφαλείς για το περιβάλλον εξορύξεις και την παραγωγή σπάνιων γαιών.

Σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ, από το 2015 μέχρι το περασμένο έτος η παραγωγή σπάνιων γαιών σε άλλες χώρες πλην της Κίνας σχεδόν τετραπλασιάστηκε φθάνοντας στους 90.000 τόνους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα όμως και η Κίνα διπλασίασε την παραγωγή της, που έφθασε από 105.000 τόνους σε 210.000 τόνους. 

Σχετικά Άρθρα