ΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Eπιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία από τους περιορισμούς εξαγωγών της Κίνας για γάλλιο (Ga) και γερμάνιο (Ge).

by P. Tzeferis

Για την ανάπτυξη μιας παραγωγικής μονάδας γαλλίου που θα παράγει 1 τόνο Ga το έτος απαιτείται επένδυση 1 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας στην αλυσίδα αξίας της παραγωγής γαλλίου στην ΕΕ, προκειμένου στη συνέχεια να λάβουν χώρα κατάλληλες επαφές με την Ε. Επιτροπή και να διερευνηθούν τρόποι χρηματοδοτικής ενίσχυσης των εν λόγω δραστηριοτήτων. Ηδη η κα Kerstin Jorna (ΓΔ-GROW) έχει καλέσει τις επιχειρήσεις να τοποθετηθούν για το αν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη διαφοροποίηση των προμηθειών σε γάλλιο και γερμάνιο και την ανάπτυξη της παραγωγής εντός της ΕΕ και για το κατά πόσο είναι διατεθειμένες οι βιομηχανίες χρήστες των εν λόγω πρώτων υλών να πληρώσουν υψηλότερη τιμή «sovereignty premium» για την αγορά από προμηθευτή εντός ΕΕ.

Είναι γνωστή η ελληνική πρωτοβουλία αναφορικά με τα δύο αυτά μέταλλα, ότι δηλ. υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής γάλλιου και γερμάνιου στην ΕΕ από ελληνικές πρώτες ύλες αλλά θα πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης του InvestEU για τη δημιουργία εργαλείου εγγυοδοσίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα προβαίνει σε ενέργειες περιορισμού των εξαγωγών, άλλωστε την ίδια τακτική εφαρμόζει τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, αν ληφθούν υπόψιν συγκεκριμένες περιπτώσεις του παρελθόντος όπως πχ. για τις σπάνιες γαίες (2010), η περίπτωση του γραφίτη (2020), αλλά και του μαγνησίου (2021). Η εκτίμηση είναι ότι η Κίνα ακολουθεί (και θα συνεχίσει να το κάνει) συγκεκριμένο πρότυπο στις ενέργειές της με σκοπό να ελέγξει τα αποθέματα και τις αντιδράσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία, οι εξαγωγές της Κίνας σε γερμάνιο μηδενίστηκαν πλήρως τον Αύγουστο, όταν μόλις τον προηγούμενο μήνα είχαν ανέλθει στους 8,63 μετρικούς τόνους. Εφεξής για άδεια εξαγωγής των δύο μετάλλων θα αναφέρουν εκτενώς ποιος θα είναι ο εισαγωγέας, ποιος ο τελικός χρήστης και πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν. Μάλιστα, η πρόσφατη απόφαση των Βρυξελλών να διερευνήσουν το θέμα των επιδοτήσεων σε κινεζικά ηλεκτροκίνητα οχήματα ενδέχεται να προκαλέσει αντίποινα από την πλευρά του Πεκίνου.

Η Ε.Επιτροπή διοργάνωσε έκτακτη συνάντηση εργασίας με θέμα τη διερεύνηση των επιπτώσεων που έχουν στη βιομηχανία οι περιορισμοί εξαγωγών που επιβλήθηκαν από την Κίνα στις αρχές του Αυγούστου με την απαίτηση άδειας εξαγωγής για τα στρατηγικά μέταλλα γάλλιο και γερμάνιο.

Η Κίνα παράγει το 60% του παγκόσμιου γερμανίου και το 80% του γαλλίου, σύμφωνα με την Critical Raw Materials Alliance. Το Πεκίνο επέβαλε από τον Αύγουστο απαγόρευση στις εξαγωγές σε γερμάνιο, που απαιτείται για την παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ και οπτικών ινών, όπως και σε γάλλιο, που απαιτείται για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων, ημιαγωγών και συστημάτων δορυφορικής επικοινωνίας.

Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης από την Κίνα δεν είναι τυχαία, δεδομένων των περιορισμών που ανακοίνωσαν οι δυτικοί. Πολύ απλά, λέει πως αν δε μας δίνετε chips, δε σας δίνουμε τα υλικά για να τα κατασκευάσετε. Βλέπουμε πλέον κυβερνήσεις να απομακρύνονται από την παγκοσμιοποίηση. Η ιδέα πως οι διεθνείς αγορές απλά θα προσφέρουν τα υλικά έχει καταργηθεί. Οι κυβερνήσεις προχωρούν σε εθνικισμό πόρων, συγκεντρώνοντας κρίσιμα υλικά για να ασκήσουν πίεση σε άλλες χώρες. Αν δούμε την ευρύτερη εικόνα, η δυτική βιομηχανία μπορεί να αντιμετωπίζει μία υπαρξιακή απειλή.

 Dr. Gavin Harper, University of Birmingham

Είναι πλέον γνωστό ότι το γάλλιο και το γερμάνιο είναι πολύ σημαντικά για τη βιομηχανία ημιαγωγών (wafer, LED, wide band gap semiconductors, optical fibers) καθώς και για την αμυντική και διαστημική βιομηχανία (RF communication, power conversion, radars, space solar cells, detectors, optical fibres) και η απαίτηση της Κίνας για την έκδοση άδειας εξαγωγής (η οπαία αφορά και την τελική χρήση των πρώτων υλών) μπορεί να καθυστερήσει τα έργα της ΕΕ (Galileo, Copernicus, future IRIS2) και να θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη βιομηχανία. Ωστόσο, η αλήθεια ειναι ότι μέχρι σήμερα δεν αναφέρονται σημαντικές ελλείψεις από την βιομηχανία.

Είναι επίσης γνωστή η ελληνική πρωτοβουλία αναφορικά με τα δύο αυτά μέταλλα, ότι δηλ. υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής γάλλιου και γερμάνιου στην ΕΕ, από ελληνικές πρώτες ύλες αλλά θα πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης του InvestEU για τη δημιουργία εργαλείου εγγυοδοσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Επιτροπής σχετικά με το γάλλιο, η κύρια πηγή του είναι ο βωξίτης όπου υπάρχουν αποθέματα στην Ελλάδα, Ουγγαρία, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία. Παραγωγή αλουμίνας πραγματοποιείται στη Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία, Ρουμανία. Επεξεργασία και εξευγενισμός γάλλιου πραγματοποιείται στην Σλοβακία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία. Αναφορικά με το γερμάνιο, επεξεργασία και εξευγενισμός πραγματοποιείται στο Βέλγιο, Γερμανία, Φινλανδία.

Η κα Kerstin Jorna (ΓΔ-GROW) έχει καλέσει τις επιχειρήσεις να τοποθετηθούν για το αν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη διαφοροποίηση των προμηθειών σε γάλλιο και γερμάνιο και την ανάπτυξη της παραγωγής εντός της ΕΕ και για το κατά πόσο είναι διατεθειμένες οι βιομηχανίες χρήστες των εν λόγω πρώτων υλών να πληρώσουν υψηλότερη τιμή «sovereignty premium» για την αγορά από προμηθευτή εντός ΕΕ.

H βιομηχανία όπως ειπώθηκε δεν αντιμετωπίζει (ακόμη) άμεσο οξύ πρόβλημα με τις ελλείψεις σε γάλλιο και γερμάνιο αλλά παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις (FCM, Merck, ST Microelectronics κ.α.) και ορισμένες εξ αυτών ότι έχουν ήδη κάνει αιτήσεις στην Κίνα για άδεια εξαγωγής, αλλά δεν έχουν ακόμα λάβει έγκριση από τις κινεζικές αρχές. Επίσης ορισμένες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν ένα ποσοστό υψηλότερη τιμής προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα έχει ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο μ’ έναν αξιόπιστο προμηθευτή γάλλιου εντός της ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα