ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η Επανάκτηση της «ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ» από τον Χριστόφορο Παυλίδη

Η επανάκτηση της εταιρείας από τον Χριστόφορο Παυλίδη σηματοδοτεί μια νέα πορεία συνολικά για τον ομώνυμο όμιλο στον κλάδο του μαρμάρου. 

Η ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ γνωστοποιεί την ολοκλήρωση της εξαγοράς 100% των μετοχικών συμφερόντων της DOLIT INVESTMENTS από τον Χριστόφορο Παυλίδη, σηματοδοτώντας την επανάκτηση όλων των εταιρειών του ομίλου.

Ειδικότερα ο όμιλος στον κλάδο του μαρμάρου έχει στην κατοχή του, την Stone Works Holdings Ολλανδίας, ιδιοκτήτριας του 89,25% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Mermeren Kombinat, από την οποία εξορύσσεται το παγκοσμίως γνωστό λευκό μάρμαρο SIVEC, καθώς και τις κάτωθι εταιρείες:

  • Stone Works Αλβανίας, από την οποία εξορύσσεται το μπεζ μάρμαρο PERLA,
  • Stone Works Βουλγαρίας και DIOYSSOMARBLE Βουλγαρίας από τις οποίες εξορύσσεται το ιστορικό μπεζ μάρμαρο VRATZA.
Ο κ. Χριστόφορος Παυλίδης

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια,  η  ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ δραστηριοποιείται ενεργά στον κλάδο της ενέργειας κατέχοντας το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΝΕRFARM, με εν λειτουργία Αιολικά και Φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 80MW και επιπλέον 120 ΜW σε έργα ΑΠΕ , που τελούν υπό υλοποίηση, ενισχύοντας την παρουσία της στην εγχώρια αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συμβάλλοντας στην πράσινη ενέργεια και στο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2023 η τότε διοίκηση της Μάρμαρα Παυλίδης είχε ανακοινώσει στο επενδυτικό κοινό μια αιφνιδιαστική κίνηση για την πώληση της εύρωστης, υγιούς οικονομικά και ακμάζουσας Παυλίδης Μάρμαρα μέσω της θυγατρικής της Mermeren Combinat πως πωλείται και αλλάζει χέρια. Εκείνη η απόφαση είχε σοκάρει τους ανθρώπους του εξορυκτικού κλάδου μια και επρόκειτο για μία εξέλιξη με πολλές παραμέτρους γιατί η Μάρμαρα Παυλίδης που ανήκει στον εξορυκτικό κλάδο και ειδικότερα στη βιομηχανία μαρμάρου κατέχει ηγετική θέση σε μερίδια αγοράς –εξαγωγές και σημαντικά κοιτάσματα μαρμάρου στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Δράμας αλλά και στο εξωτερικό, έχοντας μάλιστα στην κατοχή της μερικές από τις καλύτερες κατηγορίες πρώτης ύλης.

Η παραγωγική δραστηριότητα της ΠΑΥΛΙΔΗΣ αποτυπώνεται με 11 ενεργά λατομεία στο δυναμικό της, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πέντε εκ των οποίων αποτελούν πρότυπα μεγάλης παραγωγικότητας.

Η διεθνής παρουσία της ΠΑΥΛΙΔΗΣ αποτυπώνεται με 11 ενεργά λατομεία στο δυναμικό της, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πέντε εκ των οποίων αποτελούν πρότυπα μεγάλης παραγωγικότητας. Τα λατομεία της εταιρείας βρίσκονται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά́ και σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, ενώ παράγει περισσότερους από́ 300.000 τόνους ακατέργαστων όγκων μαρμάρου ετησίως και 600.000 τ.μ. επεξεργασμένου μαρμάρου ανά έτος, με δυνατότητα παραγωγής που αγγίζει το 1.000.000 τ.μ. Η έδρα και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στην Δράμα, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξόρυξης λευκού μαρμάρου παγκοσμίως.

Για το 2022, συνεχίστηκε η κερδοφορία τόσο σε εταιρικό, όσο και σε ενοποιημένο ισολογισμό, με τις  εξαγωγές του ομίλου να αγγίζουν το 85% του Κύκλου Εργασιών, ο οποίος εντοπίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως, με κατεξοχήν αυτές της Κίνας, της Ν.Α. Ασίας, της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής, του Αραβικού Κόλπου και της Ευρώπης.  Ειδικότερα, ο Κύκλος Εργασιών του ομίλου για τη χρήση του 2022 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 103.274.932 εκ. και το EBITDA στα 18 εκ. ευρώ αντίστοιχα, παρουσιάζοντας αναμενόμενη μείωση του τζίρου σε σχέση με το 2021, της τάξεως του 13%, λόγω της κρίσης που παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά.

Παρακαταθήκη για το μέλλον αποτελούν αδιαμφισβήτητα τα δύο λευκά διαμάντια της εταιρείας, Ariston και Sivec, τα οποία χάρη στη μοναδικότητά τους έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν επιλεγεί σε μνημειώδη έργα συγκαταλέγοντας τα υλικά της, στα πλέον περιζήτητα, σε συνδυασμό με την διευρυμένη γκάμα μαρμάρων που διαθέτει. Παράλληλα, συνεχίζεται η στρατηγική ανάπτυξης, με συνεχείς επενδύσεις στον χώρο του μαρμάρου, αλλά και σε παρεμφερείς κλάδους του πρωτογενή τομέα.      

Σε μία σπάνια συνέντευξή του ο βασικός μέτοχος της Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες Χριστόφορος Παυλίδης, εξηγεί γιατί και πως πήρε πίσω από το fund ECM Partners την εταιρεία μαρμάρου.

Eξαγορά της «Παυλίδης Μάρμαρα» από την ECM Partners

Σχετικά Άρθρα