ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Eξαγορά της «Παυλίδης Μάρμαρα» από την ECM Partners

Στις επιχειρήσεις δεν χωρούν και πολλοί συναισθηματισμοί, ωστόσο το «χρυσό» deal ύψους 500 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Μάρμαρα Παυλίδης, μια εταιρία διαμάντι της Βόρειας Ελλάδας, αφήνει μια πικρή γεύση. Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξαγορά της επιχείρησης με έδρα τη Δράμα αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση της πορείας και των προοπτικών της, ωστόσο πρόκειται για άλλη μια εγχώρια εταιρία που σκοντάφτει στη δεύτερη γενιά, η οποία δεν καταφέρνει να οδηγήσει την εταιρία στο επόμενο στάδιο, επιλέγοντας την πιο εύκολη λύση της πώλησης σε τρίτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τρία αδέλφια της οικογένειας Παυλίδη, ο Χριστόφορος, η Χριστίνα και ο Κυριάκος είχαν διαφωνίες σχετικά με το management της εταιρείας.
Η επίσημη ανακοίνωση της εξαγοράς της «Παυλίδης» από το fund ECM Partners έγινε από τη θυγατρική της πρώτης στη Β. Μακεδονία «Mermeren Kombinat AD, Prilep», η οποία και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.

 

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Mermeren από τα Σκόπια.

Η Mermeren γνωστοποίησε ότι ενημερώθηκε πως «οι κάτοχοι των μετοχικών συμφερόντων της Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα – Γρανίτες («Παυλίδης») υπέγραψαν οριστική συμφωνία με κεφάλαια που διαχειρίζεται η ECM Partners, γιά την πώληση του 100% της Παυλίδης η οποία κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου τής Stone Works Holdings Coöperatief U.A. (“Stoneworks”), ιδιοκτήτριας του 89,25% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Mermeren. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί μόνο υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις Επιτροπές για την Προστασία του Ανταγωνισμού τής Ελλάδος και τής Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

To fund ECM Partners 

Να σημειωθεί ότι το επενδυτικό ταμείο ECM Partners δεν είναι άγνωστο στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Έχει επενδύσει στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία Famar, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδιώκει να έρθει σε συμφωνία για τη διάσωση της αλυσίδας καφέ Starbucks, η οποία ελέγχεται από την «Καφέ Μαρινόπουλου».

Bάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων που αφορούν το 2021, ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε στα 119,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 17,53% σε σχέση με τα 101,4 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Παράλληλα, ενισχυμένα κατά σχεδόν 55% ήταν τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφούμενα στα 40,7 εκατ. ευρώ, από 26,9 εκατ. ευρώ το 2020.

Η «Παυλίδης Μάρμαρα»

Bάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων που αφορούν το 2021, ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε στα 119,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 17,53% σε σχέση με τα 101,4 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Η «Παυλίδης» έχει την έδρα της και τις εγκαταστάσεις της στη Δράμα, ενώ τα λατομεία της βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε γειτονικές χώρες, ενώ το λευκό μάρμαρο της εταιρείας έχει «ντύσει» κτίρια-τοπόσημα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Reflection Towers στη Σιγκαπούρη, εμβληματικά κτίρια σε δημοφιλείς οδούς, όπως ο οίκος Chanel στη Νέα Υόρκη, το Porsche Design Tower στο Μαϊάμι κ.α. Στην Ελλάδα έχει αφήσει το αποτύπωμά του και στα κεντρικά γραφεία του ομίλου Αγγελικούση (Agemar).

Η εταιρεία παράγει περισσότερους από 300.000 τόνους ακατέργαστων όγκων μαρμάρου ανά έτος και εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως πλακίδια μαρμάρου και γρανίτη τυποποιημένων διαστάσεων, καθώς και ειδικές διαστάσεις κατά παραγγελία για επιλεγμένα έργα.

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1980 από τον Ευκλείδη Παυλίδη, ο οποίος είχε θέσει στόχο ζωής την ανάδειξη των ιδιαίτερων λευκών ποικιλιών μαρμάρου της Δράμας και την εξαγωγή του ελληνικού μαρμάρου σε όλο τον κόσμο. 

Tο 2012 τα ηνία της εταιρείας ανέλαβε ο Χριστόφορος Παυλίδης, που σε συνεργασία με τα αδέλφια του, Χριστίνα Παυλίδου και Κυριάκο Παυλίδη, μετασχημάτισε την εταιρεία από μια οικογενειακή επιχείρηση σε έναν σύγχρονο όμιλο. Το 2017 αποτέλεσε έτος ορόσημο για την εταιρεία πετυχαίνοντας την εξαγορά του 88,4% της Mermeren Kombinat, έναντι 73 εκατ. ευρώ, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες των Σκοπίων. Πρόκειται για καθετοποιημένη μονάδα εξόρυξης και επεξεργασίας λευκού μαρμάρου που παράγει το φημισμένο λευκό μάρμαρο SIVEC, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πολλών σημαντικών έργων σε όλο τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά τον τζίρο του ομίλου, βάσει του τελευταίου δημοσιευμένου ισολογισμού, αυτός ανήλθε στα 119,2 εκατ. ευρώ το 2021 από 101,4 εκατ. ευρώ το 2020 παρουσιάζοντας αύξηση 17,53%. Τα αποτελέσματα μετά φόρων έκλεισαν με κέρδη 40,7 εκατ. ευρώ από 26,9 εκατ. ευρώ τη χρονιά που προηγήθηκε, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 55%.

Η εταιρία ήταν από τις πρώτες που συνειδητοποίησαν τις μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ υλοποιώντας από το 2013 σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ολοκληρώθηκε η κατασκευή αιολικού σταθμού, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον δήμο Σιδηροκάστρου. Επένδυση συνολικού κόστους 42 εκ. ευρώ, μέρος του συνολικού πλάνου ανάπτυξης ΑΠΕ προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ. Ειδικότερα ο αιολικός σταθμός αντιστοιχεί σε εγκατεστημένη ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 42 MW και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται ότι θα ηλεκτροδοτεί περίπου 40.000 σπίτια. Το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παρούσας επένδυσης μεταφράζεται μέσω αριθμών ως μείωση εκπομπών CO2 κατά 125.000 ton. και διοξειδίου του θείου κατά 2.800 ton. ετησίως. Με την αποπεράτωση αυτής της επένδυση τα έργα ΑΠΕ σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που έχουν ήδη κατασκευαστεί αντιστοιχούν σε εγκατεστημένη ισχύ 65MW.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ: 40 χρόνια προς τα εμπρός, τώρα και με αιολικό σταθμό

Σχετικά Άρθρα