ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ

Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμφωνία χρηματοδότησης των Σκουριών ύψους 680 εκατ. ευρώ

Περιοχή του του χώρου απόθεσης “Καρατζάς”, Σκουριές Χαλκιδικής

Την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοδότησης ύψους 680 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του έργου των Σκουριών ανακοίνωσαν η Eldorado Gold Corporation και η θυγατρική της Ελληνικός Χρυσός.

Η συμφωνία χρηματοδότησης είναι διαρθρωμένη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να παράσχει το 80% της χρηματοδότησης που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ το υπολειπόμενο 20% θα χρηματοδοτηθεί από την ίδια την εταιρεία.

Η ΕΧ κατέβαλε 31,2 εκατ. ευρώ (περίπου 34 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) από τον Ιανουάριο του 2022 έως το τέλος Μαρτίου 2023 για την εκτέλεση πρόδρομων εργασιών στις Σκουριές, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί ως πίστωση για τα δεσμευμένα ίδια κεφάλαια της εταιρείας σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του George Burns, προέδρου και ΔΣ της Eldorado Gold, η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει για πρώτη φορά εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2025 και να αυξηθεί περαιτέρω στη συνέχεια, καθώς θα βελτιστοποιούνται οι εγκαταστάσεις στις Σκουριές.

Το εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών καλυμένο μετά και την τοποθέτηση των πάνελ οροφής και της πλαγιοκάλυψης των κτηρίων
Ο Μύλος ημι-αυτογενούς λειοτρίβησης (Sag Mill) περιλαμβάνεται στο σύνθετο Η/Μ εξοπλισμό του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών. Mέσα στους μύλους λειοτρίβισης γίνεται η διάσπαση του υλικού που έχει προκύψει από την εξόρυξη και αποδεσμεύονται τα χρήσιμα συστατικά προκειμένου να προκύψει το  τελικό προϊόν της επεξεργασίας.
Αποψη των Σκουριών από το εργοστάσιο εμπλουτισμού που ήδη  έχει ολοκληρωθεί δομικά και αναμένονται εργασίες “μονταρίσματος” του εξοπλισμού.

Υπενθυμίζεται πως στις Σκουριές βρίσκεται ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού που κατά τη συνολική διάρκεια ζωής του – περί τα 20 έτη- προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού. Σήμερα, το έργο είναι περίπου κατά το ήμισυ κατασκευασμένο, ενώ έχει ήδη εγκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επεξεργασίας του μεταλλεύματος. Το Έργο προβλέπτεται ότι θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, σύμφωνα και με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ESIA) που εκπόνησε η Ελληνικός Χρυσός.

Το έργο των Σκουριών θα ενισχύσει σημαντικά την απασχόληση, καθώς αναμένεται να δημιουργηθούν σε βάθος 25ετίας περίπου 1.400 σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και περί τις 800 πρόσθετες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του κατασκευαστικού έργου. Η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα συνεισφέρει φορολογικά έσοδα άνω των 2 δισ. δολαρίων για το Ελληνικό Δημόσιο από φόρους και εισφορές και άνω των 4 δισ. δολαρίων σε εκτιμώμενη αξία αγορών προς Έλληνες προμηθευτές. Κατά τη διάρκεια ζωής των μεταλλείων θα επενδυθούν 80 εκατ. δολάρια σε προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας για την ανάπτυξη προγραμμάτων και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που θα ωφελήσουν αποκλειστικά την τοπική οικονομία.

Οι Σκουριές αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο, το οποίο θα αποτελέσει μια νέα πηγή εφοδιασμού για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός, ένα απαραίτητο μέταλλο για την πράσινη μετάβαση. Η στρατηγική σημασία του έργου επιβεβαιώνεται και από την εν εξελίξει νέα Ευρωπαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες (Critical Raw Materials Act), με την οποία θα τεθεί σε προτεραιότητα η υλοποίηση έργων όπως αυτό της Ελληνικός Χρυσός. Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον ευρωπαϊκό τομέα πρώτων υλών, καθώς αποσκοπεί στην ισχυροποίηση, αφενός της αξιακής αλυσίδας της ΕΕ —μέσω του προσδιορισμού έργων ευρωπαϊκού στρατηγικού ενδιαφέροντος για ορυκτούς πόρους και κρίσιμες πρώτες ύλες με υψηλή περιβαλλοντική προστασία— και αφετέρου, των εξωτερικών πολιτικών της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

Σχετικά Άρθρα